AstraZeneca Türkiye’deki üretimini artırmak istiyor

Türkiye’de yaklaşık 400 kişilik ekibiyle hizmet veren AstraZeneca Türkiye’deki üretimini artırmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Dr. Pelin Eriştiren İncesu, AstraZeneca Türkiye’de sunduğu ilaçların kutu bazında paketleme dahil yaklaşık yüzde 60’ını Türkiye’de üretiyor. İlerleyen dönemde üretimimizi arttırarak devletimizin stratejik eylem planlarına katkımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamdaki planlama çalışmalarımıza ediyoruz” dedi.

AstraZeneca’nın 2020 yılına kadar faaliyette bulunduğu tüm tedavi alanlarında liderliği hedefl ediğini belirten İncesu, “2020 yılına kadar 10 yenilikçi ilacı sağlığın erişimine sunacağız. Böylece 200 milyon hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacağız” diye konuştu. İncesu, 2016 yılında yeni ürünler ile büyümeyi hedeflediklerini söyledi. AstraZeneca’nın yılda ortalama 4.9 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yaptığını anlatan İncesu, “Ar-ge için günlük yaklaşık 20 milyon dolar harcıyoruz. Ar- Ge’de çalışan sayımız 9 bin kişi” diye konuştu.

AstraZeneca’nın üç stratejik Ar-Ge merkezi var. Bunlardan birincisi Gaithersburg, Maryland, Amerika. Burada, 3 binden fazla bilim insanı görev yapıyor. İkinci merkez Göteborg (Mölndal), İsveç. Elli ülkeden 2 bin bilim insanının çalıştığı bu merkezin Karolinska Enstitüsü ve Medicon Valley ile bağlantıları var. Üçüncü merkez Cambridge, Birleşik Krallık’da bulunuyor. Üniversite ve buradaki dünya standartlarına sahip biyobilim topluluğu ile bağlantılara sahipt. 2016 yılının sonuna kadar Biyomedikal Kampüs’te 2 bin 500’ü aşkın bilim insanı yer alacak.

5 yılda klinik araştırmaya 25 milyonluk yatırım

AstraZeneca’nın Türkiye’de yürüttüğü klinik araştırma sayısının son üç yıl içinde üç kat, son yılda 2 kat arttığını anlatan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Dr. Pelin Eriştiren İncesu, “Son beş yılda da Türkiye’de yürüttüğümüz klinik araştırmalara yapılan yatırımımız 25 milyon lirayı buldu” dedi. İncesu, Koç Üniversitesi ile 2014 yılının Kasım ayında Türkiye’de temel ilaç araştırmaları yapmak üzere bilimsel işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi. İncesu, bu üniversitenin araştırmacıları ile ağırlıklı olarak kanser alanında, hem hastalık hem tedavi mekanizmaları üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir