Kredi büyümesi, daha istikrarlı kaynaklarla fonlanacak

Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya: Özellikle hem TL hem de yabancı para cinsinden uzun vadeli tahvil ihracı yoluyla sektörün gerçekleştireceği borçlanmaların ivmelenerek sürmesi muhtemeldir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, Moody's'in not artırım kararın ardından, bankaların kredi büyümesini daha istikrarlı kaynaklarla fonlayabilme olanağı kazanacağını belirtti. 

Moody's'in Tükiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının bankacılık sektörüne etkilerini değerlendiren Özkaya, uzunca bir süredir bekledikleri ve finansal piyasalarca da aylar öncesinde fiyatlanan ikinci yatırım yapılabilir notuna nihayet ulaşıldığını söyledi. 

Geçmiş on yılda fiyat istikrarı ile pozitif ayrışan Türkiye ekonomisinin 2012'den itibaren gelecek on yılda da finansal istikrar bilinciyle olumlu ayrışmasını beklediklerini dile getiren Özkaya, "Bu çerçevede Moody's makroekonomik istikrardaki iyileşme sayesinde not artırımı yapıldığını belirtti" görüşünü paylaştı. 

Yurt dışı tahvil ihraçları hızlanarak artmaya devam edecek

Özkaya, not artırım kararının bankacılık sektörüne ve bankaların borçlanma maliyetlerine yansımalarını da değerlendirdi. 

Türkiye'deki düşük tasarruf oranına bağlı olarak yurt dışı tasarruflara olan ihtiyacın oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Özkaya, bu nedenle Türkiye'nin ikinci kuruluştan da yatırım yapılabilir notu almasının, tüzükleri gereği buraya yatırım yapamayan birçok fonun Türkiye'yi yatırım kararlarında değerlendirecek olması açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekti. 

Özkaya, bu fonların temel özelliğinin genel olarak uzun vadeli yatırım yapmaları olduğu için Türkiye'ye daha uzun vadeli yatırımları çekme imkanlarının gelecek dönemde artacağını ifade etti. 

Kamunun zaten epey zamandır uzun vadeli ve düşük faiz oranlarıyla rahatça borçlanabildiği için not artırımının gelecek dönemde asıl olumlu katkısının özel sektöre olacağını tahmin ettiklerini belirten Özkaya, bu kapsamda son dönemlerde hem bankaların hem de büyük firmaların artırdıkları yurt dışı tahvil ihraçlarının ilerleyen dönemde de hızlanarak artmaya devam edeceğini vurguladı. 

Bankacılık özelinde ise Türkiye'nin düşen risk priminin bankaların yurt dışından daha uzun vade ve daha düşük maliyetle borçlanabilmelerine imkan sağlayacağını anlatan Özkaya, şunları kaydetti: 

"Özellikle hem TL hem de yabancı para cinsinden uzun vadeli tahvil ihracı yoluyla sektörün gerçekleştireceği borçlanmaların ivmelenerek sürmesi muhtemeldir. Bunun sonucu olarak bankalar kredi büyümesini daha istikrarlı kaynaklarla fonlayabilme olanağı kazanacağı için uzun dönemde sektörün fon kaynakları daha istikrarlı, sağlıklı ve çeşitli hale gelecek, bu da ülkenin finansal istikrarına olumlu yansıyacaktır." 

Odeabank'ın da bu konjonktürde yurt dışına tahvil ihracı gerçekleştirmeyi planlayıp planlamadığı şeklindeki soruya ise Özkaya, "Kısa dönemde böyle bir planımız yok ancak ihtiyaç doğduğunda elbette konjonktürün getirdiği avantajlardan faydalanmayı planlarız" cevabını verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir