Marmarabirlik'ten "organik zeytin" üretimine yeşil ışık

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, "Sertifikasyon ve diğer altyapının oluşturulması ve üreticimize gerekli desteğin verilmesi halinde Marmara Adası'nda organik zeytin ve zeytinyağı üretimine geçebiliriz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik), sertifikasyon, altyapı oluşturulması ve çiftçilere gerekli desteğin verilmesi halinde Balıkesir'in Marmara ilçesinde organik zeytin ve zeytinyağı üretimine başlayabileceği bildirildi. 

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Marmara Kaymakamı Yakup Güven ve Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa'yı, Bursa-İzmir karayolu Başköy mevkisindeki Entegre Tesisleri'nde ziyaret etti. 

Organik zeytin yetiştiriciliği konusunda ortak proje önerisi

Güven ve Aksoy, birliğin Marmara Adası'ndaki kooperatifi aracılığıyla organik zeytin yetiştiriciliği konusunda ortak proje önerisinde bulundu. 

Organik zeytin ve zeytinyağı üretimi için adanın en elverişli bölge olduğunu vurgulayan Güven ve Aksoy, kooperatif ortaklarının olumlu bakması halinde her türlü desteği vereceklerini ifade etti. 

"Organik zeytin üretimine sıcak bakıyoruz"

Asa ise dünyada artık organik üretim ile pazarının katma değer sağlayan önemli bir sektör haline gelip pazar payını sürekli artırdığını belirterek, konuyla yakından ilgilendiklerini aktardı. 

Adanın coğrafi bakımdan organik tarıma elverişli olduğuna işaret eden Asa, organik ya da ekolojik tarımın, toprak verimliliğini, çevrenin korunmasını ve gıda güvenliğini esas alan, tarladan sofraya her aşaması kontrole bağlı, sertifikalı bir üretim sistemi olduğunu anlattı. 

Tarım sektöründe merdiven altı üretimin olumsuzluklarına değinen Asa, şunları kaydetti: 

"Üretici ortaklarımızın ürününün her safhasını kontrol ettiğimiz gibi zeytini de doğal fermantasyon yöntemiyle işlememize rağmen organik zeytin üretimi yapılmasını ve tüketiciye sunulmasını da önemsiyoruz. Sektörde büyük eksikliği hissedilen organik zeytin pazarına girmemiz halinde bu pazardaki açığı kapatıp üretici ortaklarımıza katma değer sağlayacağımız gibi hem birliğimizin marka gücünü artırarak hem de sektördeki haksız rekabetin önüne geçerek tüketici memnuniyetini sağlarız. Organik zeytin üretimine sıcak bakıyoruz. Marmara Adası'nda yaklaşık bin 500 ton sofralık zeytin üretimi söz konusu. Sertifikasyon ve diğer altyapının oluşturulması ve üreticimize gerekli desteğin verilmesi halinde Marmara Adası'nda organik zeytin ve zeytinyağı üretimine geçebiliriz. Bu sektöre girmemiz halinde üreticimize katma değer sağlamış oluruz, sektöre öncülük edip sağlıklı rekabet ortamı geliştiririz, birliğimizin marka gücünü artırırız, çevre ve gıda güvenliği konusunda müşteri memnuniyeti kazanırız, ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlarız."

Bu konularda ilginizi çekebilir