DenizBank'tan 1,4 milyar TL kâr

2015 yılını 859 milyon TL kâr ile kapatan DenizBank'ın kârı 2016 yılında 1,4 milyar TL'ye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, "Türkiye’nin 81 ili ve yurt dışı dahil toplam 737 şube ve 15 bine yakın çalışanımız ile faaliyet gösteren bankamızın konsolide aktifleri 2016’nın sonunda yüzde 20 artarak 136 milyar TL’ye, net kârı ise 1,4 milyar TL’ye ulaştı." ifadelerini kullandı.

DenizBank tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ateş, DenizBank’ın 2016 yılında konsolide bazda mevduatını yüzde 27’lik artış ile 90,6 milyar TL’ye, toplam kredilerini yüzde 21’lik artışla 123,8 milyar TL’ye, müşteri sayısını ise 2015’in aynı dönemine kıyasla 1,2 milyon kişi artırarak, 10,3 milyon kişiye çıkardığını kaydetti.

Ateş, şunları kaydetti: "KOBİ'ler, proje üreten kuruluşlar olmalarına karşın işletme sermayelerinin olmaması ve banka kredilerine erişememek gibi sıkıntılar yaşıyor. DenizBank olarak finansmana erişim imkanlarını artırmak, maliyetlerini asgari seviyelere indirmek üzere yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu konuda KOBİ’lerimizin en önemli destekçilerinden biri olan Kredi Garanti Fonu (KGF), teminat sıkıntısı çeken KOBİ’lere kefil olarak son derece kıymetli bir katkı sağlıyor. Biz de KGF teminatlı kredi hizmetini tüm KOBİ’lerimize şubelerimizdeki uzman kadromuz ile vermekten gurur duyuyoruz.

Nefes Kredisi'nden 10 bin müşteri faydalandı

Ayrıca, düşük maliyetler ile finansmana erişebilmeleri amacıyla, ‘hayat nefes ile başlar’ diyerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Ziraat Bankası iş birliğinde ‘Nefes Kredisi’ projesini hayata geçirdik. Bu kapsamda, TOBB’a bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİ’lere özel, yıllık yüzde 9,90 faiz oranıyla 150 bin TL’ye kadar 12 ay vadeli kredi olanağı sunuyoruz. Üstelik müşterilerimiz başvurularını aynı gün içerisinde sonuçlandırıp finansman ihtiyaçlarını hızlıca giderebiliyor. Bugüne kadar KGF teminatlı kullandırdığımız toplam kredi tutarı 2,1 milyar TL’ye ulaştı ve Nefes Kredisi’nden yaklaşık 10 bin müşterimiz faydalandı. Ekonomik kalkınma için KOBİ'lerin gelişiminin şart olduğu inancıyla, bu yöndeki çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”

Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğine katkı sağlamayı sosyal sorumluluk olarak gördüklerini ifade eden Ateş, "2023 yılında 100 yaşına basacak olan Cumhuriyetimiz için hayati önem taşıyan pek çok projenin ana finansörü konumunda yer alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ateş, geçtiğimiz yıl içinde 3. Köprü, 3. Havalimanı, TAV Bodrum Havaalanı ve Ilısu Barajı ile kamu-özel sektör ortaklı şehir hastaneleri gibi kilit projelerin finansman süreçlerinde doğrudan ve dolaylı olarak yer alarak, yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarında kaynak aktardıklarını bildirdi

KKTC İçme Suyu ve Ercan Havalimanı başta olmak üzere Kıbrıs’ta gerçekleştirilen altyapı yatırımlarına 200 milyon dolarlık destekleri olduğunu aktaran Ateş, Ankara Hızlı Tren Garının 200 milyon dolar seviyesinde olan yatırım bedelinin finansmanı için 160 milyon dolar kredi sağlayan tek banka konumunda bulunduklarını dile getirdi.

Ateş, böylelikle geçtiğimiz 10 yıl içinde 300’den fazla proje için yaklaşık 20 milyar dolar tutarında uzun vadeli finansman sağlamış olduklarını anlattı.

'Milli görev olarak görüyoruz'

Ateş, DenizBank’ın en büyük pazar payına sahip özel banka konumunda olduğu tarımı desteklemeyi memleket meselesi olarak gördüklerini vurgulayarak, bugün 1 milyonu aşan üretici, 8,1 milyar TL tarım kredisi büyüklüğü ve özel bankalar arasında yüzde 37’yi geçen pazar payı ile sektörün lider özel bankası konumunda olduklarını belirtti.

Turizmin gelişimine de büyük önem atfettiklerini ifade eden Ateş, sektörün yaşadığı zorlukları aşabilmesi adına tüm kaynakları ile yatırımcıların yanında yer aldıklarını bildirdi. Turizme aktarılan kredi tutarının, 2016 yıl sonu itibarıyla 3 milyar dolar olduğunu aktaran Ateş, şöyle devam etti:

“Rus hissedarımız Sberbank’tan da aldığımız güç sayesinde Türkiye ile Rusya arasındaki ticareti artıracak her türlü girişime öncülük etmeyi milli görev olarak görüyoruz. Bu kapsamda Sberbank, Türkiye ve Rusya Merkez Bankaları iş birliğiyle, ülkelerimiz arasındaki dış ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesine yönelik bir sistemi uygulamaya koymak üzere çalışıyoruz. Turizm sektörüne önemli ölçüde katkı sağlayacak bu proje kapsamında Rus turistler Türkiye'de rubleyle ödeme yapabilecekler”.