EBRD Başkanı'ndan SASA'nın üretim tesisine ziyaret

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu Başkanı Odile Renaud-Basso SASA Polyester AŞ’nin Adana’daki üretim tesisini ziyaret etti.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SASA’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin Adana’da yapımı süren saflaştırılmış tereftalik asit (PTA) üretim yatırımının finansmanı için JP Morgan’dan sağladığı 590 milyon avro krediye ilave olarak ve aynı paket içinde, EBRD ile 75 milyon avroluk kredi anlaşması imzalamıştı.

Yatırım tamamlandığında Türkiye’nin petrokimya üretiminde dışarıya bağımlılığını azaltacak ve ithal ikamesi sağlayacak.

Tam kapasite ile çalıştığında 1 milyon 750 bin tona kadar ulaşacak PTA yatırımı, bu alanda Türkiye’nin ve yakın bölgenin en büyük üretim tesisi olacak.Yatırımda kullanılan ileri teknoloji sayesinde üretim sırasında açığa çıkan ısı tesisin gereksinim duyduğu elektrik enerjisini sağlamaya yeterli olacak.

Bu bakımdan çevre dostu bir yatırım olarak EBRD’nin çevresel, sosyal, yönetişim (ÇSY) temelli öncelikleriyle de uyum içinde bulunuyor.

561 kimya şirketi arasında 6. sırada yer alıyor

SASA, uluslararası ÇYS risk derecelendirme kuruluşu Sustainalytics tarafından, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim başlıkları altında gerçekleştirilen değerlendirilme sonucunda, Haziran 2023’te dünya genelinde 561 kimya şirketi arasında 6. sırada yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen SASA yetkilileri, bundan sonraki dönemde EBRD ile işbirliğini daha geniş boyutta sürdürmeyi hedeflediklerini belirterek, EBRD Başkanı Renaud-Basso’nun ziyaretinin de bu bağlamda önemli olduğunu ifade etti.