Binlerce tekstil işçisi grevde

Tekstil sektöründe 30 iş yerinde 12 bin çalışanla grev bugün başladı. Grev yapılan şirketler arasında dev firmalar var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Tekstil sektörü, Türkiye genelinde 30 iş yerinde 12 bin çalışanla greve çıktı. Vakko ,Yünsa, Altınyıldız ,Söktaş, Kordsa, Akın Tekstil fabrikalarında grev uygulamasının başladığını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) duyurdu.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, tekstil işçilerinin greve başlaması dolayısıyla Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesindeki YÜNSA Fabrikası'nı ziyaret etti. Burada konuşan Irgat,  24. dönem toplu iş sözleşmesinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasından dolayı sendikaya bağlı işyerlerinde grev kararı aldıklarını bildirdi.   

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile nisanda başlattıkları 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, büyük bir özveri gösterdiklerini ancak son görüşmede bir yaklaşımın sağlanamadığını savunan Irgat, şunları kaydetti:

''O nedenle, bugün itibarıyla Türkiye genelinde 30 iş yerinde 12 bin insanla greve çıkmış bulunmaktayız. Bütün iş yerlerimizle beraber eksiksiz olarak grevi başlatmış bulunuyoruz. Biz, her şeye rağmen bu işin masa başında çözülmesini arzu ediyorduk. Bu aşamadan sonra da görüşmelerimizin devam etmesini umuyorum. Ama arkadaşlarımız azimli ve kararlı olarak grevi sürdürüyor.''

Türkiye'deki tekstil işçisinin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu savunan Irgat, ''Türkiye'de ortalama 5 yılda bir yaşanan krizin faturası her zaman biz çalışanlara kesildi. Tekstil sektörü, Türkiye'de 1 milyon 12 bin çalışanıyla ve 2013 yılı ilk altı aylık döneminde 16 milyar dolarlık ihracatıyla önde gelen sektör haline gelmiştir. Tekstil sektörü istikrar kazanmıştır" diye konuştu.  

''TEKSİF,  hiçbir zaman grevleri amaç olarak kullanmamıştır''

Nazmi Irgat, TEKSİF olarak, her zaman uzlaşmadan, birleşmeden ve anlaşmadan yana olduklarını dile getirerek, işverenle masaya oturduklarını ve son dakikaya kadar konuşarak anlaşma yolu aradıklarını ifade etti. Tüm görüşmelere rağmen uzlaşma sağlanamadığını anlatan Irgat, şöyle devam etti:  ''Artık sözün bittiği yere geldik. Bugünden sonra söz sizin, artık icraat sizde.

TEKSİF, hiçbir zaman grevleri bir amaç olarak kullanmamıştır. Elbette ki bugüne kadar birçok grevler yaptık. Ürettiğiniz her değerde alın teriniz olmasına rağmen, en kaliteli üretimi yapmanıza rağmen, sizi anlamadılarsa bugünden sonra çok iyi anlayacaklar. Bu üretimi yapan biziz, onların kazandığı her kuruşta bizim alın terimiz var. Bizi anlamak zorundalar. Bugüne kadar sorumlu sendikacılık sorumlu işçilik anlayışıyla taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk."