Garanti’de 2015 hedefi aktifte yüzde 13, kredide yüzde 15 büyüme

Garanti Bankası bu yıl 2.7 milyar dolar sendikasyon yenileme, 1 milyar dolara kadar seküritazasyon planlarken, 20 yeni şube açmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA FİNANS SERVİSİ

Cari açık ve enflasyondaki iyileşme ve TCMB’nin ilk yarıda faiz indiriminin de etkisiyle 2015’in faaliyetler açısından daha iyi bir yıl olmasını bekleyen Garanti Bankası bu yıl aktiflerde ve mevduatta yüzde 13, kredilerde yüzde 15 büyüme hedeflediğini açıkladı. KAP’a yapılan 2015 yılını içeren ‘geleceğe yönelik değerlendirmeler’ notunda, bankanın kredi büyümesinin, geçen seneye göre hafif artış gösterse de, ılımlı seviyelerde kalacağı belirtildi. 

Garanti Bankası TL kredilerde, 2014 sonunda yüzde 13’ün üzerinde büyüme tahmin ederken, bu yıl büyümenin yüzde 15 olacağını öngörüyor. Yabancı para kredilerde ise 2014 sonundaki yatay seyrin ardından, bu sene yatırım kredileri öncülüğünde yüzde 8 büyüme öngörüyor. Banka, kredi kartı alacaklarında ise geçen sene sonunda tahmin edilen yüzde 1 daralmanın, yerini bu yıl yaklaşık yüzde 10 büyümeye bırakacağı öngörülüyor. TL işletme kredilerinde ise bu yıl yaklaşık yüzde 24 büyüme bekleniyor. Bu yıl sonunda takipteki kredilerin oranının yüzde 2.7 olmasını, 2014’te de bu oranın yüzde 2.5 seviyesinde gerçekleşmesini bekleyen bankanın menkul kıymetlerde de yüzde 11 büyüme beklediği belirtildi. 

Önümüzde nispeten daha pozitif bir yıl var 

Şartlar zorlayıcı olmaya devam etse de, önümüzde nispeten daha pozitif bir yıl var” denilen Garanti Bankası açıklamasında, GSYH büyümesinin 2015 için yüzde 3.7 tahmin edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Cari açık ve enflasyonda gerçekleşecek iyileşme, Merkez Bankası’na 2015 yılının ilk yarısında faiz indirmesi için alan yaratacak. Önceki yıllarda gerçekleştirilen regülasyonlar gelirleri baskı altında tutmaya devam edecek. BDDK’nın ücret ve komisyonlara getirdiği düzenleme tüm yılı etkileyecek. TL zorunlu karşılıklara ödenen faizde farklılaşmaya gidilecek.” 

Bankacılık sektörü için ılımlı büyüme seviyelerinin korunacağının belirtildiği değerlendirmede, bireysel kredilerin büyüme hızında sınırlı artış gerçekleşirken işletme kredilerinin büyümenin ana unsuru olmaya devam edeceği kaydedildi. Aktif kalitesi açısından ise güçlü tahsilat performansının takipteki kredilere yeni girişlerin etkisini hafifl eteceği belirtildi.

Yatırımcı İlişkileri web sitesi yayında

Garanti Bankası, Yatırımcı İlişkileri web sitesini ve uygulamasını müşterilerinin kullanımına sundu. Bankadan yapılan açıklamaya göre banka, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan Yatırımcı İlişkileri (IR) web sitesini ve iPad uygulamasını hizmete sundu. Garanti IR iPad uygulaması ile “www. garantiyatirimciiliskileri.com” ve “www.garantiinvestorrelations. com” adreslerinden ulaşılabilen web siteleri, güncel haberlere ve özel durum açıklamalarına kolay ulaşımı sağlarken, Yatırımcı Takvimi fonksiyonuyla kullanıcılara etkinlikleri takip etme ve kişisel takvime ekleme imkanı sunuyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, şunları kaydetti: “ Borsa İstanbul’un en yüksek halka açık piyasa değerine sahip olan Garanti’nin, yaklaşık 40 ülkeden hissedarı bulunuyor. Yarattığımız değeri tüm paydaşlarımıza proaktif ve düzenli bir şekilde aktarmakta, dijital kanalların önemine inanıyoruz.”

20 yeni şube 250 yeni personel 

Rapora göre, Garanti Bankası, 2015 yılında finansal iştiraklerinden yüzde 16 civarında bir katkı beklendiğini belirtirken, bu yıl 15-20 arasında yeni şube açmayı ve 250 yeni çalışan istihdam etmeyi planladığını duyurdu. Raporda bu yıl özellikle dijital kanallara yoğun mesai harcanacağına değinilirken, bu yönde ATM'ler, bankanın donanım ve yazılımlarında fiziki bakım ve iyileştimelere, KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik odağın korunmasına yoğunlaşılacağına da dikkat çekildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir