Ford Otosan'a "Engelli Dostu Bir Fabrika" ödülü

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası,TİSK'in "2015 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" organizasyonunda, "Engelli Dostu Bir Fabrika" projesiyle "Büyük Ödül"ü almaya hak kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) "2015 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" organizasyonunda, "Engelli Dostu Bir Fabrika" projesiyle "Büyük Ödül"ü kazandı. 

Ford Otosan tarafından yapılan açıklamaya göre, Koç Holding'in başlattığı "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi kapsamında bir araya gelen gönüllü Ford çalışanlarının, adım adım planlayıp geliştirdikleri, Ford Otosan Yeniköy Fabrikası "Engelli Dostu Bir Fabrika" projesi, kapsayıcılık, etkililik, iyi uygulama, yenilikçilik ve sürdürebilirlik kriterlerinin tamamını içermesi nedeniyle "Büyük Ödül"ü almaya hak kazandı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, böylesine kıymetli ve anlamlı bir ödüle layık bulundukları için gurur duyduklarını belirterek, "Türk otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Ford Otosan olarak Koç Holding'in 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' proje çatısı altında şirketimizde bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra engelli dostu iş yeri, ürün ve hizmetler geliştirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi. 

Tüm faaliyet alanlarının ve bayilerinin engelli dostu özelliklerle donatılmasına yönelik altyapı ve üstyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini aktaran Yenigün, şu ifadeleri kullandı: 

"Bilindiği üzere, sanayi tesislerindeki genel süreç yapısı ve çalışma koşulları ile engelli çalışan istihdamını güçleştirir ve bu durum toplumun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin istihdam edilebilirliği üzerinde olumsuz etki oluşturur. Bu toplumsal soruna çözüm bulmak isteyen şirketimiz ve gönüllü çalışanlarımızla, mevcut tesislerimizde engelli çalışanlarımızın çalışma ve sosyal yaşam alanlarında sağlıklı, güvenli, ergonomik ve diğer çalışma arkadaşlarıyla bir bütün olarak faaliyet göstermelerinin koşullarını oluşturmayı hedefledik. 2014 yılında hizmete sunduğumuz Yeniköy fabrikamızı yüzde yüz erişilebilir 'Engelli Dostu Fabrika' olarak inşa ettik."  

Yenigün, üretim alanlarını engelli dostu haline getirerek; engellilerin sanayi tesislerinde çalışamaz ön yargısını yıktıklarını ve engelli vatandaşlara cesaret aşıladıklarını kaydederek, ileri engelli kategorisindeki istihdama da ağırlık verdikleri fabrikada, literatüre örnek bir eser kazandırdıklarını dile getirdi. 

Engelli bireylerin "çalışabileceği" tesisler  

Verilen bilgiye göre, Yeniköy Fabrikası, engelli bireylerin sadece ziyaret edebileceği değil, "çalışabileceği" bir tesis olarak öne çıkıyor ve sanayi kuruluşlarına örnek oluyor. Görme engelliler için Braille alfabesinden, rampalara, bariyerlere ve özel yaya yollarına kadar pek çok detay Yeniköy fabrikasında engellilere "engel oluşturmamak" için tasarlanırken atölyelerde de özel bölümler oluşturuldu. 

Yeniköy fabrikasının kaynak atölyesinde ergonomik sehpalar sayesinde işitme engelli, ortopedik engelli, kalp rahatsızlığı, endokrin veya ampute engellilere uygun istasyonlar mevcutken montaj atölyesinde ise tekerlekli sandalyeli çalışanlar için tasarlanmış "Montaj Kapı Hattı", down sendromlu çalışanlar için dizayn edilmiş proses hatları mevcut. Fabrikada engelli bireylerin oryantasyon sürecini kolaylaştırması için "kanka" sistemi devreye alınırken, ortopedik engellilere özel güvenlik ayakkabıları sunuluyor ve tekerlekli sandalyeli çalışanların transferi için tasarlanmış Transit Custom araç ile ulaşım sağlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir