FNSS, Endonezya'da sona geldi

FNSS, Endonezya için hafif tank projesinde son aşamaya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA 

ANKARA - Zırhlı kara araçları üreticisi FNSS, prestijli yurt dışı ihracat ve işbirliği projelerinden biri olan Endonezya için hafif tank geliştirilmesi çalışmasında son aşamaya geldi. Geçen yıl İstanbul IDEF 2013’te niyet mektubuyla başlayan işbirliği sonrası, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Endonezya’nın kamu savunma sanayii şirketi PINDAD arasında anlaşmanın 6 Şubat’ta imzalandığı öğrenildi. Anlaşmanın, onay süreçleri nedeniyle henüz duyurulmadığı, işbirliği kapsamındaki en önemli işlerden birinin ise 30 ton civarında hafif sınıf bir tankın geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesi işi olduğu belirtildi.
 
Konuyla ilgili DÜNYA’ya konuşan FNSS yetkilileri, “Bu tip projelerde firmanın konuşması çok doğru değil. Dolayısıyla açıklamalar ve süreçlere ilişkin bilgilendirmenin müşteri kanalından olması gerekiyor. Biz de Endonezya’dan gelen haberleri takip ediyoruz. Sadece şunu söyleyebiliriz; hafif sınıf bir tankın geliştirilmesi konusunda iyi görüşmelerimiz var” bilgisini verdi.

Şirketin projeyi üstlenmesi durumunda Türkiye’nin en büyük iki kara aracı üreticisi konumundaki Otokar ve FNSS, kara harp araçlarının en üst sınıfı sayılan tankları geliştirme kapasitesine sahip olduklarını ispatlamış olacak. Türkiye de en üst sınıftaki kara araçlardan birinde teknoloji geliştirip satan ülkeler arasına girecek. 

FNSS ve PINDAD % 50 ortak olacak

İki ülke arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin resmi açıklama yapılmasa da Endonezya kaynaklı haberlerde hafif sınıf tankın geliştirilmesinde FNSS ve PINDAD’ın yüzde 50-50 ortaklık yapacağı belirtiliyor. Tankın 30 ton dolayında hafif sınıfta olacağı ve 105 mm top kullanacağı, bu kapsamda kule başta olmak üzere zırh ve diğer yapılarının tamamının FNSS yönlendiriciliğinde geliştirileceği vurgulanıyor. Endonezya firması PINDAD’ın ürün portföyünde bazı özel askeri zırhlı araçları bulunsa da paletli hiçbir kara platformu üretimi yok. Bu nedenle gelecekte ya FNSS ortaklığında PINDAD bünyesinde paletli üretimin gerçekleştirilmesi ya da üreticinin de FNSS olması ihtimalinin olduğu belirtiliyor. Proje uygulanır ve anlaşmaya varılırsa FNSS ve PINDAD yeni bir hafif sınıfta tank tasarımı yapacak ve testler için en az 3 prototip üretecek. 

Bu arada FNSS, halihazırda paletli zırhlı muharebe araçlarında çeşitli üretim yeteneklerine sahip. Bunlar arasında hafif zırhlı araçlar kapsamındaki Akıncı ZMA’da 105 mm top uygulanmış YMDA (yakın muharebe destek aracı) bulunuyor. Buna ek olarak 30 ton sınıfında Akıncı’nın geliştirilmiş hali olan ve amfibi özelliğine sahip Korkut platformu da FNSS ailesi içinde yer alıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir