Metro, coğrafi işaretli ürünle 12 bin 400 çiftçiye dokundu

Türkiye’de 25’inci yılını kutlayan Metro Toptancı Market, üç yıl önce başlattığı coğrafi işaretli ürün projesiyle 12 bin 400 çiftçiye hem kalkınmasına hem de rekabet etmesine destek oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN 
İSTANBUL 

Türkiye’de 25’inci yılını kutlayan Metro Toptancı Market, üç yıl önce başlattığı coğrafi işaretli ürün projesiyle 12 bin 400 çiftçiye hem kalkınmasına hem de rekabet etmesine destek oldu. Biyoçeşitliliği artırmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek adına başlatılan proje ile şu an 60 yöresel lezzet coğrafi işaretli ürün olarak Metro rafl arında yerini alıyor. Projeye ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, şu an 26 ülkede coğrafi işaret almış ürün sayısının bin 260 olduğunu belirtirken, Türkiye’nin potansiyelinin ise yaklaşık 2 bin 500 ürün olduğunun altını çizdi. 3 yılda 60 tedarikçi ve 12 bin 400 üreticiye ulaştıklarını kaydeden Özerkan, projenin başarısına dikkat çekmek için Taşköprü sarmısağı ile ilgili süreci örnek gösterdi: 

Taşköprü sarımsağında verim arttı 
“Dünyada selenyum miktarı açısından en zengin sarımsak türü Taşköprü’de üretiliyor. Ancak buradaki üreticide Çin sarımsağının daha verimli olduğuna dair yanlış bir algı oluşmuştu. Biz bunu kırdık. Üreticilere, Taşköprü sarımsağını uygun koşullarda ekmeleri halinde çok daha fazla verim alabileceklerini öğrettik. 10 sene önce 50 bin ton olan rekolte, 2014 yılına gelindiğinde 12 bin tona kadar gerilemişti. 2015 yılı rakamlarına bakıldığında, verdiğimiz eğitimlerle rekoltenin yüzde elli oranında artarak 18 bin tona ulaştığını görüyoruz. 6 bin tonluk artış üreticinin cebine 14 milyon 800 bin TL olarak yansıdı.” Coğrafi işaretli ürünler konusunda sadece Metro’nun değil tüm Türkiye’nin üzerinde durması geretiğini belirten Özerkan, Avrupa’da coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 30 ila yüzde 200 oranında katma değerle satıldığını sözlerine ekledi. Sektöre ve şirketin performansına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Özerkan, geçen yılı 3.2 milyar TL ciro ile kapattıklarını, bu yıl da çift haneli büyüyeceklerini söyledi. Gıda fiyatlarındaki artışa da değinen Özerkan, Metro’nun sattığı 50 bin ürün ile hesaplanan iç enflasyon oranının yüzde 6 ile sektör ortalamasının altında kaldığını belirtti. Metro’nun Türkiye’deki 62 bin HO-RE-CA (otel-restoran-cafe) noktasına hizmet verdiğini hatırlatan Özerkan, turizm bölgelerinde bu yıl yaşanan krize rağmen yine de çift haneli büyüyeceklerini söyledi. Özerkan’a göre, turizm bölgeleri bu yılı krizle geçirmeseydi, büyüme daha da yüksek gerçekleşecekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir