Batıçim’den Aliağa’da 15 milyon dolarlık yatırım

Batı Anadolu Çimento (Batıçim), Aliağa Nemrut Körfezi’ndeki limanına 15 milyon dolar yatırım yapacak. Aliağa Horozgediği mevkiindeki 64 dönümlük arsayı 17.5 milyon TL’ye satın alan şirket, bölgeye 21 antrepo kurmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP

İZMİR - İzmirli sanayi kuruluşu Batı Anadolu Çimento (Batıçim), Aliağa Nemrut Körfezi’ndeki limanına 15 milyon dolar yatırım yapacak. Bu yatırımı öz kaynaklarından karşılayacak olan şirket, limanın karasal alanda geri hizmet sahası olarak değerlendirilmek amacıyla Aliağa Horozgediği mevkiindeki 64 dönümlük arsayı 17.5 milyon TL’ye satın aldı. Batıçim, bölgeye 21 antrepo kurmayı planlıyor. Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal, bölgeye yatırım yapmak için öncelikle genişlemek gerektiğini vurguladı. OPET’e ait olan 64 dönümlük araziyi Akbank'la yaptıkları kredi anlaşması ile 17.5 milyon TL’ye satın aldıklarını belirten Ünal “Aldığımız araziye 21 antrepo kurmayı planlıyoruz. 7 yıl vadeli kredi anlaşması sonucu yapılan bu girişimin bölgeye önemli bir hareketlilik getireceğini düşünüyorum” dedi. 

Artık grup dışı firmalara da hizmet verecek 

Batı Liman’ın bugüne kadar şirket bünyesinde bir iskele olarak grup içi hizmet verdiğini kaydeden Ünal “Son alınan karar ve yaptığımız başvurular sonucu burası artık Batı Liman adı altında sadece bünyemizdeki şirketlere değil, grup dışı firmalara da hizmet edecek. Konteynr dışında, özellikle dökme yük olarak adlandırdığımız kömür tahıl gibi yüklerin boşaltılacağı bir liman olarak hizmet vermeyi planlıyoruz” diye konuştu. Arsa bedelinin haricinde bölgeye 15 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedeflediklerini de kaydeden Ünal “Limanda uzatma ve genişletme çalışmaları ve 21 antreponun kurulması ile yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte, önemli bir istihdam sağlamayı da hedefledik” dedi. Aliağa Körfezi ve Nemrut Koyu’nda Habaş, İzmir Demir Çelik, Batıçim, Petrol Ofisi, Total ve Egegaz’a ait iskeleler ile Ege Gübre, Nemport, Aliağa ve Tüpraş limanları bulunuyor. 

Diğer işletmelere de öncülük ettiler 

Tüpraş, gemi söküm tesisleri, Total ve Ege Gaz iskeleleri Aliağa Körfezi’nde bulunurken, Petkim, Nemport, Ege Gübre, İDÇ, Batıçim, Ege Çelik ve Habaş iskeleleri ise Nemrut Koyu’nda yer alıyor. Verilen bilgilere göre, Aliağa Nemrut Koyu’nda 2010’un başlarında Ege Gübre, nisan ayında da Nemport limanları yatırımlarını tamamlayarak konteyner gemilerini elleçlemeye başladı. Nemrut Koyu’ndaki bu iki iskelenin konteynır terminali olarak sağladığı başarı bölgede liman işleten diğer firmalara da öncülük etti. Petkim Limanı ile Batıçim’in Batılimanı da konteyner terminali oluşturmaya yönelik yatırımları arasına alırken, zamanla bölgedeki diğer iskeleleri işleten firmaların da benzer yatırımlara girişmesi bekleniyor.

Bölge yabancıların dikkatini çekti

Yeterli su derinliği olmadığı için İzmir Limanı’na büyük tonajlı gemiler yanaşamıyor. Ancak, su derinliği 27 metreyi bulan Aliağa’daki iskelelere büyük kapasiteli post panamax gemilerinin yanaşabildiği belirtiliyor. Bu şekilde, şimdiden İzmir Limanı’na giden konteyner yükünün yaklaşık yüzde 25’inin bu bölgeye yöneldiği ifade ediliyor. Bölgenin limancılık açısından taşıdığı potansiyel yabancı yatırımcıların da dikkatini çekti. Ege Gübre’nin iskelesinde konteynır terminalini İspanyol Grup TCB işletirken, Petkim’in kontey-ner ve dökme yükte güçlü bir yapıya kavuşturmayı hedeflediği limanını liman işletmeciliğinde Hollandalı APM Terminals B.V. işletecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir