Doblo'nun Amerika yolculuğu başladı

Yeni Doblo’nun Amerika yolculuğu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle başladı. 360 milyon dolarlık yatırımla, 4’üncü kez yenilenen Doblo, 2021 yılına kadar Kuzey Amerika’ya 175 bin adet gönderilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Türk otomotiv sanayisinde önemli bir başarıya daha imza atan Tofaş, Türkiye’nin küresel ticari araç üretim üssü haline gelmesinde kilit rol üstlenen Doblo modelinin ABD ve Kanada’ya ihracatına başladı. Tofaş’ta geliştirilip üretilen Doblo Amerika modeli; Tofaş’ın Bursa Fabrikası’nda yapılan törenle uğurlandı.

 Törene; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,  Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti, FCA EMEA Bölgesi Üretim Başkanı Alfredo Leggero, Tofaş CEO’su Kamil Başaran katıldı. 

Koç Holding, Fiat-Chrysler Auotomobiles ve Tofaş üst düzey yöneticileri ile çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu  törenle Kuzey Amerika’ya yolcu edilen Fiat Doblo, Amerika’da “Ram” markası altında “ProMaster City” ismiyle satışa sunulacak. Tofaş, 360 milyon dolarlık yatırımla, 4’üncü kez yenilediği Doblo’yu Kuzey Amerika’ya 2021 yılına kadar 175 bin adet gönderecek. Yeni Doblo’nun yerlilik oranı motor ve şanzıman haricinde yüzde 76. Tofaş, bu dönemde yapacağı yaklaşıkm 2 milyar dolarlık yatırımla 7 yılda toplam 24 milyar dolarlık ihracatı da garantilemiş oluyor.
 
Davutoğlu: Aslında Doblo’lar şu mesajla gidiyor; Türkiye’yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız

Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni’nde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomik ve siyasi istikrar ile güvenin önemine vurgu yaptı. “Bugün hem Tofaş hem de ülkemiz için gurur günüdür” ifadelerini kullanan Davutoğlu, “Türkiye’ye baktığımızda 2002 yılında toplam 357 bin araç üretiyorduk. Yani 2002’de üretilen araç sayısının neredeyse yarısı sadece Doblo Amerika olarak Amerika’ya ihraç edilecek. Toplam Doblo ihracatı 3.2 milyar dolar. Otomotiv sektörünün 2002’deki toplam ihracatı ise 3.3 milyar dolardı. Yani 2002’de ihraç edilen tüm otomotiv sektörünün ihracatının neredeyse toplamı kadar Doblo ihraç edilmiş olacak. Bu Türk ekonomisinde ve otomotiv sektöründe ölçeğin ne kadar büyüdüğünü gösteren önemli bir rakamdır” dedi. Bu ihracatın Amerika’ya yapılıyor olmasının önemine dikkati çeken Davutoğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı tartışmaları yaşanırken, Türkiye olarak bu tartışmaların merkezinde olmamız gerekirken, bu ihracatın aslında birbirine uzak gibi görünen Türk ekonomisi ile Amerika ekonomisinin coğrafi uzaklık dışında ne kadar yakın olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nda Türkiye’nin bunun dışında bırakılmasının hem ekonomik hem de etik olarak yanlış olacağının altını çizen Davutoğlu, “Bunu AB ile ABD’de anlatıyoruz. Çabalarımız bundan sonraki dönemde de devam edecek. Türkiye bu yapıda yer almadan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı tamamlanmış sayılamaz. Bu çerçevede Doblo’nun ihracatı AB ve ABD’deki birçok siyasi lider ve ekonomik kuruluşlara güzel bir mesaj olur. Aslında Doblo’lar şu mesajla gidiyor. Türkiye’yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız. Biz Amerika’da, Avrupa’da, dünyanın her yerindeyiz” diye konuştu. Konuşmasında ekonominin istikrarı için siyasi istikrarı sürdürmeye devam edeceklerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Öngörülebilir bir yatırım ortamı gerçekleşmesi için reformları artıracağız. Bunun için G-20 Zirvesi’nde siyasi istikrar, buna bağlı makro ekonomik istikrar ve bütçe disiplini de olmak üzere mali politikalardaki ve finas sistemdeki sağlam dirençli yapının muhafaza edilmesi ve yapısal reformlar temel ilkelerimiz olacak. Reel sektörün canlanması ve hamle dönemine girmesini önemsiyoruz. Sanayicilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Yatırımlarını Türkiye’nin geleceğine yönelik olarak Ar-Ge yoğunluklu planlayınız ve markalaşmış Türk ürünlerini dünya piyasalarına sürünüz.”
 
Yatırımlar 3 yeni modelle devam edecek 

Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Tofaş’ın bugün uluslararası pazarlara sunduğu araçlarla, Türkiye’yi küresel ölçekte başarıyla temsil ettiğine vurgu yaptı. Otomotivin beşiği, sektörün ana oyuncusu Amerika’ya araç geliştirip ihraç etmenin gurur verici olduğunu belirten Koç, “Tofaş, Doblo’nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarına, biri yeni sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam ediyor. Süregelen yatırımlarımız haricinde, sadece yeni modellere yaptığımız toplam yatırım miktarı 1,4 milyar dolara ulaşıyor. 2010 yılından bu yana otomotiv sektörüne yaptığımız yatırımlar 10 milyar TL’ye ulaştı. Koç Topluluğu olarak, ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşmasında sorumluluk alıyoruz. Bu inançla, ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek öncelikli hedefimiz” şeklinde konuştu.

Tofaş, FCA’nın küresel stratejisine kilit rol oynuyor

FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti de, Doblo’nun Amerika pazarı için üretilip ihracatının başlamasını, gerek Tofaş, gerekse Koç Grubu ve Fiat Chrysler Automobiles için önemli bir fırsat olarak değerlendirdi. Vernetti; “Doblo, bir anlamda Tofaş’ın bugünkü ve gelecekteki gücünü temsil ederken, aracın Amerika pazarına ihraç edilmesi, şirket tarihinde bir kilometre taşı olmasının yanı sıra Tofaş’ın ‘Dünya Klasında Üretim’ standartlarındaki yetkinliklerinin de göstergesi. Tofaş’ın bu kabiliyetinin, gelecekte yeni ürünlerin yolunu açacağına eminiz. Tofaş’ın bugün FCA’nın küresel stratejisinde kilit bir rol üstlendiğini belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

Fiat Doblo

fiat_doblo.jpg

Fiat Auto’nun dünyada ilk kez bir modelinin üretimini İtalya dışında tek bir ülkede gerçekleştirme kararıyla, Doblò’nun üretimine 2000 yılının Eylül ayında başlandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan proje sürecinde, Tofaş Ar-Ge Merkezi büyük sorumluluklar üstlendi. İlk yılında 100 bin adetle rekora imza atan Fiat Doblò üretiminin yüzde 90’ı 43 ülkeye ihraç edildi. 2001’de tüm Avrupa ülkelerine gönderilen Doblo, Tofaş’ın toplam ihracatının yüzde 83’ünü oluşturdu. İhracat şampiyonu, yılın ticari aracı gibi başarılara imza atarken, Tofaş’ın en çok satan modellerinden biri oldu. Bugüne kadar 1,4 milyon adet Doblò üretildi, bu araçların 1 milyon adedi, dünyanın 80’den fazla ülkesine ihraç edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir