Avva, Türkiye'de doyuma ulaştı, dümeni yurtdışına kırdı

Mağazalaşma yatırımlarında yurtdışına odaklanan erkek giyim markası Avva, öncelikle, Türkçe, Arapça ve Rusça konuşulan ülkelere girmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN

İSTANBUL - Türkiye'nin önde gelen erkek giyim markalarından Avva, mağazalaşma yatırımlarında yurtdışına odaklanıyor. Hedef öncelikle, Türkçe, Arapça ve Rusça konuşulan ülkeler olacak. Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, Avva'nın 5 yılda elde ettiği gelişimi ve gelecek hedeflerini düzenlenen bir toplantıyla paylaştı. Şu an Türkiye'de 65 yurtdışında da 22 mağazaya ulaştıklarını söyleyen Atik, gelecek dönemde yurtdışında mağazalaşmaya odaklanacaklarını kaydetti. Atik'e göre, Avva yurtiçinde 75-100 mağazaya ulaştığında doyum noktasına ulaşıyor. Bu rakama yaklaştıklarını söyleyen Atik, önümüzdeki yıl Türkiye'de sadece 5 mağaza açmayı planladıklarını, yurtdışında ise 12 mağaza açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu yıl Ukrayna ve Tunus'ta ilk mağazalarını açtıklarını belirten Atik, "Bulunduğumuz 15 ülkeye ilave olarak 2017'de Güney Afrika, Kazakistan, İran ve Belçika'da da ilk mağazalarımızı açacağız" dedi. Bu arada Avva'nın mağazaları dışında yurtdışında 2 binden fazla cornerda da satışları bulunuyor. Atik ayrıca, Rusya'da 2015'te bir şirket kurduklarını ve 40 mağaza açmayı hedeflediklerini ancak sonrasında Rusya ile yaşanan gerginlikten ötürü projeyi beklemeye aldıklarını söyledi.

Mağaza hedefini revize etti

Yurtdışına yatırımlardaki artışın Türkiye pazarında doygunluğa yaklaşmanın yanı sıra iç piyasadaki durgunluktan ve maliyetlerin aşırı yüksekliğinden de kaynaklandığını savunan Atik, gelecek yıl Türkiye'de açacakları mağaza sayısını 12'den 5'e çekerek revize ettiklerini, bunun yanında bir süredir mağaza verimliliğini artırmaya yönelik başta teknoloji olmak üzere belirli alanlarda yatırımları artırdıklarını ifade etti. Mağaza kiralarında yaşanan sıkıntılara da değinen Atik, cadde mağazalarında dükkan sahiplerinin kiralarda indirime gittiğini ancak AVM yönetimleriyle kira sorununun hala devam ettiğini belirtti. Atik, şöyle devam etti:

"Bu konunun sadece iki tarafı yok, üç tarafı var. Yani AVM, marka ve üretici bu konunun tarafları. Karın bu üç tarafa eşit yayılmasını istiyorum ancak bu işte aslanpayını AVM'ler alıyor. Bizim üzerimizde fiyat baskısı oluşuyor, bu imalatçıya da fiyat baskısı olarak dönüyor. Bu ekosistem değişmeli. Türkiye ekonomisi 3-4 sene önce kontratların yapıldığı dönemdeki gibi değil. O yüzden ciro/kira modeline dönmeliyiz."

5 yılda 25 milyon TL yatırım

Atik, son 5 yılda Avva olarak gerçekleştirdikleri atılıma da değindi. 2012'de 28 milyon TL olan cirolarını bu yıl sonu itibariyle 125 milyon TL'ye çıkaracaklarını belirterek, 5 yılda yaklaşık 5 kat büyüdüklerini kaydetti. 5 yıl boyunca 25 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Atik, gelecek 5 yılda da hedeflerinin 20 milyon TL'lik yatırım olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir