Elit, yurtdışına odaklandı

Vitrifiye sektöründe “Sanovit” markasıyla adından söz ettiren Elit Mobilya, banyo mobilyalarına uyumlu lavabo üretimiyle dikkatleri üzerine çekti. Avrupa’yı yakın markaja alan şirket, önümüzdeki iki yılda 4 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

COŞKUN ÇARDAK

ESKİŞEHİR - Banyo mobilyalarına uyumlu lavabo üretimiyle sektöre yenilik getiren Elit Mobilya, yurtdışına odaklandı. Şirket, katma değeri yüksek ürünlerle yurtdışında bilinen bir marka olmak istiyor. 

Elit Mobilya’yı ilk kurdukları yıllarda klasik vitrifiye ürünleri yerine mobilya uyumlu lavabo üretimini hedefl ediklerini anlatan Elit Mobilya Genel Müdürü Bülent Ayva, “Vitrifiye sektöründe yönetici olarak uzun yıllar çalışmıştım. Edindiğim tecrübe kendi işimi hayata geçirdiğim zaman da bana çok faydalı oldu. Sektöre normal vitrifiye ürünleri yerine banyo mobilyalarına uyumlu lavabolarla giriş yaptık. Bugün geldiğimiz noktada şirket olarak pazarın yaklaşık yüzde 30’una hakimiz” ifadelerini kullandı. Tasarım ve müşteri memnuniyetine gösterdikleri özenin kendilerini sektörde önemli bir noktaya getirdiğini söyleyen Ayva, Türkiye’de fiyat belirleyici ve pazarı yönlendiren bir duruma kavuştuklarını savundu. Yurtiçinde ve yurtdışında özellikle banyo mobilyası üreticileri arasındaki bilinirliklerinin her geçen gün artığına dikkat çeken Ayva, “İnşaat sektörü son zamanlarda hızlı büyüyor. Bu büyümeyle banyo tadilatları da arttı. Müşteri talepleri değişti. Talepler artık ayaklı lavabodan banyo lavabosuna döndü. Şirket olarak biz de tasarımlarımızı bu talepler doğrultusunda gerçekleştiriyorduk. Yaşanan tüm bu gelişmeler hızlı büyümemizin etkenleri arasında yer aldı” diye konuştu. 

İhracatın yüzde 75’i Avrupa’ya 

Özgün tasarımlarıyla sektörde fark yaratmayı hedefl ediklerini vurgulayan Bülent Ayva, “Bugün 12-13 civarında patentli tasarımımız var. Türkiye’de taklitlerimiz çok çıktı ama hiçbiri başarılı olamadı. İşin mutfağında olduğumuz, dünyada değişen beğenileri de çok iyi takip ettiğimiz için tasarımlarımız büyük ilgi gördü. Müşteri beklentilerine de kulak vererek doğru tasarım ve üretim yapmaya çalıştık” ifadelerini kullandı. 

Ar-Ge ve ürün iyileştirme çalışmalarına odaklandıklarının altını çizen Ayva, bunun meyvelerini de ihracattaki artışla aldıklarını söyledi. İtalya başta olmak üzere Almanya, İngiltere, Rusya, İran ve Tunus gibi ülkelere ihracat yaptıklarını anlatan Ayva, “Üretimden yüzde 33’lük payı ihracata kanalize ediyoruz. Dolaylı ihracatı da eklediğimiz zaman bu oran yüzde 50’lere kadar çıkıyor. Şu anda 18 ülkede bulunan ve sektörde tanınan firmalara ihracat yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 75’i Avrupa ülkeleri oluşturuyor” bilgisini verdi. “Katma değeri yüksek ürünlerle Avrupa’da bilinen bir marka olmayı hedefl iyoruz” açıklamasını Ayva, “İhracatımızın yüzde 70’i kendi markamızla, yüzde 30’u da ‘Private Label’ isimli marka ile gerçekleştiriyoruz. Yeni pazarlara odaklandık. Gelecek yıl Fransa, İspanya ve Polonya pazarlarına girmeyi planlıyoruz. ABD ve Brezilya da hedef pazarlarımızdan” diye konuştu. Bu yıl kurdukları yeni tesisleriyle kapasitelerinin yıllık 750 bin adete çıkardıklarını söyleyen Ayva, robot sırlama sistemine geçtiklerini ve basınçlı döküm uygulamaya başladıklarını anlattı. Bülent Ayva, “Biz, 2 yılda teknolojimize 4 milyon dolar harcamayı hedefl iyoruz. Bu yatırımlarla rekabet gücümüzü daha da artıracağız” ifadelerini kullandı.

"Önümüzdeki yıl yeni pazarlara açılacağız" 

İtalya başta olmak üzere Almanya, İngiltere ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu 18 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Elit Mobilya Genel Müdürü Bülent Ayva, “Yeni pazarlara açılacağız. Önümüzdeki yıl Fransa, İspanya ve Polonya pazarlarına girmeyi hedefl iyoruz. ABD ve Brezilya da hedef pazarlarımız arasında” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir