Dümeni zamanında doğru yere kırdı

Ece Ceyhun'un haberi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Yılbaşından bugüne TL’deki değer kaybı yüzde 40’ları bulunca eli dolara değen her şirket hayati fonksiyonlarının sekteye uğramaması için var gücüyle reçete arayışına girdi.

Kurlardaki yükseliş başta perakende olmak üzere birçok sektörü ve dev kurumu önemli ölçüde sarstı. İşin bir tarafında yeniden yapılandırma ve konkordato sürecine girenler var, diğer tarafta dümeni zamanında doğru yere kıranlar.

Dümeni zamanında doğru yere kıranlardan biri de 1947 yılından bu yana tekstil ve hazır giyim alanında faaliyet gösteren Bilsar. Hem üretici, hem ihracatçı hem de lüks markaların Türkiye distribütörü olan Bilsar, üretimin yanında Bil's ve Bil's Remix gibi kendi yarattığı markalarla, Fred Perry, Lole Women, Muji, An Original Penguin, Bensimon ve Paperthinks gibi dünyanın önde gelen markalarını Türkiye'ye getiren bir şirket. Türkiye’de Bilstore’larla life style mağaza anlayışıyla çalışan Bilsar, bugün yenilenme süreci ile gündemde. Yaklaşık 1.5 yıl önce başlayan süreçle çok ithalatlı karma marka modelini ‘sadeleştirme’ kararı alan Bilsar, ihracata ve markaların ihtiyacına özel hizmetlere odaklandı. Şirket perakendede başlattığı bu dönüşüm sürecinde lüks markaları sattığı Bilstore mağazalarını “Fred Perry” olarak değiştirdi. Bugüne kadar 90 markanın yönetildiği Bilstore mağazalarında artık ismiyle özdeş Fred Perry ürünleri satılacak.

Yerli üretim kası gelişti

Bilsar Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal, toplam iş hacminde yüzde 10 payı olan perakendede yaşadıkları değişim sürecini şu sözlerle anlattı: “Bilstore markası altında 90 marka vardı. 90 markayı yönetmek de zorlaştı, ithalatın prosedürü de... Bundan yaklaşık 1.5 yıl önce sadeleşmek lazım dedik ve perakende de dönüşümü başlattık. İşlerimizi 2 marka çatısı altında götürelim istedik. İş yapış biçimini değiştirirken yerli üretim kasımızı geliştirdik. Tasarımda rakipsiz olmak istiyoruz. Markalara tasarım hizmeti veren bir şirkete dönüşüyoruz. Bugün yaptığımız ihracat başımızdan aşıyor. Daha önce sadece distribütörü olduğumuz ya da üretim yaptığımız dünya devlerinin koleksiyonuna kendi tasarımlarımızla giriyoruz. Dünyanın lüks segmentinde faaliyet gösteren 20 markanın her birinin ihtiyacına yönelik hizmet veriyoruz. Tasarım hizmeti veriyoruz ve onların koleksiyonlarına şekil veriyoruz.”

Perakende sektörünün son yıllarda daha teknik, teknoloji ve finans ağırlıklı bir sektör haline geldiğini belirten Bilal, “Müşteri talebinin değiştiğini hem stoklu hem de müşterinin zaman skalasıyla çalışan bir sektör haline geldiğimiz gerçeğini görmek lazım. Bir müşteriyi 6 ay taşıyoruz. Bu dönemin finansman yükünü de sizin çevirmeniz gerekiyor. O nedenle perakende tarafta dönüşümü 1.5 yıl önce başlattık. Kurda çıkış, ekonomide yavaşlama sinyallerini almıştık. Fakat başta AVM’ler ve iş ortaklarımız olmak üzere daha önceden yapılmış sözleşmelerimiz vardı. Onun için adım adım evrilmeye çalıştık. 10 Bilstore mağazamızı daha karlı olan Fred Perry mağazalarına dönüştürdük. Şimdi 6 mağazamızın 4’ünde sabit kura, ikisinde de TL’ye geçtik” diye konuştu.

Diğer yandan kanal çeşitliliği açısından online satış kanallarını önemsediklerini vurgulayan Bilal, “İşbirliğimizin olduğu Trendyol, N11, Hepsiburada kanalı ile online satışlarımızı sürdürüyoruz. Diğer yandan Amazon ile de prensip anlaşması yaptık. Amazon hazır giyim satışına başladığında bu kanalda da online satış gündeme gelecek” dedi.

Perakendeyi zor günler bekliyor

Perakende sektöründe önümüzdeki günlerin zor geçeceğini ifade eden Bilal, “AVM’lerin nasıl hedge edeceğini de düşünmek gerek. Ama diğer taraftan TL’ye dönmek şart. İthal ettiğiniz bir ürünü 6 aylık bir sezonda satıyorsunuz. Üstelik kredi kartıyla vade ve taksit veriyorsunuz. Kirayı da öngöremediğinizde sorun büyüyor. AVM’lerde performans kiralamasına geçilmeli. Ciroya göre olmalı" önerisini de getirdi.

Markalara tasarım büyüyecek

Bugün işlerinin yüzde 90’ının üretim ve ihracat haline geldiğini anlatan Selman Bilal, "Markalara tasarım hizmeti daha da büyüyecek. 22 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2016 yılında 28.8 milyon dolar olan ihracat hacmimiz 33.7 milyon dolara çıktı ve bu seneyi de 43-45 milyon dolarlık bir rakamla kapatacağımızı düşünüyoruz. İhracatta hedefimiz 50 milyon dolara ulaşmak. 2016 ciromuz 114.6 milyon TL’ydi. Bunu geçen sene 143.4 milyon TL’ye çıkarttık. 2018 sonu için tahminimiz 255 milyon TL" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir