Cezayir'de 5 otel projesi gerçekleştirdi
Mor Mimarlık 2008 yılında küçük bir iş için gittiği Cezayir'de kalıcı oldu. Şirket, ülkede 5 büyük otel projesi de dahil olmak üzere pek çok projeye imza attı. Mor Mimarlık Kurucu Ortağı Utkan, ülkede faaliyet gösteren tek Türk mimarlık şirketi olduklarını söylüyor.
UĞURCAN GÖKÇEN
İnşaat sektörünün yurt dışına açılmasıyla birlikte onu, son yıllarda mimarlık şirketleri de takip ediyor. Mor Mimarlık da bunlardan biri. Mor Mimarlığı diğerlerinden ayıran ise Cezayir pazarında hizmet veren tek Türk mimarlık şirketi olması.
Mor Mimarlık Kurucu Ortağı Okan Utkan, büyüme hikayelerini şöyle anlatıyor:
"80'li yılların ikinci yarısında başladığım profesyonel meslek hayatım 90'lı yılların başına kadar nispeten küçük sayılabilecek uygulama ağırlıklı işler ile sürdü bu yıllarda globalleşmenin sektöre etkisi, Türk müteahhit firmaların yurtdışına açılması Rusya ve BDT ülkelerinde alınan yeni işler biz ve bizim gibi birçok ofise yeni iş kapıları açtı. 2000 yılında kurduğum Mor Mimarlık yurt içinde gelişen pazar da uygulamaya dönük işlerin yanında yurt dışında ortaya çıkan yeni fırsatları değerlendirdi diyebilirim."
"Olası alternatifler üzerinde çalışıyoruz"
Mimari büro olarak projelendirmenin her alanında olduklarını söyleyen Utkan, "Özellikle Mimari projelerin yanında güçlü bir iç mimari ekibimiz var. Turizm Yapıları-Eğitim Yapıları-Sağlık Yapıları-Konut ve Ofis Binaları öne çıkmakta elbette. Bunun yanında Otel ve yönetim binası gibi farklı alanlarda proje yapma şansı yakaladık. Özellikle Susurluk bölgesinde devam eden Türkiye’nin en büyük termal otel projelerinden biri olan termal kasaba projesine birlikte çalışmaktayız. İlk maddede de belirttiğim gibi ülkede hakim olan genel eğilim mimari büroları doğrudan etkiliyor. Yoğun olarak otellerin yapıldığı turizm sektörünün ön plana çıktığı dönemde çok sayıda otel projesi gerçekleştirdik. Bu dönemde de öne çıkan dönüşüm dalgası büromuza da ulaşmış durumda. İstanbul’da birden fazla büyük dönüşüm projesinin içerisindeyiz. Ayrıca çok sayıda yatırımcı ile de olası alternatifler üzerinde birlikte çalışma yapıyoruz. Buna ‘proje öncesi danışmanlık' adını da verebiliriz" ifadelerini kullandı.
"Cezayir ile bir ilki gerçekleştirdik"
Cezayir pazarına açılarak, ülke bazında bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Utkan, "Türk müteahhitlik sektörü herkesin bildiği gibi uzun yıllar önce dışa açılarak farklı coğrafyalarda çok çeşitli işlere imza atmış dünyada bu konuda kendine haklı bir yer edinmişti. Aynı durumun Türk proje ve müşavirlik firmaları için de geçerli olduğunu söylemek yakın zamanda kadar pek mümkün değildi. Ancak özellikle son yıllarda bu alanda da Türk tasarım ofisleri sadece yerli müteahhit ve yatırımcılara değil yurtdışında yabancı yatırım projelerin de de yer almaya başladığını görüyoruz. Bizim Cezayir projelerimizin de bu alanda ki ilk örneklerden biri olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. İlk olarak 2008 yılında küçük bir iş için gittiğimiz Cezayir pazarında kısa sayılabilecek sürede önemli projeler yaptık şu ana kadar 5 büyük otel -ki bunlardan 3 tanesi bitme aşamasında- 1 adet alışveriş merkezi, 350 daireden oluşan bir rezidence ve 2 tane 14 katlı iş merkezi olmak üzere Toplamda yaklaşık 350.000 m2 proje gerçekleştirdik. Hali hazırda oradaki ekibimizle kendi yaptığımız projelere proje yönetim hizmetleri vermeye devam ediyoruz" diye konuştu.
"Cezayir önemli bir potansiyel taşıyor"
Utkan, Kuzey Afrika ülkesindeki hedefleriyle ilgili olarak şu şekilde konuştu: "Turizmin yeni gelişmekte olduğu Cezayir'in bu konuda önemli bir potansiyel taşıdığına inanıyoruz. Uzun zamandır burada faaliyet gösteren bir ofis olarak tabii bu değişim ve gelişimin içinde olmayı arzu ediyoruz. Cezayir dışında henüz uygulama aşamasına geçmemiş olan yine bir yabancı yatırımcıya çizdiğimiz Fas'ın Casablanca kentinde 2 adet otel projemiz bulunmakta. Buna ilave olarak şu sıralar Irak da yeni bir otel projesinin konseptini tamamladık kesin projelerine geçiyoruz."