Coca Cola İçecek'e CDP İklim Saydamlığı Ödülü

CCİ, Karbon Saydamlık Projesi kapsamında düzenlenen CDP Türkiye İklim Liderleri Ödülleri'nin "saydamlık" kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İklim değişikliği ve enerji verimliliği adına sürdürülebilir çalışmalar yürüten Coca Cola İçecek (CCİ), karbon emisyonunun iyileştirilmesi adına yürüttüğü faaliyetlerle Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında düzenlenen CDP Türkiye İklim Liderleri Ödülleri'nin "saydamlık" kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.  

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Anadolu Grubu'nun ana hissedarı olduğu, Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan'da 10 ülkede 23 fabrika ve 11 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren CCİ, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project - CDP)  kapsamında Türkiye'de 2. en yüksek puanı elde etti. CCİ, bu sene ilk defa açıklanan "CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksine (Climate Disclosure Leadership Index, CDLI)" Türkiye'den giren 5 şirketten biri oldu. 

Karbon emisyonlarını azaltan ve iklim risklerini yöneten çalışmaları ile ödüle layık görülen Coca Cola İçecek adına ödülü Grup Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya aldı. 

"Enerji tasarruflu soğutucularla 60 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşit tasarruf sağladık"   

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yerlikaya, CCİ'nin, Karbon Saydamlık Projesi'ne Türkiye'den yiyecek ve içecek sektöründen dahil olan ilk şirket olduğunu belirterek, projeye katıldıkları yıldan bu yana en iyi karbon saydamlık liderleri arasında yer aldıklarını vurguladı. Enerji verimliliği ve iklim koruma çalışmalarının Coca Cola İçecek'in sürdürülebilirlik stratejisinin öncelikli alanları arasında bulunduğunu dile getiren Yerlikaya, CCİ'nin 2013'te pazara yerleştirdiği enerji tasarruflu soğutucularla 343 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağladığı bilgisini verdi. 

Yerlikaya, 157 bin ton karbon emisyonunun önüne geçtiklerine, bu rakamın 13 milyondan fazla ağacın atmosferden temizlediği karbondioksit gazına ve 60 binden fazla hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşit olduğuna dikkati çekti. Türkiye'deki fabrikalarında 8,5 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağladıklarını da aktaran Yerlikaya, "Bu rakam bin 500'den fazla hanenin yıllık enerji ihtiyacına denk. Bu sayede yaklaşık 400 bin ağacın bir yıl içinde atmosferden temizlediği karbon emisyonuna denk bir tasarruf sağlandı" ifadelerini kullandı.  

Yerlikaya, CCİ'nin Türkiye operasyonunun, Coca Cola sistemi içerisinde en az su ve enerji kullanım oranına sahip operasyonlardan biri olduğunu belirterek, şunları da kaydetti: 

"CCİ, Türkiye'deki üretim tesislerinin karbon salınım oranlarını açıklayan ilk firma. 2008 yılında Türkiye'nin ilk Küresel Raporlama Girişimi 'Global Reporting Initiative' (GRI) onaylı sürdürülebilirlik raporlamasını biz yayınladık. 2013 performansımızı anlattığımız son raporumuz 'GRI G4' standardında yayınlandı. Geçtiğimiz yıl da dünyanın en prestijli kurumsal yönetim ağı Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin oluşturduğu 'UNGC 100 Endeksi'ne Türkiye'den ve Coca Cola siteminden giren ilk ve tek şirket olduk. Bu anlamda da bir ilke imza attık." 

Bu konularda ilginizi çekebilir