Brisa yüzde 15 ciro büyümesi bekliyor

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, ÖTV artışı ve otomotivdeki daralmanın etkisiyle lastik pazarının bu yıl ancak yüzde 3 büyüyebileceğini söyledi. Bayman, Brisa olarak bu yıl ciro bazında yüzde 15 büyüme hedeflediklerini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, geçen yıl yüzde 12'nin üzerinde büyüyen Türkiye lastik pazarının kredi kartıyla alışverişe yönelik sınırlamalar, ÖTV artışı ve otomotiv pazarındaki daralmanın etkisiyle bu yıl ancak yüzde 3 seviyesinde büyüyeceğini söyledi. Brisa'daki büyümenin ise ihracatın da desteğiyle çift haneye ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Sabancı Holding ve Japon Bridgestone'un ortaklığındaki Brisa'nın yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Bayman, "2013 yılında başlayan kur ve faiz yükselişleri, ÖTV artışı, kredi kartıyla alışverişe yönelik sınırlamalar, araç satışındaki peşinat şartı ve seçim süreci gibi faktörlerin etkilerini ilk çeyrek itibariyle hissetmeye başladık. Otomotiv pazarı yılın ilk 3 ayında yüzde 24.5 küçüldü. Bu talep daralmasına bağlı olarak orijinal ekipman lastikleri pazarı da daralıyor" dedi ve ekledi:

"Ancak kış lastiği satışlarının Nisan ayına kadar devam etmiş olması, lastik pazarındaki daralmanın otomotiv pazarındaki kadar sert olmasını engelledi. İlk çeyrekte lastik pazarında yüzde 10 civarı daralmadan bahsedebiliriz."
              
İlgili yönetmelik uyarınca, yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmişti. Toplantıda verilen bilgiye göre, söz konusu düzenlemenin ardından Türkiye, 2013 yılında yüzde 38 kullanım oranı ile Avrupa'da Almanya'nın ardından en yüksek kış
lastiği kullanım oranına ulaştı.
              
Kış lastiği döneminin kapanması ile birlikte Nisan - Mayıs aylarında yaz lastiği satışlarında görülecek hareketlenmenin etkisiyle pazarda iyileşme beklediklerini söyleyen Bayman, "Mayıs ayından sonra pazarın genel görünümü daha da netleşecek. Yılın tamamı için pazar tahminimiz yüzde 3 büyüme" diye konuştu.
              
Türkiye lastik pazarı, 2013 yılını yüzde 12.6 artışla 20.3 milyon adetlik satışla tamamlamıştı

Brisa olarak bu yıl çift haneye varan bir büyüme beklediklerini belirten Bayman, "Türkiye pazarında adet olarak her segmentte pazarı üzerinde büyüme hedefimiz var. Çift haneye varan bir büyüme bekliyoruz. Toplam satışlarımızda ise adet olarak yüzde 10, cirosal anlamda da yüzde 15 büyüme hedefliyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl 9.5 milyon adet lastik satışı gerçekleştiren Brisa'nın satış gelirleri yüzde 5 artışla 1.5 milyar lira, net kârı ise yüzde 51 artışla 144 milyon lira olmuştu. Bayman'ın verdiği bilgiye göre, net kârdaki yüksek artış, satış karmasındaki iyileşme, şirketin kârlılığı daha fazla olan ülkelerdeki pozisyonunu güçlendirmesi ve maliyetleri kontrol altına almasından kaynaklandı.
              
Bu yıl, Brisa'nın satışları içinde özellikle ihracat tarafının çok cazip göründüğünü belirten Bayman, "Kurun geldiği seviye itibarıyla özellikle toparlanan Avrupa pazarı ve diğer ülkelere ihracat çok cazip. Kur seviyesi, bize kârlı ve rekabetçi bir yapı kazandırıyor. Bu sayede daha hızlı büyüyeceğiz, kaybettiğimiz pazarları da geri alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
              
Toplantıda verilen bilgiye göre, 63 ülkeye ihracat gerçekleştiren Brisa'nın 2013 yılında ihracat gelirleri 198 milyon dolar oldu.

Bayman, Aksaray'da 300 milyon dolar yatırımla kurulacak lastik fabrikasının temelinin de bu  yıl son çeyrekte atılmasının planlandığını söyledi. 2018 yılında devreye alınması planlanan fabrika, Brisa'ya yıllık 4.2 milyon adet ek kapasite sağlayacak. Mevcut durumda Brisa'nın yıllık üretim kapasitesi 9.2 milyon adet seviyesinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir