Hitay, Milli Piyango ihalesine çift koldan talip

Bir yerli ve bir yabancı yatırımcıyla birlikte Milli Piyango ihalesine girmeyi planlayan Hitay Holding’in yüzde 50 hissesine sahip olduğu elektronik şans oyunları platformu Bilyoner.com da ihaleyle ilgileniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Bilgi teknolojileri, finansal hizmetler, ödeme sistemleri, online araştırma, savunma ve güvenlik sektörlerinde faaliyet gösteren Hitay Yatırım Holding, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının 10 yıllık lisans verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesine girecek.

Holding, bir yerli ve bir yabancı yatırımcıyla yer aldığı konsorsiyumla, ertelenen ihalede yer alacak. Holdingin, Çukurova Grubu’ndan geçen yıl aldığı yüzde 30 hissenin ardından hisse oranı yüzde 50’ye ulaşan elektronik şans oyunları platformu Bilyoner. com da Milli Piyango ihalesiyle ilgileniyor.

Özel sektörde bilgisayar programcısı iken maaşlı bir işte çalışmayı istemeyip “işadamı olmak istiyorum” diyerek 1980 yılında girişimciliğe soyunan Emin Hitay, girişim sermayesi alanında Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarından biri... Sultanhamam’da tekstil alanında faaliyet gösteren babasının bir tanıdığının bazı işlerini kendisine out source (dış hizmet alımı) etmesiyle 1988 yılına kadar tekstil sektöründe faaliyet gösteren Hitay, 1988 yılında kurduğu şirket ile Türkiye’yi ‘barkod’ kavramıyla tanıştırdı. Bilişimin ve teknolojinin çeşitli alanlarında marka yaratan ve holdingleşen Hitay’ın markaları arasında Teknoser, Dorinsight ve bünyesinde faaliyet gösteren Napolyon.com, Arena Faktoring, 2nokta ve Exim bulunuyor.

Yüzde 30’luk büyümeyle 2013’te 535 milyon lira konsolide ciro elde eden Hitay Yatırım Holding, bu yıl yüzde 90 büyüme ve 1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefl iyor. Emin Hitay, 2011 ve 2012’de bütün yatırımlarını bitirdiklerini, bundan sonra şirketlerinin hızlı büyüyeceğini, 2013’teki yüzde 30’luk büyümenin de bunu gösterdiğini kaydetti. Bu yıl için hedefledikleri yüzde 90’lık büyümenin yarısının Bilyoner.com’dan geleceğini ifade eden Hitay, daha da büyütecekleri 7 şirketinden 2’sini önümüzdeki 3 yıl içerisinde satmayı planladıklarını söyledi.

Dövizdeki artış ihalenin dolar bazındaki fiyatını düşürür

Emin Hitay, bir yerli ve şans oyunları alanında da faaliyet gösteren bir yabancı yatırımcıyla Milli Piyango ihalesine gireceklerini belirterek, ihale için daha önce 1.5- 2 milyar dolar arası rakamların konuşulduğunu, dövizdeki artıştan dolayı bu rakamlara ulaşmanın zor olduğunu vurguladı. Hitay, “Milli Piyango’dan kazanılacak para TL’dir, yani dolar kazanmıyorsunuz. Dolar 1.90’dan 2.20’lere çıktı. Dövizdeki artış, Milli Piyango’nun dolar bazında fiyatını düşüren bir faktör olacaktır “ diye konuştu.

İhaleyi kazanırsak çok derin bir planımız var

İhaleye tek bir firmanın katılması ya da devletin istediği fiyata ulaşamaması halinde ihalenin iptal edileceği öngörüsünde bulunan Hitay, “İhaleyi kazanırsak çok derin bir planımız var” dedi. Hitay, Milli Piyango ihalesini alacak şirket ya da konsorsiyumun, 2 milyon aktif üyesi bulunan Bilyoner.com’u bir bayisi olarak mutlaka kullanacağını düşündüğünü de bildirdi.

At yarışlarının özelleştirilmesiyle de ilgileniriz

Emin Hitay, Türkiye’de şans oyunları pazarının büyüdüğünü ifade etti. Devletin şans oyunları pazarından çıkma kararını “doğru” olarak değerlendiren Hitay, özelleştirmelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Hitay, “At yarışları ile de ilgileniriz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir