Hata dedektörü ile 'defolu ürünler' tarih oluyor

Bursam NDT, patentini aldığı “ultrasonik hata dedektörü” cihazı ile müşterilerinin “üretimden kaynaklı hata oranını” sıfıra indirmeyi planlıyor. Şirket, bu cihaz ile “defolu ürünler” dönemini geride bırakmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ - BURSA

Bursal NDT, ultrasonik hata dedektörü ile üretimden kaynaklanan hataları tespit ederek, bu sorunların önüne geçmeyi planlıyor. 

Faaliyetlerine 2005 yılında başlayan şirket, marka patent tescilini aldığı ürün ile üretimden kaynaklanan hata oranını ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Firmaların ürünlerinin hata, çatlak gibi defo ya da üretimden kaynaklı boşluklarını tespit ederek, gerekli önlemin alınmasını sağlayan dedekttör sektöre yeni bir açılım getiriyor. Ayrıca Bursam ND, bu cihazın imalatını Türkiye’de ilk ve tek yapan firma unvanını koruyarak, söz konusu alanda yurtdışına bağımlılığı da azaltmayı hedefliyor. Rus standartları ile kurulan şirket, nükleer enerji alanındaki uzmanlığının yanı sıra Türkiye’de tahribatsız muayene cihazları üretiminde de iddialı. Geçen yıl nükleer enerji alanında önemli yatırımlara imza atan Bursam NDT, yatırımlarını bu yıl da sürdürmeyi planlıyor. 

Bursam NDT Şirket Müdürü Sinan Özcan, tahribatsız muayene cihazlarını Türkiye’ de üretip geliştirmek amacı ile kurulduklarını ve yüksek teknolojik üretimleriyle havacılık sanayiiden otomotiv endüstriye, nükleer sanayiiden askeri uygulamalara, demir yollarından petrol ve doğalgaz hatlarına, demir çelik, döküm sektörlerine, kompozit malzemelere kadar pek çok sektöre hitap ettiklerini söyledi. Özcan, seri üretimde kontrol sağlamak amacıyla da otomasyona yönelik sistemler geliştirdiklerine değindi. En iddialı oldukları ürünün ultrasonik hata dedektörü cihazı olduğunu vurgulayan Özcan, üretici firmaların ürünlerinin kalitesini, hatasını ya da defosunu ölçen bu cihazın marka patent tescilini de aldıklarını belirtti. 

“Farklı farklı sektörlere ürün gönderiyoruz”

Çalışmalarını Bursa’da Nilüfer Ticaret Merkezi’nde 320 metrekarelik alana sahip tesislerinde 8 kişilik ekiple yürüttüklerini dile getiren Özcan, Ankara, Adana, İstanbul, İzmir’de bayiliklerinin bulunduğunu söyledi. Özcan, başlıca ürün gamını, ultrasonik hata dedektörleri, Eddy Current hata dedektörleri, ultrasonik ray kontrol sistemleri, kompozit malzeme ölçüm cihazları, radyografi- manyetik cihaz ve test ekipmanları olarak sıraladı. Beton, vibrasyon, boya kontrol test cihazları, ultrasonik kalınlık, kaplama kalınlığı, sertlik, yüzey pürüzsüzlük, çevresel ölçüm cihazları, dinamometreler de ürettiklerini anlatan Özcan, torkmetreler, numune hazırlama cihazları, profil projektörleri, el tipi ölçü aletleri, müşteriye özel otomatik veya yarı otomatik elektronik sistemlerin de ürünleri arasında bulunduğunu vurguladı. Özcan, “Otomotivden makine sektörüne, demir çelikten havacılık sanayiiye kadar pek çok sektöre ürün veriyoruz” ifadelerini kullandı. Özcan, öte yandan uluslararası standartlara ve nükleer standartlara uygun eğitim ve sertifika verebildiklerinin de dile getirdi.

Bu yıl Rusya'yı mercek altına alacak 

Geçtiğimiz yıl cirosal bazda önceki yıla göre yüzde 25 büyüme kaydettiklerini ve bu yıl da yine yüze 25 büyüme hedefl ediklerini açıklayan Özcan, 2014’de ihracatlarını yüzde 50 artırdıklarını vurguladı. Özcan, bu yıl da yüzde 20 artış öngördüklerini belirtti. Ağırlıklı ihracat pazarlarının Etiyopya, Özbekistan, Rusya, Azerbaycan ve Çin olduğunu söyleyen Özcan, bu yıl ise Rusya pazarına odaklanacaklarının altını çizdi. Geçtiğimiz yıl otomatik sistemlerle ilgili bir TÜBİTAK projesi gerçekleştirdiklerini ve bu yıl da aynı proje için KOSGEB’den destek aldıklarını anlatan Özcan, bu yıl Ar-Ge’ye yönelik 800 bin TL’lik yatırım planladıklarını sözlerine ekledi.

'Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki hassas parçaların otomatik kontrolü için anlaştık'

Bursam NDT Şirket Müdürü Sinan Özcan, “Nükleer enerji alanında projelerimiz var. Bu projelerle de yıl içinde şirket olarak pazardaki yerimizi almayı hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye’de kurulacak olan Akkuyu Nükleer Santral’deki önemli hassas parçaların otomatik kontrolü için Özel NDT Sistemleri yapım işi ile ilgili olarak prensipte anlaştık. Bu proje ile bir ilke daha imza atacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir