Çipras'a sürpriz destek

ABD Başkanı Barack Obama, " Ekonomik krizin pençesindeki bir ülkeyi daha fazla sıkıştıramazsınız" diyerek Çipras'a arka çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği ve IMF'e borcu olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a hiç beklemediği bir yerden destek geldi.

Avrupa Birliği ve Merkel'in Yunanistan konusundaki tutumunu üstü kapalı eleştiren Obama, " Yunanistan ekonomisinin yapısal reformlara ihtiyacı olduğu kesin ama Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulabilmesi için kemer sıkma politikaları kaldırılmalı" dedi. 

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan CNN televizyon kanalında yayınlanan "GPS" adlı programda Farid Zakaria'nın sorularını cevapladı. Programda Obama, IŞİD'le mücadeleyi, ABD'nin Suudi Arabistan, İsrail ve AB ile ilişkileri değerlendirdi. 

GPS programında Yunanistan'daki iktidar değişikliğini de değerlendiren ABD Başkanı Barack Obama, "Umarım Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalır. Ancak bunun için tüm tarafların uzlaşmaya varması gerekiyor. Birkaç yıl önce Yunanistan'da ekonomik kriz ilk çıktığında ABD olarak elimizden gelen yardımı yapmak istedik. Sanırım başta Almanya olmak üzere tüm Eurozone bölgesi ülkeleri Yunanistan'ın Euro  bölgesinde kalmasını istiyor. Ancak ekonomik krizle boğuşan bir ülkeyi daha fazla sıkıştıramazsınız" şeklinde konuştu.

Obama bu açıklamalarıyla Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a dolaylı destek verirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan konusundaki tutumunu üstü kapalı da olsa eleştirdi. 

Obama'nın Atina konusundaki değerlendirmelerinin ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da borçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. 

"Rusya'dan kredi almayı düşünmüyoruz"

Geleneği bozmayarak Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Çipras açıklamalarıyla AB ve ABD'nin gönlüne su serpti. Çipras, borçlarını ödemek için Rusya'dan kredi almaya ihtiyaçları olmadığını ifade etti. 

Rum lider Nikos Anastasiadies'le görüşmesi sonrası konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, "Şu anda Rusya'dan kredi almak gibi bir düşüncemiz yok. Yunanistan'ın tek ve nihai amacı AB'deki ortaklarıyla başarıya ulaşan bir anlaşmaya varmak" dedi.

"Almanya Troyka'dan sapmayacak"

Öte yandan Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in Troyka'nın kaldırılması yönünde Alman basınında yer bulan iddialarına ilişkin, "Alman hükümetinin Troyka mekanizmasından ve ilgili kararlardan sapmasını gerektirecek hiçbir neden yoktur" dedi.

Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Wirtz, Troyka'nın Avro grubunda bulunan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin değerlendirilmesini amaçlayan bir mekanizma olduğunu hatırlattı.

Merkel ABD yolcusu

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 8-10 Şubat tarihleri arasında ABD ve Kanada'ya resmi ziyarette bulanacağı bildirildi. Ziyaretlerin, temmuz ayında Almanya'da yapılacak G-7 zirvesine hazırlık amacı taşıdığı belirtildi.

Merkel, ziyaretinin Washington ayağında ekonomi ve politika dünyasının temsilcileri ve Dünya Bankası Başkanı ile de bir araya gelecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir