Ford Otosan'da erken açılış

Ford Otosan, Türkiye’deki 3’üncü fabrikasını Yeniköy’de açtı. 23 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi beklenen açılış töreni, Başbakan Erdoğan’ın programı nedeniyle bugüne alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Ford Otosan’ın Yeniköy’de 206 milyon euro yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki 3’üncü fabrikası açılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da iştirak ettiği törene, Ford Motors Başkanı Bill Ford, Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç ve diğer aile fertleri de katıldı.

Törende konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni fabrikalarına ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezi olduklarını söyleyen Yenigün, geçen yıl 225 bin adet olarak gerçekleştirdikleri ihracat rakamını, önümüzdeki dönem toparlanmayla birlikte 300 bin adede çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Fabrikanın 16 ayda tamamlandığını belirten Yenigün, "110 bin adet Kurye üreteceğiz. Tek üretim merkezi olacak Ford’un Kurye'si için. Bu aracı 46 ülkeye satacağız. Toplam 106 ülkeye ihracat yapıyor olacağız. Türkiye’nin ikinci büyük sanayi şirketi kimliğimizle Türkiye’ye kazandırmaya devam edeceğiz." dedi.

Erdoğan: Türkiye yerli otomobil hayaline hiç olmadığı kadar yakın

Ford Otosan'ın Yeniköy fabrikasının açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerli otomobil geliştirme konusundaki teklifini yineledi. "Merhum Vehbi Koç’tan gelen bu sürecin geçmişini izledik. Yerli otomobil markası konusunda bazı itirazlar söyleniyor. Artık bunları ortadan kaldırmamız lazım." diyen Erdoğan, işin altyapısının kurulduğunu, Türkiye’nin teknolojiyi üreten ve tasarlayan ülkeler arasına girmeyi istediğini söyledi.

Erdoğan konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Üzerimize düşeni yapacağız"

"Türkiye kendi otomobil markasını geliştirmenin hayalini kuruyor. Yerli otomobil hayaline hiç olmadığımız kadar yakınız.Bugünkü Türkiye 80’lerin 60’ların Türkiye’si değil. Ülkemiz her alanda son 10 yılda 3 kat büyüdü. Ufku tüm dünyayı içine alıyor. Orada Türkiye’den bir iz bulursunuz.. Sanayi alanında üretimimiz iftiar veriyor. Bu güzel gelişmeleri kendi markamızla taçlandırmak istiyoruz. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Üretim tamamen burada yapılabiliyorsa. Aynı şeyi gerçekleştirebiliriz. Ülkemizde geliştirilen her araç bizim için gurur kaynağıdır

Bill Ford’a söyledim tebessüm etti. Kendi otomobil markamıza yapacağımız şeyi bu güçten alıyoruz. İnşallah en yakın zamanda sektörden burada bulunan arkadaşlarımızdan müjdeli haber bekliyoruz."

"Merkel size selam söyledi"

Almanya Başbakanı Merkel’le de telefonda görüştüğünü söyleyen Erdoğan, "Kendilerine Kocaeli’de tesisleri açmaya gidiyorum dedim. O da katılımcılara selam söyledi." dedi.