Çalışanları eğiterek AVM cirosunu yükseltiyor

Sabancı Üniversitesi EDU Yönetici Geliştirme Birimiyle işbirliği yapan Buyaka AVM yönetimi, 171 mağazanın çalışanları için eğitim başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

İSTANBUL - Son aylarda alışveriş ciroları düşüyor. Ancak bazı AVM'ler bundan daha az etkileniyor. Özellikle aynı markanın benzer lokasyonları arasında ciro farklılıkları oluşunca dikkatler mağaza çalışanlarına kaydı. İstanbul'da Anadolu Yakası'nda 5 yıl önce açılan Buyaka AVM, ciro artışında önemli bir paya olan satış elemanları ve mağaza çalışanlarına eğitimine başladı. Bu amaçla Sabancı Üniversitesi EDU Yönetici Geliştirme Birimiyle işbirliği yapan AVM yönetimi, 171 mağazanın çalışanları için eğitim başlattı. Eğitim programı ve hedefleri hakkında konuşan Buyaka Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Leyla Özdemir, aynı lokasyonda, aynı ürün grubu, aynı marka bir personel, bir müdürü değiştiğinde cirosunu yüzde 50 ile 100 arasında artırdığına dikkat çekerek, "Perakendenin temelinde çalışana yatırım yatıyor. Biz bunları gördük, markalarda görmeye başladı. Birçok marka da yatırım yapıyor. Bizim için ziyaretçi önemli olduğu için geçtiğimiz yıl boyunca bu iş üzerinde çalıştık ve mağaza çalışanları için sertifikalı eğitim programı başlattık" dedi.

Bu dönemdeki yatırımlar iyileştirmeye fırsat sunuyor

Büyük markaların oluşmasında çalışanların önemli olduğuna vurgu yapan Özdemir, eğitime başlamadan önce her yıl yaptığımız gizli müşteri araştırmasını bu yıl farklı olarak çalışan odaklı yaptıklarını belirtti. Özdemir, "Çalışmayla bizde mağaza çalışanın müşteriyi girişinden itibaren karşılaması, müşteriyle olan ilgi ve alakası, satışa yönlendirmesi, daha sonrasında kasadaki davranışı, ürün iadesi sırasında süreci nasıl yönlendirdiği ve AVM hakkında ne düşündüğünü irdeledik. Sonuçlar yüzde 95 gibi yüksek bir oranda pozitif çıktı" diye konuştu. Yüksek memnuniyetin çıktığı mağazalarda ciro performansının yüksek çıktığını gözlemlediklerini aktaran Leyla Özdemir şöyle konuştu: "Eğitimle amacımız mağaza çalışanlarını Buyakalılaştırmaktı" diye konuştu.

Sertifikaları Sabancı Üniversitesi veriyor

Eğitimi bütün mağazalara eşit fırsatlarda sunduklarını aktaran Özdemir, "Aslında AVM'lerde eğitimler yapılıyordu, ancak bizimki bir üniversite ile anlaşılıp arkasından sertifika verilen bir eğitim oldu. Sertifikaları Sabancı Üniversitesi veriyor" dedi. 1 ay boyunca 100'e yakın çalışana eğitim verdiklerini anlatan Özdemir, satışın şifreleri, satış neden yapılır, bir müşterinin mağazadan beklentisi, müşteri renkleri ve iletişimi, hizmet kalitesi ve profesyonellik, müşteri deneyimi ve yenilikçilik gibi başlıklarda eğitim verdiklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir