Günışığı’na, En İyi Güneş Enerjisi Proje Finansmanı ödülü

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonu olan Ak Portföy ve Erikoğlu Yatırım Holding’in yüzde 50 -50 ortak olduğu Günışığı şirketinin yürüttüğü temiz enerji projesi EMEA Finance’ın En İyi Güneş Enerjisi Proje Finansmanı Ödülü’nü kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Reel sektör ve finans sektörlerinin giderek önem kazandığı iş dünyasında Ak Portföy ve Erikoğlu Yatırım Holding’in temiz enerji alanında gerçekleştirdikleri güneş enerjisi projesi uluslararası finans dergisi EMEA Finance’in “2016 Proje Finansmanı Ödülleri” kapsamında “Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Güneş Enerjisi Proje Finansmanı Ödülü”nü kazandı.

EMEA Finance’in ödül töreni, küresel bankacılık ve finans çevrelerinden profesyoneller ve yöneticilerin katılımıyla Londra’da yapıldı. EMEA Finance’in ödülünü, Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar ve Erikoğlu Yatırım Holding Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Erikoğlu aldı.

Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonu olan Ak Portföy Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun (GSYF) ilk yatırımını tüm dünyanın odağında olan temiz enerji alanında yaptıklarını vurgulayan Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Göktürk Işıkpınar, “EMEA Finance Ödülleri kapsamında, bu ödülü kazanmış olmak gurur verici. Ak Portföy olarak kurduğumuz ‘Türkiye’nin ilk Girişim Sermayesi Fonu’ Ak Portföy GSYF ile ilk önemli yatırımı, artık tüm dünyanın yeni enerji politikalarının odağını oluşturan ‘Yenilenebilir Enerji’ alanına yaptık. Bu yatırım ile ülke ekonomisine ve çevre dostu projelere de destek veriyoruz. Bizim EMEA Finance ödülünü kazanan bu projemiz, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra finansmanı yönünden de Türkiye sermaye piyasalarının derinleşmesine önemli bir katkı sağlıyor” dedi.

Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Işıkpınar, Erikoğlu Yatırım Holding ile yüzde 50-50 ortak olarak kurdukları Günışığı Temiz Enerji A.Ş. üzerinden gerçekleştirdikleri fon ile Türkiye’de ilk kez emeklilik yatırımcısının güneş enerjisi üreten bir tesisin gelirlerine ortak olmasını sağladıklarını söyledi.

Hem üretiyor, hem büyüme planı yapıyor

Erikoğlu Yatırım Holding Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Erikoğlu, Türkiye’nin ilk girişim sermayesi yatırım fonunun ilk yatırımını Türkiye’de yenilenebilir enerji alanına yaptığını belirterek Ak Portföy gibi lider bir portföy yönetim şirketi önderliğinde sektöre yapılan sürdürülebilir ve çevreci yatırımı çok değerli bulduklarını ve bu güzel işbirliğinin birçok girişime örnek olmasını dilediğini söyledi.

Projeye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Erikoğlu şunları söyledi verdi: “Denizli Bekilli’de kurulu 5.6 mw büyüklüğündeki tesisimiz, an itibariyle enerji üretiyor. Ayrıca 2.3 mw’lık tesisimiz ise inşaat halinde. Günışığı bir sonraki aşamada 10 mw lisanslı ve 14 mw lisanssız olmak üzere toplamda 24 mw büyüklüğünde projeleri de geliştirmekte. Bu kapasitesiyle, Günışığı’nın 2016 yılı sonu itibariyle toplam 936 mw olan ülkemiz güneş enerjisi santrali kapasitesinin yüzde 3’üne; diğer bir deyişle geliştirdiği ve finansman anlaşması aşamasında olan ek 24 mw portföyüyle beraber toplamda yaklaşık 32 mw büyüklüğüne ulaşmasını hedefl iyoruz.”

Haziran 2018’e kadar fona yatırımcı alıyor

Şu anda 5.5 milyar dolara karşılık gelen TL’yi yönettiklerini belirten Işıkpınar, girişim fonuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Biz hep geleneksel sermaye piyasası ürünleriyle uğraşıyoruz. Hep girişimcilik yenilik diyoruz. Sektörümüz açısından yenilikçi bir adım attık. Portföy yönetim şirketleri iki yıl öncesine kadar girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonu kuramıyordu. Tebliğ değişikliğinden sonra dünyada da portföy yönetim şirketlerinin verdiği bu ürünleri sunmak için harekete geçtik. Dünyada bunun ana yatırımcıları, emeklilik fonları, aile ofisleri, sigorta şirketleri ve diğer kurumsal yatırımcılardır. Bizede emeklilik fonları, sigorta şirketleri yatırımcı oldu. Bu fonun içinde geleneksel sermaye piyasası araçları yok. Bu işi portföy yönetim sektörü içinde yapan ilk ve tek şirketiz. Girişim sermayesi fonunu Haziran 2016’da kurduk. Haziran 2018’e kadar yatırımcılardan varlık alabiliyoruz. Şu anda 82 milyon TL’lik büyüklüğe ulaştık. Amacımız Haziran 2018’e kadar 400 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşmak.”

Ak Portföy ile ortaklıklarının stratejik ortaklık kültürüne dayandığını belirten Erikoğlu, grubun bünyesinde köklü sanayi kuruluşları olduğunu söyledi. Nuri Erikoğlu, üçüncü neslin yeni girişim isteği ile yeni bir sektöre girmek istediğini ve 2006’da Türkiye’de henüz mevzuat oluşmamışken yurtdışında güneş santralleri ile ilgili yatırım çabasına girdiğini belirtti. Abalıoğlu ve Erikoğlu ailelerinin ortak kültürünü özümsemiş gruplar olduğuna da değinen amiral gemilerinin de Erbakır olduğu bilgisini paylaşan Nuri Erikoğlu, “Aile şirketi olduğumuz için bu şirketlerin yanında yeni bir sektöre girmek istedik. Babam Hüseyin Erikoğlu’nun liderliğinde Almanya ve İtalya’da sektörü incelemeye başladık. Şirketlerimizde doğru stratejik ortaklıklara inanan bir kültür var. Dolayısıyla teklif gelince doğru olduğuna da inanınca kabul ettik” dedi.

Büyümeyi getiriye yansıtıyor

Büyümeyi amaçlayan şirketlere sermaye desteği sağlayarak ortak olan Ak Portföy GSYF, ortak olduğu şirketlerin büyümesine paralel olarak yatırımcılarına piyasa değeri üzerinden getiri sağlamayı hedefl iyor. Ak Portföy GSYF ile ihracata dönük, yenilikçi yönü güçlü şirketleri de odaklarına alarak bir yandan ekonomi için kaynak yaratırken, bir yandan da yatırım yapılan şirketlerin de sermaye piyasaları ile tanışmasını sağladıklarını kaydeden Göktürk Işıkpınar, şöyle konuştu:

“İkinci yatırımımızı da yüksek büyüme potansiyeli taşıyan, nesnelerin interneti konusunda uzman, teknoloji ve innovasyon odaklı kendi bünyesinde AR-GE’si ile kendi donanım ve yazılımını yapan inovatif ve yerel bir firmaya yaptık. Bu yatırımların ve modelin, yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu potansiyel yatırımları için de emsal teşkil edeceğini düşünüyoruz. Ak Portföy GSYF’de 400 milyon lira büyüklüğe ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu amaçla şu anda yenilenebilir enerji ve nesnelerin interneti alanlarında başladığımız yatırımlarımızı önümüzdeki dönemde sağlık ve hizmet sektörleri ile çeşitlendirerek farklı şirketlere ortak olmaya devam edeceğiz.”

Finansmanı Akbank sağladı

Erikoğlu-Ak Portföy sponsorluğundaki 18 MW kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali Proje yatırım fi nansmanının Akbank tarafından sağlandığını bildiren Işıkpınar, Akbank’ın yenilenebilir enerji üretim alanındaki pek çok projeye de finansman sağladığını kaydetti.

Emeklilik getirinize dahil edebilirsiniz

Projenin, Türkiye’nin büyüyen enerji ihtiyacının karşılanmasına katkısının ve öngörülebilir gelir modeline sahip olmasının da, emeklilik fonları açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Işıkpınar, “Bu yolla, emeklilik fonlarının ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlaması ve emeklilik fonu yatırımcılarının getirilerini artırıcı yeni ürünlere yatırım yapması mümkün hale geldi. Bireysel emeklilik fonları, sigorta şirketleri gibi kurumsal yatırımcılar da bu projemizle ilk kez, ülkemizde uzun vadeli projelere yatırım yapabilme imkanına kavuştu” dedi.