‘Komposit’ten yeni bir Kordsa yaratacak

Sabancı Sanayi Grubu büyümesinin yüzde 25'ini yeni işlerden sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

“Tutku”... Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, önceki akşam basınla yaptığı buluşmada önce bu kelimeyi telaffuz etti ve “Mevcut işler kadar büyük yeni işler yaratma tutkumuz var” ifadesini kullandı. Bu hedefle inovasyonu sürekli kılmaya çalışan Sabancı, sanayi grubunda son 2 yılda cirosunu yüzde 25, kârını iki kat artırdı. Pekarun, Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun 2014 yılı cirosunun 5.2 milyar TL’yi aşacağını belirtirken, grubun yüzde 15 artışla 2015’te 6 milyar liranın üzerinde ciro hedeflediğini; kârlılıkta da bu yıl yine yüzde 40 artış planlandığını açıkladı. Pekarun, büyük bölümü Kordsa ve Brisa’ya yönelik olmak üzere 460 milyon liranın üzerinde de yatırım planladıklarını söyledi. 

Girişimci sanayici teşvik edilsin 

Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun büyümesinin yüzde 25’inin yeni işlerden gelmesinin planlandığını anlatan Pekarun’a göre Türkiye sanayisinin kurtuluşu da burada. Bu noktada Pekarun, ‘girişimci sanayicilerin’ teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı, “Ancak böyle daha odaklanmış teşvikler olursa sanayici yeni işlere girmeye cesaret eder” ifadesini kullandı. Sabancı’nın son olarak girdiği yeni iş komposit... Bilindiği gibi Kordsa, Teknopark İstanbul’da “Kompozit Teknolojiler Mükemmeliyet Merkezi” inşaası ve ilgili merkezin kurulumu için 65 milyon TL bütçe ayırdığını duyurmuştu. Pekarun, uzun vadede komposit işinin en az Kordsa kadar büyük bir iş olması iddialarının bulunduğunu söyledi. 

Sabancı’nın halen süren 35 projesinde yeni işler yaratılıyor. Örneğin büyümeyen Avrupa’da büyüyen Yünsa, yünlü olmayan kumaşlara da girme aşamasında... Pekarun, “Armani’ye, Hugo Boss’a yünlü kumaş dışı kumaşlar da satmaya başlayacağız” dedi. Gruptaki verimlilik hedefi de sürüyor. Pekarun, sanayi grubunda 10 bin 300 olan istihdamın 2015’te 10 bin 700’e çıkacağını söyledi.

Erdemoğlu yüksek fiyat vermese satamazdık

Sasa’nın, geleceğine yatırım yapacak bir firmaya satıldığını belirten Pekarun, satış sürecinde yaşananlar ile ilgili ayrıntı vermek istemedi. Pekarun sorulara, “Türkiye merkezli şirket, Hintli firmadan yüksek fiyat vermeseydi satamazdık. 1 yıl önce başlamış görüşmelerde Hintli firmanın verdiği fiyat 62 milyon dolar, o şartlarda uygundu. Bu kadar uzayınca şirketin karlılığı da hisseleri de arttı” yanıtı verdi. Sabancı Holding, sanayi grubu çatısı altındaki Sasa Polyester’deki yüzde 51 hissesinin 102 milyon dolara Erdemoğlu Holding’e satışı için geçen hafta imza atmıştı.

Temsa'da satış kesinlikle söz konusu değil

Mehmet Pekarun, Temsa Otobüs’te olası bir hisse satışının gündemde olup olmadığı ile ilgili soru üzerine, “Temsa kesinlikle satılık değil... Çok zor bir yeniden yapılanma sürecinden geçti ve çok uzun süredir ilk kez iki yıl üst üste kâra geçti” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir