Magnesit AŞ, yeni harç tesisi yatırımını tamamladı

Magnesit AŞ, Türkiye'de 15 milyon euro lira yatırımla hayata geçirdiği yeni harç tesisini tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABDULLAH SÖNMEZ

ESKİŞEHİR - Refrakter sektöründe dünya lideri olan ve Viyana (Avusturya) Borsası’nda işlem gören RHI AG’nin Türkiye’deki tek grup şirketi olan Magnesit AŞ (MAŞ), yeni harç tesisi yatırımını tamamladı. Söz konusu yatırımın bedelinin 15 milyon euro olduğunu söyleyen Magnesit AŞ Genel Müdürü Ekrem Bulur, 1 Ocak 2017 itibarıyla tam kapasite üretime başladıkları tesisleriyle birlikte refrakter harcı kapasitelerinin yıllık 95 bin tondan 230 bin tona yükseldiğinin altını çizdi.

Yeni tesislerini en son teknolojiyi kullanarak inşa ettiklerini belirten Bulur, “Yeni yatırımımızla dünyanın en büyük, en kapsamlı, en modern ve en kaliteli üretiminin yapılacağı tesislerden birini yaptık. Bu tesisimiz aynı anda farklı sinter manyezit kaliteleri ile harç üretimine imkan sağlamaktadır. Söz konusu yatırımımız ile reçete sayısını 50’lerden 110 farklı çeşide kadar çıkarttık” dedi. İhraç ettikleri malın maden olmadığının altını çizen Bulur, katma değerli ürün olan endüstriyel mineral ihraç ettiklerine dikkat çekti. Bulur, “Son 10 yılda sinter kapasitemizi yıllık 140 bin tondan 280 bin tona çıkardık. 2010 yılında 130 metre boyunda olan dünyanın en uzun döner fırınını kurduk. Bu fırınımız dünyanın en büyük manyezit fırını olarak literatüre geçti. TSE de bunu onayladı” diye konuştu.

Şirket, 45 ülkeye ihracat yapıyor

Harç tesislerinde ürettikleri ve demir çelik firmalarının kullandığı yüksek ısıya dayanıklı refraktör harcı ile endüstriyel minerali dünyanın 45 ülkesine ihraç ettiklerine değinen Bulur, “Hindistan ve ABD başta olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya, Kanada, Avustralya ve birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin manyezit üretimi açısından en yüksek üretim kapasitesine sahip işletmesiyiz. Üretimimizin yüzde 80’nini ihraç ediyoruz” dedi.