Aytun, 2.6 milyon euroya güneş santrali kuracak

Antalya merkezli Aytun Energy, Batı Akdeniz bölgesinde güneş enerji santralleri kuracak. Yaklaşık 2,6 milyon euroya mal olacak santralin kasım ayında tamamlanması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR- ANTALYA 

Çeşitli ülke hükümetlerine solar enerji sistemleri ve teknolojileri üretim ve yaygınlaştırılması konusunda danışmanlık hizmetleri veren Antalya merkezli Aytun Energy, Batı Akdeniz bölgesinde güneş enerji santralleri kuracak. 

Merkezi Antalya’da bulunan Aytun Group’a bağlı Aytun Energy Genel Müdürü Tuncay Karaçorlu, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması için temiz enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirtti. Bir dönem Yemen ve Suriye hükümetlerine solar enerji sistemleri ve teknolojileri ile üretim ve bu sistemin yaygınlaştırılması konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade eden Karaçorlu, Batı Akdeniz bölgesinde Bucak Keçili köyünde 2,6 megavat kurulu güçte 46 dönüm alanda devlete satış garantili güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla santral kuracaklarını bildirdi.

2 güneş projesi daha var 
İzinlerin yeni çıktığını anlatan Karaçorlu, 2.6 milyon euroya mal olacak santralin bu yıl içinde kasım ayı gibi tamamlanacağını kaydetti. 
Burdur’un Tefenni ilçesi Orhanlı bölgesinde de, izin aşamasında olan 4 megavat kurulu güçte 4 milyon euroya mal olacak güneş enerji santralı kuracaklarını açıklayan Karaçorlu, Antalya’da da Kemer ilçesinde 5 megavat kurulu güçte elektrik santrali kurmak için yer arayışında olduklarını bildirdi. 

Bütün yatırımları kendi öz kaynaklarıyla yaptıklarını vurgulayan Aytun Energy Genel Müdürü Tuncay Karaçorlu, Türkiye’nin enerjisinin bir an önce dışa bağımlı olmaktan kurtarmak veya dışa bağımlılığı en aza indirmek için ‘’Temiz Enerji’’ sistemlerine yönelmesi ve bunların yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Antalya gibi yılın çoğunluğunda güneş alan bölgelerde özellikle yeni yerleşim alanlarında konut ve binalarda güneş enerjisi kullanımının özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karaçorlu, şöyle konuştu: 

‘’Temiz enerji kullanmak ve karbon dioksit salımını azaltmak için güneş enerji sistemleri özendirilmeli. Anayasal ve yasal zorluklar varsa da bunu belediyeler yeni yerleşim bölgelerinde binalarda ve konutlarda güneş enerji sistemleri özendirilmeli. Yeni yapılan bin konuta güneş enerji sisteminden yararlanılsa bu 1 megavatlık enerji üretimi demektir. Bu da yıl da 1,7 milyon kilovatsaat elektrik demektir.’’ 

Yatırım 6 yılda geri dönüyor 
Güneş enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi yatırımları konusunda bürokratik engellerden şikayet eden Tuncay Karaçorlu, ‘’Devletten izin alınması aşamasında bürokratik sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sektörde birde ehli olmayan kişi ya da şirketler yer alıyor. Bunlar kamuoyunu yanlış yönlendiriyor. Bunların dışında sorunlar hızlı çözümleniyor. Bu sektöre ilgi büyük. Çünkü fiyatlar cazip hale geldi ve 5,5-6 yıl içinde yatırımlarda geri dönüşüm sağlanıyor’’ dedi.

"Güneşevi kurmak istiyoruz”

Yer bulunması halinde belediyelere sosyal sorumluluk projesi kapsamında, öğrencilere ve vatandaşları eğitmek ve bilgilendirmek amacıyla sponsorluk ve danışmanlık hizmeti vermek istediklerini belirten Tuncay Karaçorlu, bu kapsamda ‘Güneşevi’ projeleri olduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir