Asil İMKB'nin en değerlisi oldu

180 milyon liralık ödenmiş sermayeye sahip Asil Çelik'in piyasa değeri ilk işlem gününde 45 milyar lirayı aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), Serbest İşlem Platformu'nda (SİP) "ASCEL" kodu ile işlem görmeye başlayan Asil Çelik, ilk işlem gününde 45,02 milyar liralık piyasa değerine ulaşarak, İMKB'nin en değerli şirketi oldu.

Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeyen halka açık şirketlerin, borsada işlem görebilmesi için oluşturulan Serbest İşlem Platformu'nda işlem gören şirketlere 27 Temmuz 2012 tarihinde Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ de katıldı.

İMKB, SİP'te "ASCEL" kodu ile işlem görmeye başlayan Asil Çelik, ilk işlem gününde 250 liralık fiyatla 16 adet işlem görerek, 45,02 milyar liralık piyasa değerine ulaştı ve İMKB'nin en değerli şirketi oldu.
Asil Çelik'in ardından Garanti 30,2 milyar lira ile ikinci sırada yer alırken, bu şirketi sırasıyla Akbank 27,2 milyar lira, Türk Telekom 25,3 milyar lira, İş Bankası 22,7 milyar lira ve Turkcell 22,4 milyar lira piyasa değeri ile izledi.

Gördüğü işlem fiyatı ile İMKB'nin en yüksek piyasa değerine sahip şirket unvanını ele geçiren Asil Çelik, 1974 tarihinde otomotiv sanayi ağırlıklı olmak üzere vasıflı ve özel çelikler üretmek için kurularak, 1979 yılında üretim faaliyetlerine başladı.

1982 yılında dünya çelik sektöründe yaşanan kriz sonrasında kamulaştırılan şirket, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na bağlı bir kuruluş haline getirildi. 1998 yılında özelleştirme programına alınan şirketin yüzde 96,64 oranındaki kamu hissesi 2000 yılında Yazıcı-Güriş-Parsan Ortak Girişim Grubu tarafından 131 milyon dolar bedelle yüzde 25'i peşin, bakiye tutar ise sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 3 yılda eşit taksitlerle ödenmek üzere satın alındı. Şirket hisseleri Yazıcı-Güriş-Parsan Dem. Çel. San. ve Tic. AŞ ortaklarına hisseleri oranında devredildi.


Şirket, başta otomotiv ve otomotiv yan sanayi olmak üzere, makina imalat sanayi ve savunma sanayi için ihtiyaç duyulan alaşımlı, alaşımsız ve yüksek alaşımlı, sıcak haddelenmiş, her türlü tamamlama işlemleri yapılmış ve ısıl işlem görmüş, yuvarlak, kare, altıköşe, lama, grayder bıçağı ve bazı özel kesitli vasıflı çelik üretimi yapıyor.


Şirketin Bursa Orhangazi'de bulunan tesisleri 454 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş olup, toplam kapalı sahası 124 bin metrekare. Toplam üretiminin yüzde 75'ini otomotiv sektörüne yapan Asil Çelik, dünyada ve Türkiye'de otomotiv sanayisinin gelişimi ile pazar payını ve üretimini artırıyor.

Şirketin, kayıtlı sermaye sistemi içinde sermaye tavanı 230 milyon lira olup ödenmiş sermayesi 180 milyon 82 bin 302 lira düzeyinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir