‘Daha kötüsü olmazsa’ yüzde 20 büyüyecek

Türkiye’deki multibrand ayakkabı mağazalarından Marka Park, geçen yılı 16 ilde 33 mağaza ile kapatırken, yeni yılda, şartlar en kötü 2016’daki gibi olursa yüzde 20 büyümeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve Yiğitcan 

İSTANBUL- Perakende sektöründe birçok markanın yüksek maliyetler nedeniyle sıkıntı yaşadığı bir yılda Marka Park, yılı toplam 33 mağaza ile önemli bir başarıyla kapadı.

Marka Park Yönetim Kurulu Başkanı Gürkal Özer, DÜNYA’ya 2016 yılını nasıl geçirdiklerini ve bu yıla ilişkin beklentilerini anlattı. 2005 yılında kurulan Marka Park’ın, 12 yılda Türkiye’nin ilk üç multibrand ayakkabı mağazasından biri olmayı başardığını söyleyen Gürkal Özer, şu an 16 ilde 33 mağazaya ulaştıklarını kaydetti. Özer’in verdiği bilgiye göre, Marka Park’ın 1 mağazası hariç diğer tüm mağazaları 1 milyon üstü nüfusun bulunduğu lokasyonlarda ve bölgenin en iyi AVM’lerinde yer aldığını kaydetti. Marka Park’ın cadde mağazası ise Adana’nın ‘Bağdat Caddesi’ olarak bilinen Ziyapaşa Caddesi’nde bulunuyor. Şu an 60’tan fazla dünyaca ünlü markaya raflarında yer verdiklerini belirten Özer, “Kendi pazarımızda ilk 3’teyiz. Birçok yabancı markanın arasında Türkçe bir tabelamız var. Biz marka satıyoruz, ismimiz de bunu çok iyi yansıtıyor” diye konuştu.

Kanadalı People’ı da getiriyor

Yabancı markaların Marka Park ile gönül rahatlığıyla çalıştığını dile getiren Özer, bunu tüm standartları yerine getirmelerinden kaynaklandığına dikkat çekti. Ünlülerin tercihi ve çizgisiyle dikkat çeken Moon Boot markasının da Türkiye’deki toptan satışının kendilerinde olduğu bilgisini veren Özer, “Bu modelin tasarımcısı Giancarlo Zanatta, Neil Armstrong’un Ay’a ayak bastığı görüntülerden çok etkilenmiş ve onun astronot giysisinden ilham alarak bu modele hayat vermiş adı da hatta bu nedenle ‘Moon Boot’ (Ay botu). Biz bu ürünü Türkiye’deki seçkin 40 noktaya veriyoruz. Hatta 2016’da Polonya ile birlikte Moon Boot’un dünyadaki en iyi distribütörü seçildik” ifadelerini kullandı. Bu arada Özer, yeni bir markayı daha Türkiye'ye getireceklerinin bilgisini verdi. Ulaşılabilir lüks segmentinde yer alan Kanadalı ayakkabı markası People, bu yaz sezonunda Marka Park mağazalarında yer alacak. Özellikle ABD’de çok yaygın kullanımı olan People, yine Moon Boot gibi kendine özgü modelleriyle dikkat çekiyor.

Yatırımlar yeni AVM’lere bağlı

Yeni yılda yüzde 20 büyüme hedeflediklerini söyleyen Özer, bunun için piyasanın 2016’dan daha kötü olmaması gerektiğini şart koştu. Hayata geçirmek istedikleri mağaza yatırımlarından bahseden Özer, Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik pozisyonun tam net olmadığını, yatırımlar konusunda temkinli olacaklarını ifade etti. Özer, şunları ekledi: “Ekonomide bir belirsizlik söz konusu. Bizim yatırımlarımız da tamamen AVM yatırımlarına bağlı. Eğer AVM yatırımları yavaşlarsa bizim mağaza yatırımlarımız da yavaşlar. Gelecek yıl Çamlıca Emaar’da ve Ataşehir Metropol’de olacağız. Bu AVM’ler de 2017’nin sonuna doğru açılacak gibi görünüyor. Bu iki mağazada yeni nesil dekorasyon yapacağız. Her markanın kendi konsepti olacak. Yani her markanın mağazada bir corner’ı olacakmış gibi düşünebiliriz.”

Turiste satışta yüzde 50 ila 70 düşüş var

Gürkan Özer, geçen yıl Marka Park’ın cirosunda artışın olduğunu ancak karlılığın ciddi oranlarda düştüğünü kaydetti. Özer, buna gerekçe olarak dövize bağlı maliyetlerde yaşanan artışı ve turizm kayıplarını gösterdi. Geçen yıl temmuz ve ağustos aylarının çok kötü geçtiğini söyleyen Özer, “Tax free rakamlarımızda yüzde 50 ile 70 arasında düşüş var. Bu korkunç bir oran. Ciddi bir turizm kaybımız var” dedi.