Kale Pratt&Whitney, F35’in yüzde 25’ini üretir hale geldi

Ege Serbest Bölgesi’nde, F35 yeni nesil savaş uçakları için motor parçaları üreten Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayii, 1.5 yıl içinde çalışan sayısını 400 kişiye ulaştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP

İZMİR - ABD’li Lockheed Martin’in, savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getireceği şekilde geliştirdiği yeni nesil savaş uçağı F35’in komponentlerinin yüzde 25’i Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayii fabrikasında üretiliyor. 1.5 yıl önce üretime başlayan ve şimdiye kadar 70 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı fabrikada, şimdiden istihdam sayısı 400 kişiye ulaştı. Kale Pratt&Whitnety, İzmir’deki çalışan sayısını nitelikli işgücünden oluşan 750 kişiye çıkarmayı planlıyor. 

Pratt & Whitney’in uçak motorları hem sivil havacılıkta hem de askeri havacılıkta yaygın olarak kullanılıyor. Firma, sivil yolcu uçak motorları yanı sıra, Lockheed, Mc Donnell Douglas/Boeing için savaş uçak ve helikopter motorları, yüksek kapasiteli pompalar, Space Shuttle için Booster roketleri, Centaur roketleri için parça ve enerji üretimi için gaz türbünleri üretiyor. Ege Serbest Bölgesi’ndeki tesis, Kale Grubu’nun bu yatırımdaki ortağı olan Pratt&Whitney için yolcu uçağı parçaları da üretiyor. 

İzmir’i nitelikli işgücü için seçti 

İzmir’de nitelikli işgücünü barındırmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmek için yola çıktıklarını söyleyen Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’nin konvansiyonel ürünlerin ihracatındaki kilogram değeri 2 dolarken, Kale Pratt&Whitney’in ürettiği parçaları kilogramını 177 dolardan ihraç ettiklerini söyledi. Okyay, ortakları Pratt&Whitney’in dünyanın en önemli savunma, havacılık ve uzay endüstrisi şirketlerinden biri olduğunu belirterek, “Biz de İzmir’de ağırlığı F35 için motor parçaları olmak üzere, yolcu uçakları için de motor parçaları üretiyoruz. Bu ortaklıkla hem teknoloji transferi hem de nitelikli işgücünün dünya pazarlarına açılması imkanlarını sağlıyoruz. Bu tesise şimdiye kadar 70 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu miktara bina yatırımı dahil değil, sadece makine parkına yapıldı bu yatırım” dedi. 

Şu ana kadar üretmek amacıyla önemli sayıda iş paketi aldıklarını, bundan sonra da alacakları nitelikli iş paketleriyle fabrikanın tam kapasite çalışmasını sağlamayı hedefl ediklerini vurgulayan Okyay, “Savunma ve havacılıkta ciddi projelerden daha fazla pay almak istiyoruz. Ortağımızdan beklentimiz, bu fabrikayı geliştirip, büyüterek, İzmir’deki altyapıyı tüm dünyadaki üretimler için daha fazla kullanılmasını sağlaması. İzmir’de Türkiye’nin 21. yüzyıl hedeflerine uygun bir yatırım yaptığımızı düşünüyoruz” dedi. ESBAŞ’ın Ege Serbest Bölgesi’nde kurduğu modern altyapının da çalışma koşullarını son derece rahatlattığına işaret eden Okyay, “Başlangıçta öngördüğümüz iş potansiyelinin, cironun zaman içinde artarak, ortağımızın, en kaliteli, en iyi hizmeti sunan tedarikçisi olmayı amaçlıyoruz” dedi. 

F35 savaş uçağının proje partneri olan Türkiye’nin başlangıçta satın almayı taahhüt ettiği uçak sayısını azalttığını hatırlatan Okyay, buna rağmen uçakların üreticisi Lockheed Martin ile işbirliğini ilerlettiklerini ve sadece Türkiye için değil, tüm dünyaya üretilecek uçaklar için motor parçaları ürettiklerini vurguladı. Okyay, “Biz Lockheed Martin için F35 üzerinde bulunan tüm komponentlerin yüzde 25’ini üretiyoruz. Motor parçaları ile bu oran daha da artacak” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir