Gökçeler 2016'da yüzde 100 yerli kompresör üretecek

Gökçeler, yüzde 100 yerli kompresör imalatı ile 5 milyon euroluk ithalatın önünü kesecek. Firma toplamda 10 milyon euroya mal edeceği yatırımı 2016’da seri üretime geçirmiş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Türkiye’nin yüzde 100 yerli kompresörünü 1992’den beri sektörde var olan Gökçeler Soğutma Sanayi üretti. Firma, prototip imalatına başladığı bu projeyi Bursa Teknik Üniversite işbirliğinde yürütürken, 10 milyon euro yatırımla 2016’a seri üretime başlayacak. Hedef, Türkiye’nin 5 milyon euroluk ithalatla karşıladığı kompresör ihtiyacına kısa vadede 10 bin, uzun vadede ise 100 bin adet üretimle yanıt vermek. 

Gökçeler Soğutma Sanayi Genel Müdürü Selahattin Gökçe, kuruluşlarında tamamen ithal olan soğutma sektörü yedek malzeme imalatı yaparken, bu alandaki üretimlerinde doyum noktasına gelince Ar-Ge çalışmalarına odaklandıklarını söyledi. Yaklaşık 3 yıl üzerinde çalıştıkları yüzde 100 yerli kompresör ürünü TÜBİTAK destekli, üniversite işbirliğinde hayata geçirdiklerini belirten Gökçe, “Soğuk hava depoları, klima santralleri, makine sanayi, market ve ev dışı klima imalat sektörlerinde kullanılabilecek yerli kompresörün prototipleri yakın zamanda test için sahaya çıkacak. Seri imalat için de kalıpları yapılıyor” diye konuştu. Gökçe, yüzde 100 yerli kompresör ürününü muadillerinden ayıran en önemli özelliğin enerjide yüzde 12 tasarruf sağlaması olduğuna dikkat çekerek, ürünün kalitesini artırıp, arıza yapma oranını sıfıra yaklaştırarak, kontrol sistemini otomatikleştirdiklerini belirtti. Gökçe, ilk etapta bin 500 adet üretimle yola çıkıp, kısa vadede yıllık 10 bin, uzun vadede ise 100 bin adet kompresör üretimi hedefl ediklerini bildirdi. 

Selahattin Gökçe, “40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimin yüzde 80’ini ihracata yönlendiriyoruz. AB ülkeleri, Rusya, Güney Afrika ve Doğu ülkeleri yoğun ihraç yaptığımız pazarlar. Kompresörde de hedefimiz imalatın yüzde 70’ini katma değerli ürün olarak ihraç etmek” diye konuştu. Gelecek yıl Arjantin, Brezilya ve Meksika gibi yeni pazarlara gireceklerini bildiren Gökçe, pazarın büyüklüğünü şöyle anlattı: “Türkiye’de kompresör üreten 4-5 firma var. Bunların her birinin yıllık üretimleri 100 bin adedi buluyor.” Gökçe, sanayi-üniversite işbirliğine örnek bir proje geliştirdiklerini dile getirerek, “BTÜ projenin malzeme araştırması, testlerin doğrulama aşaması, analiz ve elektrik motoru hesaplamalarında destek oldu” diye konuştu. 

Her ay bir fuara katılmayı planlıyor 

Gökçe, bu sene Almanya, Çin fuarlarına katıldıklarını ve yıl sonuna kadar Brezilya ve Meksika’da düzenlenen sektörel fuarlara katılacaklarını belitti. Gelecek yıl ise Hindistan’da fuara katılarak o pazarı yoklayacaklarını ifade eden Gökçe, 2016’da her ay bir fuara katılmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Cironun yüzde 10’u Ar-Ge’ye

Gökçeler Soğutma olarak iklimlendirme-soğutma alanlarında kullanılmak üzere 25 çeşit endüstriyel komponent imalat ve satışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Selahattin Gökçe, 7 bin 500 metrekarelik fabrikada 50 kişilik ekiple çalıştıklarını ifade etti. Diğer yandan 20 kişilik Ar-Ge ekibine sahip olduklarını bildiren Gökçe, “Her yıl Ar-Ge’ye cironun yüzde 2 ila yüzde 5’lik payını ayırıyorken, bu yıl yüzde 10’unu harcadık. Toplam yatırım bedelimiz ise 2 milyon TL’yi buldu” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir