İzmir tesisinde robot çalıştıracak

Üretimde robotları kullanacakları bir sürece girdiklerini söyleyen Hugo Boss Tekstil Endüstrisi Ltd. Genel Müdürü Joachim Hensch, “Robotların üretimde olduğu bir yerde mola yok, sürekli otomatik üretim var” diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP  

İZMİR - Ege Serbest Bölgesi’ndeki üretim tesisinde 4 bin 400 kişiyi istihdam eden dünyanın önde gelen erkek ve kadın giyim markası Hugo Boss, artan işçilik maliyetlerinden kurtulmak için dünyadaki en büyük fabrikasının bulunduğu İzmir’de üretimde robot teknolojisini kullanmaya karar verdi. İşçilik maliyetlerinin artması ile fabrikalarını nasıl iyileştirebileceklerini araştırdıklarını belirten Hugo Boss Tekstil Endüstrisi Ltd. Genel Müdürü Joachim Hensch, üretimde robotları kullanacakları bir sürece girdiklerini söyledi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği işbirliğinde düzenlenen ‘Akıllı Fabrikalar- Tekstil ve Hazırgiyim Sektörlerinde Sanayi 4.0’ konulu seminerde konuşan Joachim Hensch, sanayide işçilik ücretlerinin arttığını vurgulayarak, “Bu süreçte fabrikalarımızı nasıl iyileştirebiliriz, tekstil sektöründe teknolojiyi nasıl kullanabiliriz diye düşündük. Varlıkların doğru kullanılması, işgücünün izlenmesi, envanterin takibi, kalitenin güvence altında olduğu bir sistem üzerinde çalışmaya karar verdik ve robotları üretimde kullanacağımız bir sürece girdik. Robotların üretimde olduğu bir yerde ara yok, sürekli otomatik üretim var. İklimlendirmeye gerek yok, yemeğe gerek yok” dedi. 

“Endüstri 4.0’da verileri toplayıp parçaları birleştirerek Endüstri 4.0’ı kendinizin yapması gerekiyor” diyen Hensch, statükonun Endüstri 4.0’a karşı olduğuna işaret etti. Hensch, “Statüko her şeyin yerinde kalmasını ister. Sanayi 4.0’da insan kaynakları, bilgi paylaşımı açısından hiyerarşik yapı açısından organizasyon yapınızı değiştirmeniz gerekir, aksi takdirde Endüstri 4.0’ı uygulayamazsınız. Farklı düşünmek son derece önemli. Bu sistem için başkaldıranları bulmanız gerekiyor. Günlük hayatı gözlemleyebilen insanlara ihtiyaç var” diye konuştu. 

İzmir Kampüsü, Hugo Boss’un endüstriyel bilgi merkezi 

Dünyanın önde gelen erkek ve kadın giyim markası Hugo Boss, üretim merkezi olarak planladığı İzmir’de büyümeye devam ediyor. 2014 yılında aldığı büyüme kararı ile takım elbise fabrikasında kapasite arttırmaya yönelik yatırım yapan ve ek fabrikayı Temmuz 2015’te üretime alan Hugo Boss, 2015 yılını 815 bin adet takım elbise ile kapattı. Alman moda devinin İzmir tesisi, yeni fabrika ile 2016’da takım elbisede 1 milyon adedi yakalayacak. Ege Serbest Bölgesi’ndeki fabrika, takım elbisenin yanı sıra yılda 2 milyon gömlek ve 625 bin adet bayan dış giyim ürünü ile Hugo Boss’un en büyük üretim tesisi konumunda. 

Bu yıl kuruluşunun 17. yılını kutlayacak olan Hugo Boss İzmir, grubun üretim ve endüstriyel bilgi merkezi olarak çalışıyor. 120 bin metrekarelik arazi üzerine kurulmuş 65 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapan Hugo Boss, 1999 yılında 24 bin takım elbiseden oluşan üretim adedini günümüzde yıllık 815 bin takım elbise, 625 bin bayan dış giyim ürünleri ve yaklaşık 2 milyon gömlek üretim adetlerine ulaştırdı. Hugo Boss’un hitap ettiği lüks giyim segmentinde dünyada bu büyüklükte bir üretim tesisinin bulunmadığı belirtiliyor.

Ege Serbest Bölgesi'ndeki en büyük kullanıcı

İzmir’de 2004 yılında gömlek ve bayan dış giyim fabrikalarını açarak büyümeye yönelik yatırımlarını başlatan Hugo Boss, son olarak Temmuz 2015’te üretime geçirdiği yeni fabrika ile birlikte Ege Serbest Bölgesi’nde 65 bin metrekare kapalı alana ulaştı. Ege Serbest Bölgesi’ndeki en büyük kullanıcı olan Alman moda devi, 1999 yılında 450 çalışanla çıktığı yolda, 17. yılında 4 bin 50 çalışana ulaştı. Hugo Boss, sosyal tesislerinden, sağlık merkezine kadar çalışanlarının tüm ihtiyaçlarını sağlamaya yönelik bir altyapının kurulduğu İzmir Kampüsü’nde geliştirilen üretim metotlarını ve endüstriyel üretim tekniğini diğer ülkelerdeki üretim tesisleri ve fason üreticilerine de model olarak yayıyor. İzmir tesisleri Hugo Boss’un tüm üretiminin yüzde 26’sini karşılayarak en büyük fabrikası konumunda.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir