Kırpart, üç ülkede Ar-Ge mühendislik ofisi açacak

İhracattaki başarısını Turquality ile desteklemek isteyen Kırpart, 2020 yılına kadar Çin, Almanya ve Amerika’da Ar-Ge mühendislik ofisleri açmayı hedefliyor. Şirket ayrıca, Çin’de teknolojik üretim yapan bir fabrika kurmayı da planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Kırpart Otomotiv, üç ülkede Ar- Ge mühendislik ofisleri açmayı hedefliyor. Çin, Almanya ve Amerika’da açılması planlanan ofislerin 2020 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. Şirketin hedefinde, Çin’de teknolojik üretim yapan bir fabrika kurmak da var.
Otomotiv ana sanayileri için termostat, su ve yağ pompası, yüksek basınçlı döküm parçaları gibi motor kompenantları üreten Kırpart Otomotiv, yeni üretim holü ve teknik birimlerinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış törenine katılan Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, 92 milyon adetlik dünya otomotiv sanayiinden yüzde 8,9’unu Kırpart markasıyla kendilerinin karşıladığını belirtti. Bunu hem mühendislik hem üretim hem de markayla başardıklarını ifade eden Kıraç, 19 yılda otomotiv sektöründe bir yan sanayi şirketinin ulaşabileceği büyük bir konuma geldiklerine vurgu yaptı. “Otomotiv sektöründe dayak yemişlerden biriyim” diyen İnan Kıraç, Ford, Fiat, Peugeot ile çalışırken onların büyüklüğü altında ezildiğini ve kendi markalarının değerini nasıl ortaya çıkaracaklarına odaklandığını söyledi.

Kıraç, “Markamızı yapamadık ama otomotiv sektörü tümüyle bir araya geldi ki bu güzel bir noktadır. Türk otomotiv sanayii bugün dünyanın her yerine ürettiği vasıtaları satabilmektedir. 500 milyar dolar olan Türkiye ihracat hedefine de ulaşma mecburiyetimiz vardır. Bunun için ihtiyaçlarımızın başında marka gelir” ifadelerini kullandı. Ekonomik durumun zor bir boğazda olduğunu da belirten İnan Kıraç, şu açıklamalarda bulundu: “Ama beraber olup bu süreci geçireceğiz. Yalnız biz değil, tüm dünya zorda. Dolayısıyla böyle bir devreyi geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet muhafaza edilecek. Başka yerimiz yok. En az bin senedir beraber yaşayan bir toplumuz. İçimizdeki Kürt, Türk, Laz hikayesi de çok manasız bir şey. Hepimiz Türk’üz. Hepimiz bu yapı içinde olmak mecburiyetindeyiz.”

Üretimlerinin tümü Türkiye’de

Global bir marka ve uluslararası ana sanayine tedarikçi olma hedefiyle gelişme gösterdiklerini söyleyen Kırpart Genel Müdürü Şahin Saylık da, “Hedef belirlediğimiz noktanın da üstüne çıkarak uluslararası ana sanayine tasarımcı tedarikçi olduk. Bu seviye şirketlerin bilinirlik, teknik kabiliyet ve kurumsallık bakımından takdir edildiği en üst noktadır. Amacımız katma değeri ülkede bırakarak ihracat yapmak olduğu için üretimimizin hepsi Türkiye’de. Yatırımlarımızı da Türkiye’de yapmaya gayret gösteriyoruz” dedi. Firmanın, dünya genelinde termostat payının yüzde 7 civarında olduğunu belirten Saylık, “Bir yılda üretilen binek araçların yüzde 9’una yakını bu fabrikada tek başına yapılıp teslim ediliyor. Çin’de üretilen binek araçların yüzde 17’sinin termostat payı Kırpart’a aittir. Türkiye’nin Almanya’ya gönderdiği termostatların yüzde 81’ini, Çin ihracatının yüzde 78, Avusturya ve Brezilya’nın da yüzde 100’ünü Kırpart karşılıyor” dedi. Çin’de ana sanayiye teknolojik ürün gönderen tek Türk firması olduklarını da belirten Saylık, kendi iş kollarında yüzde 20’lik pazar payına sahip olduklarını belirtti.

Sanayide ilk 500 şirket arasına girmek istiyor

İhracattaki başarısını Turquality ile desteklediklerinden de bahseden Şahin Saylık, 2020 yılına kadar Çin, Amerika ve Almanya’da Ar-Ge mühendislik ofisleri ile Çin’de de üretim planladıklarını açıkladı. Saylık, “Teknolojiye, yenilikçiliğe ve Ar-Ge’ye önem vereceğiz. Çünkü katma değeri, karlılığı yüksek ürünleri üretip, satmanın tadına vardık. Otomotiv ana sanayiinin tasarım yapılan yerlerinde mühendislik ofisleri kuracağız. Sanayide ilk 500 içinde olmayı hedefliyoruz” dedi.

Başarı için marka oluşumu şart

“Otomotiv sektöründe dayak yemişlerden biriyim” ifadelerini kullanan Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, (sağda) ülkenin 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada en büyük ihtiyacının marka oluşumu olduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir