İtalyanlar Orka'lı olmak istiyor

Kendilerini satın almaları için özellikle lüks İtalyan markalarından talep geldiğini söyleyen Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu, "Masamızın üzerinde 11 markanın dosyası var. Hepsi global markalar" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kendilerini satın almaları için özellikle lüks İtalyan markalarından talep geldiğini belirterek, "Masamızın üzerinde 11 markanın dosyası var. Hepsi global markalar" dedi. 

Orka Holding, geçen yılki performansını ve gelecek dönem hedeflerini Süleyman Orakçıoğlu, Orka Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Halidun Orakçıoğlu ve Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar'ın da katıldığı bir basın toplantısıyla paylaştı. 

Toplantıda konuşan Orakçıoğlu, son iki yılı yeniden yapılanma ile geçirdiklerini, toplamda 50 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. 

2020'ye kadar 1 milyar lira ciro hedefine ulaşmak istediklerini bildiren Orakçıoğlu, 2014 yılında grup cirolarının 300 milyon lira olduğunu, 2015 hedeflerinin ise 400 milyon lira olduğunu dile getirdi. 

Orakçıoğlu, Katar, Yemen, Dubai, Umman gibi Körfez ülkeleri başta olmak üzere Rusya, Almanya, İsviçre, Avusturya, Romanya, İspanya, Polonya, Kazakistan, İran, Mısır ve Güney Afrika gibi pazarlarda 20 yeni mağaza açmayı planladıklarını anlattı. 

Yabancı fon ortaklarıyla ortaklık çerçevelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını bildiren Orakçıoğlu, kendilerini satın almaları için özellikle lüks İtalyan markalarından talep geldiğini belirterek, "Masamızın üzerinde 11 markanın dosyası var. Hepsi global markalar" dedi. 

Orakçıoğlu, bu markaların neden kendilerini almaları için başvurdukları ile ilgili ise şunları kaydetti: 

"Bazı markalar üçüncü jenerasyon ve anlaşamıyorlar. Bazıları finans problemleri nedeniyle satıyorlar. Bazılarının borçlu olduğu finans şirketleri, 'Aldığınız zaman isteğiniz yapılanmayı yapalım' şeklinde teklifte bulunuyor. Bunların giderek sayısı artabilir. Bazıları da bir sinerji oluşturmak için portföy birleşmesi yapmak istiyorlar. Burada hisse değişimi de olabilir, portföy paylaşımı da olabilir."

"2015 yılında hazır giyim sektörü ihracat tarafında zorlanabilir" 

Orakçıoğlu, 2014'ün sektör için inişli ve çıkışlı bir yıl olduğunu, ilk aylarda durgunluk olsa da seçimlerde hareketli bir dönem geçirdiklerini söyledi. 

2015 yılında hazır giyim sektörünün ihracat tarafında zorlanabileceğini bildiren Orakçıoğlu, sektörün ihracatının büyük bir kısmını avro olarak AB'ye yaptığını, avronun değer kaybetmesinin de fiyat ve maliyet baskısı oluşturduğunu kaydetti. 

İran'la yapılan serbest ticaret anlaşmasının ihracata büyük katkı sağlayacağını düşündüğünü anlatan Orakçıoğlu, dünyada sadece petrol fiyatlarının düşmediğini, hammadde fiyatlarının da düştüğünü dile getirdi. 

Hazır giyim ile tekstilin toplamda 29 milyar dolarlık bir ihracatı olduğunu, bavul ticaretiyle birlikte sektörün 38 milyar dolarlık bir dış satım gerçekleştirdiğini vurgulayan Orakçıoğlu, artık daha değerli ürün satmaya başladıklarını, gelecekte sektör için fırsat olduğunu ifade etti. 

Sektörün ihracatının 2015'te yüzde 5-7 büyüyebileceğini beklediği bilgisini veren Orakçıoğlu, kurdaki değişkenlikler olmasaydı sektörün 2014'te yüzde 15 büyüyebileceğini söyledi. 

Faizlerle ilgili de konuşan Orakçıoğlu, Merkez Bankası'nın "Önce enflasyon insin, sonra faizi indireyim" şeklinde politika izlediğini kaydetti. 

Bu TCMB'nin bakış açısı olsa da, önce faizler indirilirse enflasyonun inebileceğini bildiren Orakçıoğlu, "Burada ne olursa olsun faizler bir maliyet. Üretimde de bir maliyet, herşeyde de bir maliyet. TCMB biraz çekingen davranıyor. 2015'te faizlerde 2-3 puanlık bir indirim olabileceğini düşünüyorum. Çünkü madem bizim enflasyon hedefimiz yüzde 5, o zaman faizlerimiz yüksek. Burada kademeli olarak 2-3 puanlık bir indirim olabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.  

Orakçıoğlu, dünyanın her yerinde iş yaptıkları için oralardaki piyasaları da gözlemlediklerini, yabancı fonlar nezdinde Türkiye'ye olan ilginin halen devam ettiğini ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir