Becker Türkiye'nin gözü liderlikte

Becker Türkiye, 5 yıl içinde şirketin en büyük operasyonları arasında 28’incilikten 3’üncülüğe yükseldi. Şirketin Genel Müdürü Volkan Kebir, Türkiye’yi global panjur ve perde motoru üreticisinin bölgesel merkezi haline getirdiklerini dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Dünyanın en büyük panjur ve perde motoru üreticilerinden Becker’in Türkiye’deki şirketi, 5 yıl içinde firmanın pazarları arasında 28’incilikten 3’üncülüğe yükseldi. Becker Türkiye Genel Müdürü Volkan Kebir, Türkiye’yi Becker’in bölgesel merkezi haline getirdiklerini dile getirdi. Kebir, 5 yıl önce 300 bin euro olan ciroyu, bu yıl 8 milyon euroya yükseltmeyi hedefl ediklerini ifade etti. 

2008’de bölge direktörü olarak Becker bünyesine katıldığını söyleyen Kebir, “O tarihe kadar Türkiye’de distribütörler aracılığıyla iş yapıyordu ve Türkiye, Becker’in faaliyet gösterdiği ülkeler arasında 28. sıradaydı. Başarılı bir görüntüsü yoktu. Biz de yabancı sermayeli bir şirket kurduk. Fiyatlarımız rakiplerimize göre yüzde 70-80 pahalıydı. İlk 3 ay 600-700 firma ile yüz yüze görüşmeler yaparak beklentileri öğrendim. Ciddi bir stok oluşturduk, fiyatları düşürdük, kampanyalar düzenledik, sahada, müşterinin yanında olan bir sistem kurduk. Türkiye’de yabancı sermaye firmaları çok kalabalık bir kadro ile işe başlıyor. Patron şirketlerinde durum tam tersi. Ben optimumu yakalamaya çalışan bir sistem kurdum. Biz şu anda 15-16 kişi çalışıyoruz. Benzer firmalar ise bizim yaptığımız işi 40 kişiyle yapıyorlar” dedi. 

Fiyat düşürdük ama hala kârlıyız 

Becker’in üs fiyat düzeyinde bir marka olduğunun düşünülmediğini belirten Kebir, “Biz pazarda bir çıpayız. Fiyatları düşürdük ama hala kârlı bir firmayız. Almanya dışında Becker’in faaliyette olduğu ülkeler içinde 3. sıraya yükseldik. Önümüzde Fransa ve Hollanda var. Aramızdaki fark çok büyük ama onları da yakalayacağız. Bunun için 3-4 yıllık süre öngörüyoruz. Ben çünkü hep birinciliği hedefl edim. 5 yıl önce Türkiye cirosu 300 bin euro, sattığı motor adedi 5 bin dolayındaydı. Bu sene 8 milyon euroyu hedefliyoruz" diye konuştu. Kebir bir başka hedeflerinin de Türkiye’yi bölgenin merkezi yapmak olduğunu ve bunu da başardıklarını anlattı. Becker Türkiye Genel Müdürü Kebir şöyle devam etti: "Bizim rakiplerimizin bu bölgedeki merkezleri hep başka ülkelerde. Birinin merkezi Dubai, diğeri Lübnan’daydı. Daha önce Türkiye organizasyonu oraya bağlıydı. Biz bu coğrafyada bir yere bağlı olunacaksa, bu merkez Türkiye olmalı dedik. Hem Avrupalı hem Ortadoğulu olan tek ülke Türkiye’dir. Bunu merkezimize kabul ettirdik. Bunu sadece ciro olarak düşünmeyin, bu ülkelere know how transferini de buradan yapıyoruz” diye konuştu. 

Yatırıma konjonktür engeli 

Becker’in başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde satış yaptığını belirten Kebir, “Üretim sadece Almanya’da. Daha önce Türkiye’de üretim yapma hedefi vardı. Fakat konjonktür nedeniyle durum değişti. Gezi olaylarından sonra Türkiye’ye bakışta değişiklik oldu. Türkiye’de reel olanı konuşmuyoruz ne yazıkki. Yaşanan olaylar Türkiye’de iç savaş varmış gibi lanse edildi ve bunun bize farklı, olumsuz dönüşleri oldu. Siyaset ekonomide belirleyici olmaktan çıkmalı. Belki biz bunları çabuk unutuyoruz ama Avrupalı unutmuyor. Yatırımcı da bunları görünce tereddüt ediyor. Türkiye’de hijyenik şartlar oluşmuş değil, hala demokrasi kültürünü yerleştirmeye çalışıyor. Ama biz Becker’in Türkiye’ye bir üretim üssü kuracağına inanıyoruz” dedi. 

Becker Türkiye'nin hedefi geçen sene tente ve panjurda yakalanan liderliğe, bu sene perde ve endüstriyelde de ulaşmak. Volkan Kebir, yurtdışı hedefl erini ise şöyle anlattı: "Yurtdışında da Rusya, Azerbaycan, İran, Kuveyt, BAE, Mısır, Lübnan ve Katar’da varız. Ukrayna’da müdürlerimiz vardı, orada şimdi kendi şirketlerini kurdular, distribütörlerimiz olarak çalışıyorlar. Dubai’de ofis kurulacak. Türkiye olarak bu operasyonları biz kuruyor ve yönetiyoruz.”

‘Bu yılın ilk 6 ayında geçen yıl yaptığımız ciroyu yakaladık’

Yılda 6 bin – 6 bin 500 endüstriyel kapı motoru sattıklarını söyleyen Kebir, şöyle konuştu: “Tente, perde, panjur motorları ile birlikte bu rakam yılda yaklaşık 60 bin adede ulaşıyor. Bu yıl ilk 6 ayda geçen sene yaptığımız kadar iş yaptık. Eylül, ekim ve kasım aylarının iyi geçeceğini düşünüyoruz. Ümidimiz 100 bin adedi geçmek."

Bu konularda ilginizi çekebilir