Çavuşoğlu, 1400'lük makas ile makine parkını genişletti

Çavuşoğlu Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Oğuzönder, geçen yıl makine parkına ekledikleri 1400'lük makas ile büyük hacimli malzemeleri istedikleri ölçülerde kesebildiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU BAĞCI

KAYSERİ - Geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren Çavuşoğlu Demir Çelik, geçen yıl yaptığı yatırımla makine parkını genişletti. Geçen yıl 1400'lük makası araç parkına ekledikleri bilgisini veren Çavuşoğlu Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Oğuzönder, "1400'lük makas, son teknolojik özelliklere sahip. Bu makineyle hammaddenin yoğunluğu ve kalitesi artıyor. Enerji tasarrufu sağlanıyor. Saatteki kapasitesi yaklaşık 50 ton civarında. Tek vardiyada yaklaşık 400 ton kesebiliyoruz. Bu makineyle tren yayları, kamyon kasaları, tren kasaları, vagonlar gibi büyük hacimli malzemeleri istenilen ölçülerde kesebiliyoruz. Bu makineyi Türkiye'ye getiren yedinci firmayız. Türkiye'deki diğer mevcut makinelerden üç tanesi çelik fabrikalarında, üç tanesi de hurdacılarda bulunuyor" dedi.

Geçen yıl makine parkına ekledikleri 1400'lük makas ile büyük hacimli malzemeleri istedikleri ölçülerde kesebildiklerine dikkat çeken Ali Oğuzönder, kesilen malzemeleri ise İSDEMİR ve ERDEMİR gibi büyük izabe tesislerine, küçük ebatlı metal hurdaları da geri dönüşüm firmaları ve dökümhanelere hammadde olarak gönderdiklerini söyledi. Müşteri profillerinin yoğunlukla dökümcülerden oluştuğunu belirten Oğuzönder, "Otomotiv sektörüne parça döken fabrikalara ve firmalara hurdalarımızı veriyoruz. Minumum insan, maksimum makine anlayışıyle hurda işleme, ayırma, depolama hizmeti veriyoruz" şeklinde konuştu. 

Görüntü ve çevre kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalar da yürüttüklerini anlatan Oğuzönder, bu çalışmalar kapsamında 2012'de konteyner sistemine geçtiklerini ve bu güne kadar 80 konteyner yaptırdıklarını açıkladı. Konteynerlarda toplanan toplanan malzemeleri tesislerine getirerek emaye, galvaniz, boyalı malzemeler, saç ve izabe gibi hurdalara ayırdıklarını kaydeden Oğuzönder, ayırdıkları hurdaları işleyip presledikten sonra kesimini yaptıklarını söyledi.

Çevre illerden de hurda atık topluyor

Geri dönüşüm sektöründe 1958'den beri hizmet verdiklerini hatırlatan Ali Oğuzönder, Kayseri OSB'de 10 bin metrekarede, Kayseri İncesu OSB'de ise 50 bin metrekare alanda hizmet verdiklerini açıkladı. İncesu OSB'deki tesislerinin 17 bin metrekaresinde kurdukları 1 megawatlık güneş enerjisi sistemeleriyle kendi elektriklerini üretiklerini de bildiren Oğuzönder, 25 kişiyi istihdam ettiklerini aktardı. Hurda atıklarını ağırlıklı olarak Kayseri OSB'den topladıklarını söyleyen Oğuzönder, "İşlenebilir atık oranının fazla olmaması bizi arayışa itiyor. Kayseri'nin yanısıra Ankara, Aksaray, Niğde ve Nevşehir gibi civar illerden de kendi araçlarımızla hurda atık topluyoruz. Beyaz eşya ve çelik kapı üreticileri çalıştığımız sektörlerin başında geliyor. Kayseri Serbest Bölgesi'nde bulunan firmaların da atıklarını ithal ediyoruz. Serbest Bölge'den de izin alan firmamız, Çevre Bakanlığı'nın istemiş olduğu Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma lisansıyla faaliyet gösteriyor" diye konuştu.

"Başkasının çöpüne işlendiği için para ödüyoruz"

Üretimin devam ettiği sürece geri dönüşüm sektörüne ihtiyacın olacağını vurgulayan Ali Oğuzönder, deri dönüşüm sektörünün hedeflenen düzeyde olmadığını söyledi. Türkiye'nin yaptığı hurda ithalatına dikkat çeken Oğuzönder, şöyle konuştu: "Çin'den daha çok hurda ithal ediyoruz. Dünyada en çok hurda kullanan ülke olmamıza rağmen kendi hurdamız yetmiyor. İşleme tesislerimiz yetersiz ve kapasiteleri çok düşük. Böyle olunca bütün tesislerimiz hurdaları Amerika ve AB'den getiriyor. Şu anda çevreyle alakalı her şey AB'ye uygun ama sektörün alt yapısı buna hazır değil. Başkasının çöpüne işlendiği için para ödüyoruz. Bizim çöpümüz burada heba oluyor. Bir taraftan da kendi mallarımızı temizleyemediğimiz için çevreyi kirletiyoruz. Yurtiçindeki atıkları ekonomiye kazandırdığımız taktirde ithalatın önünü keseriz. Sektörümüzde ciddi bir boşluk var."

Bu konularda ilginizi çekebilir