Bosch Türkiye, 200 milyon euro yeni yatırım açıkladı

Geçtiğimiz yıl 1.68 milyar euro ciro yapan Bosh Türkiye, bu yıl 200 milyon euro yatırım için düğmeye bastı. Yatırımın önemli bir kısmını Bursa’ya ayıran şirket burada iki yeni Ar-Ge merkezi açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Bosch Türkiye geçtiğimiz yıl toplam satışlarını yüzde 10 artırarak 1,68 milyar euro ciro yaptı. İhracat rakamı ise 1 milyar 22 milyon euro olan Bosch Türkiye, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 şirketi arasında yer alırken, ülke toplam ihracatının yüzde 1’ini karşılıyor. Türkiye pazarındaki satışlarını da giderek artıran Bosch, iç pazarda 2014 yılında toplam 514 milyon euroluk satış hacmine ulaştı. Geçen yıl 135 milyon euro yatırım gerçekleştiren Bosch Türkiye, bu yıl ise 200 milyon euro yatırım yapacak. Bosch, yatırımın önemli bir kısmını Bursa’da gerçekleştirmeyi planlıyor. Bunun bir bölümü yüzde 30’a varan yakıt tasarrufu sağlayan Benzinli Sistemler enjektörlerin artan talebe göre üretilmesi ve geliştirilmesi için kullanılacak. 

Bosch Bursa’ya iki yeni Ar-Ge merkezi kuracak. Bu yıl içinde açılan iki Ar-Ge merkeziyle Bosch Türkiye, Türkiye’deki Ar-Ge merkezi sayısını 5’e çıkacak. Eylül ayında devreye girecek Benzinli Sistemler ve ATMO Ar-Ge merkezleri, geleceğin teknolojilerinin geliştirecek. Benzinli Sistemler Ar-Ge merkezi de Dizel Sistemler Ar-Ge merkezi gibi Almanya’dan sonraki alanındaki en büyük Ar-Ge merkezi konumunda olacak. Ayrıca Bosch Türkiye, termoteknik alanında her yıl dünya çapında kombi üretim rekoru kıran Manisa fabrikasının kapasitesini artıracak. 

22 ülkeye Ar-Ge ihracatı 

43 yılda 2 milyar euronun üzerinde yatırım yaptıklarını söyleyen Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Türkiye’nin potansiyeline inandıklarını ve burada büyüme devam edeceklerini belirtti. Bu yıl BSH Ev Aletleri şirketinin de yüzde 100 Bosch bünyesine katılmasıyla toplam istihdamı Türkiye’de yaklaşık 15 bin kişiye ulaştıklarını belirten Young “Türkiye çalışan sayısı bakımından dünyada beşinci, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra ikinci sırada. Bosch Türkiye, bu yıl 100’den fazla üniversite mezununa istihdam yaratmayı hedefliyor” diye konuştu. 2014'te Ar-Ge’ye 80 milyon euro yatırım yaptıklarını söyleyen Young şunları ekledi: “2014 yılında toplam 77 patent başvurusunda bulunduk. 2015 yılında da aynı sayıda başvuru hedefliyoruz. Bosch Türkiye, 22 ülkeye Türkiye’den Ar-Ge ihracatı yapıyor. Bosch’un Bursa’daki Dizel Sistemler Ar-Ge Merkezi’nde Common Rail Enjek- Otomotiv sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘amiral’ sektörleri olduğunu vurgulayan Young, şunları söyledi: “Otomotiv endüstrisinde otonom çözümlerimiz trafikte hayatı kolaylaştıracak. Otomatik pilotlu arabaların 2020 yılında seri üretimde olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu öyle bir alan ki sadece 2 bin mühendis bunun için çalışıyor. Gelecekte, pek çok sürücü, otomatik pilot deneyimini yaşayacak.” törü, Çin pazarı için geliştiriliyor. Formula 1 araçlarında da kullanılan bu enjektörler dünyada en fazla Bursa’da üretiliyor ve dünyaya ihraç ediliyor.” 

Ortadoğu’yu buradan yönetiyor 

Young, Türkiye’nin başarılı performansı nedeniyle 2015 yılbaşından itibaren Ortadoğu’daki 16 ülkeyi yönetme sorumluluğu aldıklarını belirtti. Elektrikli el aletleri alanında da yenilikçi çalışmaları olduğunun altını çizen Young, şunları söyledi: “Kablosuz şarj olabilir el aletleri tasarladık. Akıllı cihazlarla yönetilebilen mutfak çalışmalarımız var. Home Connect dediğimiz sistemle evdeki işlerin çoğunu uzaktan evdeki aletlerle bağlantı kurarak yapabiliyorsunuz. Çok yakında hayatımızda olacaklar.”

Otomatik pilot yollara hazırlanıyor

Otomotiv sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘amiral’ sektörleri olduğunu vurgulayan Young, şunları söyledi: “Otomotiv endüstrisinde otonom çözümlerimiz trafikte hayatı kolaylaştıracak. Otomatik pilotlu arabaların 2020 yılında seri üretimde olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu öyle bir alan ki sadece 2 bin mühendis bunun için çalışıyor. Gelecekte, pek çok sürücü, otomatik pilot deneyimini yaşayacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir