İş Bankası ile satrançta sporcu sayısı 16'ya katlandı

İş Bankası'nın Türkiye Satranç Federasyonu'na ana sponsor olduğu 2005 yılında 30 binlerde olan lisanslı sporcu sayısı 485 bine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş Bankası'nın Türkiye Satranç Federasyonu'na ana sponsor olduğu 2005 yılında 30 binlerde olan lisanslı sporcu sayısı 485 bine yükseldi. 

İş Bankası açıklamasına göre, banka, satranç sporunun gelişmesi ve yaygınlaşması için Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ana sponsorluğu kapsamında verdiği desteği sürdürüyor. 

Okullarda satranç sınıflarının açılması, lisanslı sporcu sayısı ve uluslararası turnuvalarda elde edilen madalya sayısının artmasıyla önemli gelişmelerin kaydedildiği bu alanda 2005'te 30 bin civarında olan lisanslı sporcu sayısı 485 bine ulaşarak 16 kat arttı. 

Türkiye İş Bankası sponsorluğu ile güçlenen TSF'nin küçüklerde satranç sevgisini artırmak ve satranç disiplinini oluşturmak amacıyla hayata geçirdiği Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 24-30 Ocak 2015 tarihleri arasında rekor katılımla düzenlendi. Antalya Manavgat'taki Starlight Convention Otel'de gerçekleştirilen şampiyonaya 65 ilden 1.570 minik yarışmacı katıldı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, 2005'ten bu yana her yıl artan sayıda satranç sınıfı açtıklarını, bu yıl 12 bininci sınıfın açılacağını belirtti. 

2015 sonunda 14 bin satranç sınıfını geçecekleri tahmininde bulunan Sözen, bu konuda okullardan çok büyük talep olduğunu, köy okullarından dahi satranç sınıfı açılması yönünde istekler geldiğini aktardı. 

Bu kadar yüksek sayılara zaten oralara gitmeden ulaşılamayacağını vurgulayan Sözen, şunları kaydetti: 

"Her ilimize ulaştık. Yeni sınıfların yanı sıra yenilemeler de yapıyoruz. Banka olarak TSF sponsorluğunu bir spor federasyonu sponsorluğu olarak değerlendirmiyoruz. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Amacımız satrancın yaygınlaşmasının devamını sağlamak ve bu sporu daha kitlesel bir hale dönüştürmek. Uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısının her geçen gün artırılması bu desteğin meyvelerini verdiğinin en güzel göstergesidir. Satrançta Rusya'yı yenmek başarının önemli kriterlerinden biridir. Türkiye de Rusya'yı yenebilen 6 ülkeden biri olmayı başarmıştır. Satranç, eğitim kulüpleri sayesinde artık günümüzde antrenörler açısından bir gelir modeli haline geldi. Bu alanda çocuklarının ilgisinden yola çıkarak satranç kulübü açıp işleten anneler de bulunuyor." 

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise İş Bankası'nın desteği sayesinde TSF'nin 485 bin civarında lisanslı sporcu sayısıyla Türkiye'de en fazla lisanslı sporcu sayısına sahip federasyon olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin satrançta önemli aşamalar kaydettiğine dikkat çeken Tulay, "İş Bankası desteğinin başladığı 2005 yılı bizim için bir milat. İş Bankası ile çok güzel bir birlikteliğimiz var. Biz İş Bankası ile sponsorluk ilişkisinden öte Türk satrancının gelişmesine nasıl katkıda bulunacağını düşünen bir aile gibiyiz. Satrancın Türkiye'deki en büyük destekçisi olan İş Bankası'nın sponsorluğunun ardından sporcu sayısının 30 binden 485 bine, satranç antrenörü sayısı 2 binden 70 bin 654'e, satranç turnuvaları sayısının 400'den 4 bine yükseldi. Satranç branşı olan kulüplerin sayısı 600'den 2 bin 27'ye yükseldi" ifadelerini kullandı. 

Satranca artık Türkiye'nin birçok bölgesinden ilgi olduğunu belirten Tulay, Türkiye Minikler Satranç Şampiyonası'na 65 ilden katılımcı olduğunu ve geçmişte 2-3 kişinin katıldığı iller olan Batman, Mardin, Elazığ, Tekirdağ gibi illerden 10'un üzerinde sporcunun katılmasının kendilerini mutlu ettiğini aktardı. 

Tulay, satrançta Türkiye'nin 2005 yılından bu yana uluslararası turnuvalarda 262 madalya kazandığını vurgulayarak, satrançta başarı gösteren çocukların artık okullarda burslu olarak okuma imkanı bulduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir