Bursa raylı sistem ihalesini Durmazlar Makine kazandı

Türkiye’nin ilk yerli tramvayı İpekböceği’ni üreten Durmazlar Makine, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 60 adet vagon ve 12 adet tramvay alımı ihalesini kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 60 adet vagon ve 12 adet tramvay alımı için yaptığı ihalenin teklif dosyaları açıldı. İhaleyi kazanan, Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üreten Durmazlar firması, ihalenin onaylanması halinde sözleşme imzalandıktan sonraki ilk 6 ay içinde araçları teslim etmeye başlayacak ve 30 ay içinde Bursaray vagonlarını, 14 ay içinde de tramvayların tamamını teslim etmiş olacak. İhalenin sonuçlanmasının ardından Siemens ve Bombardier’in ardından artık raylı sistem ağında Durmazlar’ın ürettiği yerli vagonlar yolcu taşıyacak.

İhalede 4 firma dosya alırken, 2 firma dosyasını teslim etti. Dosyasını teslim eden firmalardan Durmazlar Makine, 117 milyon 873 bin 600 euro teklif verirken, Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat İhracat AŞ ise fiyat vermeyip, teşekkür mektubu verdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan bu ihale aynı zamanda Bursa’nın raylı sistemle tanıştığı 2002 yılından bu yana en büyük araç alımı ihalesi oldu. Tek kalemde 60 adet hafif raylı sistem aracı ve 12 adet tramvay alımı için açılan ihaleye Durmazlar firmasının en uygun teklifi vermesi de yerli üretimin dünya markalarıyla rekabet açısından büyük öne taşıyor. 

"Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz" 

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, ihalenin yerlilik oranının yüzde 60 olduğunu ifade ederek, “ Raylı sistemlerde yerlilik oranı yüzde 51 olursa devlete katma değer olarak yüzde 67,50 oranında geri dönüyor. Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. İstihdam sağlıyoruz. Ayrıca Türkiye’de olmayan bir sektör olduğu için bizim üretimi sürdürmemizle birlikte bir yan sanayi de oluşuyor. Araçlarımız hali hazırda yalnızca Bursa’da şehirde hizmet ediyor. İnşallah başka şehirlere de aynı hizmeti götürmek istiyoruz. Bu konuda ihaleler devam ediyor, bunlara katılıyoruz. Diğer şehirlere de satmak istiyoruz ama acele etmiyoruz, sabırla çalışıyoruz” dedi. 

Durmazlar’ın raylı sistemler bölümünde tek ve çift yönlü tramvay ile Green City denilen hafif raylı metro aracı olmak üzere toplamda 3 aracı bulunuyor.

Araç başına kent kaynaklarında yüzde 50 tasarruf sağlandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “Büyükşehir Belediyesi’nin proje danışmanlığında Türkiye’nin ilk yerli vagonunu üretmeyi başaran Durmazlar fi rmasının ihalede verdiği teklif, aynı zamanda kent kaynaklarından yüzde 50 oranında tasarruf edilmesini sağladı. Bombardier fi rmasından alınan vagonların tanesine 3 milyon 121 bineuro ödenirken, Durmazlar’ın bir vagon için 1 milyon 634 bin euro teklif vermesi araç başına yüzde 50’ye yakın tasarruf edilmesine imkan sağlayacak. Durmazlar tramvaylar için de 1 milyon 649 bin 800 euro fi yat verdi. Büyükşehir Belediyesi ihale komisyonu verilen teklifl er üzerindeki çalışmaları sürdürürken, ihalenin sonuçlanmasının ardından Durmazlar sözleşme imza tarihini müteakip ilk 6’ncı ayda 2 vagon, 2 tramvay teslim ederek, teslimata başlayacak ve 30 ay içinde hafi f raylı sistem araçlarını, 14 ay içinde de tramvayların tamamını teslim etmiş olacak” denildi. Durmazlar’ın raylı sistemler bölümünde tek ve çift yönlü tramvay ile Green City denilen hafi f raylı metro aracı olmak üzere toplamda 3 aracı bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir