Golda, kâr getiren yöresel ürünlerle atağa geçiyor

Bu yıl 5.6 milyon TL'lik yatırım planlayan Golda Gıda, Beyşehir mercimeği ve Çumra fasulyesinin tanıtımına ağırlık vererek ihracat yaptığı ülke sayısını 100’e çıkarmaya hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜLYA KESKİN
YURT HABERLERİ 

Kombassan’ın gıda alanındaki yatırımı Golda Gıda, sektöre yeni bir soluk getirmesini planladığı projelere odaklandı. Kapasite artırımı ve makine yatırımı planlayan şirket, üretimi kısıtlı olan ve kendine has bir lezzeti bulunan Beyşehir mercimeği ile Çumra fasulyesini yurtdışında tanıtmaya talip. Bu kapsamda üretim alanlarını artıracak bir proje geliştirmeye hazırlanan şirket, yetkililerden de söz konusu çalışma için destek bekliyor. 

Golda Gıda’nın Genel Müdürü Fatih Doğan, “Gıda Şehri Projesi” olarak bilinen Karaman’daki entegre tesislerinin Türkiye’de sektörün sayılı tesisleri arasında yer aldığını vurguladı. Tesislerinin toplamda 1 milyon 100 bin metrekarelik alana sahip olduğunu anlatan Doğan, burada irmik, un, makarna, bisküvi- gofret -marşmelov ve bakliyat olmak üzere toplamda 5 ayrı fabrikanın bulunduğunu belirtti. Doğan, “İrmik fabrikası yıllık 70 bin ton, makarna 66 bin ton, un 35 bin ton, bakliyat 24 bin ton, bisküvi de 10 bin ton üretim kapasitesine sahip. Ayrıca hayvancılık çiftliğimiz de var. Bu tesiste bin 200 büyükbaş hayvan bulunuyor. Tesiste yıllık 4 bin 700 ton süt üretiyoruz” bilgilerini verdi. Doğan, 358 kişiye de istihdam sağladıklarını belirtiyor. Tesiste bir yılda 100-110 bin buğday işlendiğini anlatan Doğan, bu yıl iki aylık hasat döneminde bölgedeki çiftçilerden 18 bin ton buğday aldıklarını aktarıyor. Doğan, bir yılda ortalama 110 bin ton gıda ürettiklerinin altını çizdi. 

golda-orta.jpg

Elektrik üretimi tesisini 2016’da devreye alıyor 
Yatırımları hakkında bilgi veren Doğan, kapasite artırımı için un paketleme makinesi alacaklarını, gofret üretimini iki hattan üç hatta çıkaracaklarını belirtti. Hayvancılık tesislerinde kaşar peynir ve tereyağı üretimi planladıklarını dile getiren Doğan, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü vurguluyor. En önemli yatırımlarının ise elektrik üretimi için kojenerasyon tesisi olduğunu vurgulayan Doğan, 800 bin euroluk yatırıma hayata geçirecekleri tesisi önümüzdeki yıl devreye almayı planladıklarını söyledi. 

Golda Gıda olarak son 5 yıldır iç pazarda aktif olduklarının altını çizen Doğan, makarnada pazar paylarının yüzde 6 civarında olduğunu kaydetti. 

Beyşehir mercimeği ve Çumra fasulyesinin tanıtımı için atağa geçeceklerinin altını çizen Doğan, şunları söyledi: “Beyşehir  mercimeği yıllık 1500- 2 bin ton, Çumra fasulyesi ise yıllık 8-10 bin ton üretiliyor. Şirket olarak iki yıldır bu ürünlere yöneldik. Tüketicilerimiz de bunu fark etti. Önemli mercimek üretim noktası olan Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan dahi bu ürüne talep var. Çünkü kendine özgü bir tada sahip olduğu gibi diğerlerine oranla daha yoğun bir ürün. Bu yoğunluk karlılığı da beraberinde getiriyor. Biz bu iki ürünün hem tohumuna hem üretimine destek sunmayı ve ürünleri yurtdışında da tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir proje değil. Yetkililerle görüşerek destek isteyeceğiz.” Türkiye’de ürünlerini satışa sundukları nokta sayısını 8 bin 500’den 13 bine çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Doğan, distribütör sayılarını ise 53’ten 70’e ulaştırmayı istediklerini aktarıyor. Ayrıca hayvancılık çiftliklerini de büyüteceklerini vurgulayan Doğan, “Bu uzun vadeli bir proje. Çiftlikte 3 bin büyükbaş hayvana ulaşmak istiyoruz. Bu konudaki görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. 

Uygur Türklerine ürün gönderecek 
İhracat çalışmalarına da değinen Doğan, ürünlerini 85 ülkeye gönderdiklerini ve geçen yıl 21 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını, bu yıl da söz konusu rakama ulaşmayı amaçladıklarını söylüyor. Özellikle Afrika, Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinde aktif olduklarını anlatan Doğan, “Biz ağırlıklı olarak makarna ve bisküvi ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Türkiye’nin en fazla makarna sattığı pazar Afrika. En büyük makarna alıcısı da Angola. Bizim de öyle. Tüm bunlarla birlikte bu yıl yeni pazarlara da adım attık. Japonya, Hindistan ve Çin’e ürün gönderdik. Hatta Uygur Türklerinin yoğunlukta olduğu bölgelere de ürün göndermeye çalıştık. Bu konudaki yetki belgesi ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor” açıklamasını yapıyor. İhracat yaptıkları ülke sayısını 100’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Doğan, Güney Amerika’nın da hedef pazarları arasında yer aldığını belirtiyor.

Ürünleri eczanelerde yer alacak
Çölyak hastalarının kullanabileceği ürünlerde de imzası bulunan Golda, bu ürünlerin çeşitlerini artırmayı amaçlıyor. Satış noktalarında da yeniliğe gitmeyi isteyen şirket, bu kapsamda eczanelere odaklanıyor. Golda, eczanelere yönelik projesi için görüşmelere başlamaya hazırlanıyor

Hedef pazar Güney Amerika
İhracatta geçen yıl 21 milyon dolara ulaştıklarının altını çizen Fatih Doğan, bu yıl yeni pazarlara adım attıklarını bu kapsamda Japonya, Hindistan ile Çin’e ürün gönderdiklerini belirtiyor. Doğan, hedef pazarları arasında ise Güney Amerika’nın yer aldığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir