Çorlu'ya 150 milyon dolarlık yatırım geliyor

Hintli Polyplex Çorlu'ya 150 milyon dolar yatırım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - İnce polyester film üreticilerinden Hintli Polyplex Group Ltd. (Polyplex), Çorlu'ya 150 milyon dolar tutarında yatırım yapacak. Yatırımla, Tekirdağ Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde yeni PET reçine ürün serisi için yeni bir üretim tesisi açılacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Yatırım Ajansı) ile Polyplex tarafından düzenlenen basın toplantısında Hintli firmanın yatırım kararı açıklandı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, 150 milyon dolar tutarında iki aşamalı olarak gerçekleşecek olan yatırım kapsamında hayata geçecek tesisin yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 600 bin ton olacak ve üretim tesisinde 250 kişi için doğrudan istihdam olanağı oluşacak. Tesisin yıllık ticaret hacminin 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. 2012 yılının ilk yarısında gerçekleştirilmesi planlanan temel atma törenini takiben, bu kapasitenin yüzde 70-80'i Avrupa, ABD ve Rusya pazarlarına ihracata ayrılacak. Polyester ve polipropilenden üretilen yüksek performanslı plastik film pazarında dünya liderlerinden biri olarak görülen, grubun amiral gemisi Polyplex Corporation Ltd., 1980'de kuruldu. Hindistan, Türkiye ve Tayland'da üretim tesisleri bulunan şirketin ABD'de de yeni bir yatırımla üretim tesisi inşaatı sürüyor.

"Cari açıktan bir diş daha söktük"

Zafer Çağlayan toplantıda, yapılacak yatırımı, "Türkiye'nin cari açıkla mücadelesinde, yeni teşvik sistemiyle örülmeye başlanan cari açık duvarına yeni konulmuş bir tuğla" şeklinde tanımladı. Yatırımın, Türkiye'nin cari açığının, dış ticaret açığının azaltılması konusunda önem taşıdığına işaret eden Çağlayan, "Cari açığın sökülen bir dişi anlamına geliyor. Bu tür yatırımlar, ülkenin yatırımına, istihdamına, üretimine, ihracatına, dış ticaretine olumlu etkiler yaratırken, tabii ki yatırımcıyı da asla mahçup etmeyen, yatırımcıyı da üzmeyen, yatırımcıya da para kazandıran yatırımlardır. Ümit ediyorum ki, önümüzdeki günlerde bu tür yatırımlar çok daha fazla artacaktır" diye konuştu.

Söz konusu yatırımın 200'den fazla ek istihdam sağlayacağını ve gelecek 3 yıl içinde firmanın ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkaracağını kaydeden Çağlayan, yatırımın Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği petrokimya açısından önem taşıdığının altını çizdi. Çağlayan, Türkiye'nin kimya sektöründe 2011 yılında toplam 11 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini dile getirerek, PET reçine için 305 milyon dolar ithalat bedeli ödenirken, buna karşılık yapılan ihracatın 16,9 milyon dolar, PTA ürünündeki ithalatın da 265 milyon dolar olduğunu anlattı. Çağlayan, "2 ürünü üst üste koyduğunuz zaman geçen yıl Türkiye, iki ürünün ithalatına tam 570 milyon dolar ödedi. Bunun karşılığında ihracatı 30-32 milyon dolar seviyesinde olmuş" dedi.


"Yatırımla birlikte iç tüketim de karşılanacak"

Polyplex Kıdemli Başkan Yardımcısı Kapil Gupta da yatırımla birlikte iç tüketimin karşılanacağını ve ihracat için fırsat sağlanacağını belirterek, Türkiye'nin polyester yatırımları konusunda, Avrupa yatırımları için bir merkez olarak seçildiğini söyledi.

Gupta, Türkiye'ye daha fazla yatırım kararının, önceki yatırıma bağlı olarak alındığını bildirdi.
Yatırımın ilk aşamasının 2013'ün ilk çeyreğinde, ikinci aşamasının 3 yıl sonra tamamlanacağını kaydeden Gupta, hammaddenin bir miktarının Türkiye'den alınacağını, aynı zamanda ithal edileceğini, ağırlık itibariyle nihai ürünün yüzde 86'sının PET hammaddesi olacağını açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir