Krone, 2013'te yüzde 115 büyüdü

Avrupa'nın en büyük yarı römork üreticilerinden olan Krone, 2013 yılında Türkiye pazarında önceki yıla oranla yüzde 115'lik büyüme gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa'nın en büyük yarı römork üreticilerinden olan ve Doğuş Otomotiv bünyesinde Türkiye'de üretim, satış ve satış sonrası hizmetler faaliyetlerini sürdüren Krone, 2013 yılında Türkiye pazarında 1.452 adet satış gerçekleştirerek, önceki yıla oranla satışlarında yüzde 115'lik bir büyüme gösterdi. 

Doğuş Otomotiv Krone Genel Müdürü İlhami Eksin, Krone'nin 2013 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) ve Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) verilerine göre toplam 5 markaya ait 8 bin 923 adet treyler satışı gerçekleştirildiğini aktardı. 

Bu veriler doğrultusunda, tenteli treyler, soğutucu üniteli kapalı kasa yarı-römorklar, konteyner taşıyıcılar, üst yapılı platform tipi römorkların yer aldığı pazarda, Krone'nin 2012'de yüzde 10 olan pazar payını 2013'te yüzde 16'ya çıkardığını belirten Eksin, 2013 yılında Türkiye pazarında 1.452 adet satış gerçekleştirerek, önceki yıla oranla satışlarında yüzde 115'lik bir büyüme gösterdiklerini söyledi. 

Krone'nin yerli üreticiler arasında kendi üretim segmenti satışlarında en fazla satış yapan ikinci firma olduğuna işaret eden Eksin, "Bu başarıda İzmir'in Tire ilçesinde faaliyet gösteren Krone Doğuş Treyler üretim tesisinin rolü büyük. Böylelikle markamız müşterisine artık çok daha yakın olmanın avantajını kullandı" dedi. 

Eksin, 2013 yılı başında hizmete giren Krone Doğuş Treyler fabrikasının henüz bir yaşını doldurmasına rağmen aktif ürün gamını son 6 ayda çeşitlendirdiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Krone'nin dördü Almanya'da, biri Türkiye'de olmak üzere 5 üretim tesisi bulunuyor. Türkiye'deki fabrikamızda 2013 yılında 1.346 adet tenteli treyler üretilmiş ve her biri Türkiye ve ihraç ettiğimiz pazarlarda beğeniyle karşılandı. 2013 yılı başında Krone Doğuş Treyler'in açılmasının ardından, Krone Almanya ve Doğuş Otomotiv'in uzun süredir üzerinde çalıştığı, ortak pazar verilerinden oluşan ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışması hayata geçti. Tüm üretim tesislerinde kataforez havuzları ve toz boyama sistemleri mevcut olan Krone markasının en modern teknolojiye sahip olan fabrikası Krone Doğuş Treyler'dir. Kataforez ve çinko fosfat havuzlarında kaplanan her bir ürün, toz boya kabinlerinde istenilen renkte boyandıktan sonra, 10 yıl süreyle pastan kaynaklı çürüme ve dökülmelere karşı dayanıklı hale geliyor." 

İlhami Eksin, Krone markasının tüm treyler üretim tesislerinin toplam üretim kapasitesinin 50 bin adedin üzerinde olduğuna belirterek, markanın Türkiye pazarındaki tesisine büyük önem verdiğini, çünkü bu pazarın Krone için Ortadoğu ve Doğu Avrupa pazarlarına açılan bir kapı olduğunu da sözlerine ekledi.  

"Huckepack tip yarı römorklara yoğun talep var" 

Doğuş Otomotiv Krone Satış Müdürü Mert Benli ise 2013 yılı satış rakamlarına bakıldığında Ro-Ro, tren, karayolu kombine taşımacılığında kullanılan "huckepack" tip yarı römorklara yoğun talep olduğunu dile getirdi.  

Geçen yıla kadar Türkiye'de oldukça ender kullanılan bu taşıma şeklinin 2013 yılında birçok uluslararası nakliye firması tarafından rağbet gördüğünü aktaran Benli, "Özellikle gün geçtikçe artan karayolu taşıma maliyetleri, firmaları bu yönde yatırım yapmaya yönlendiriyor. Ayrıca bu taşıma şekliyle firmaların müşterilerine hızlı bir teslimat olanağı sağlaması kombine taşımacılığına olan ilgiyi artırıyor. 2013 yılındaki satışlarımızın yüzde 60'ını bu model oluşturuyor" diye konuştu. 

Benli, bu taşıma şekliyle karayolu kullanımı minimuma indiği için doğaya mümkün olduğunca az miktarda karbondioksit salınımı yapıldığını ve gürültü kirliliğinin de önüne geçildiğini kaydetti.   

Mert Benli, 2013 yılında, Krone Doğuş Treyler fabrikasında, lojistik ve uluslararası taşımacılık yapan firmaların yoğunlukla kullandığı Profi Liner-2, Mega Liner-HP, çelik veya alüminyum kapaklı Platform römorklar, konteyner taşıyıcı Box Liner römorkların üretildiğini ve satışa sunulduğunu anlattı. 

2014 yılında ise yeni şasi tasarımına sahip Profi Liner-65 ve Profi Liner-55'in üretileceğini ve satılacağını aktaran Benli, "Bu ürünlere ilave olarak 'Eltu-6' modeli olarak adlandırdığımız, 16 kilitli, değişken uzunluk ölçülerinde kullanılabilen, 20'lik konteynerin rampaya yanaşmasını sağlayan römork olan Box Liner'ın üretilmesi ve satışı planlanıyor. Ayrıca, Almanya fabrikamızda üretilen frigorifik tip römorkumuz Cool Liner modellerimizin satışına devam edilecektir" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir