Oyak Çimento net kârda yüzde 115 büyüdü

Oyak Çimento Grubu ilk altı ayda ciroda yüzde 24, net kârda yüzde 115 büyüdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Oyak Çimento Grubu ilk altı ayda yurtiçi satışlarda yükseliş ve geçen senenin altında gerçekleşen maliyetlerin etkisiyle ciroda yüzde 24, net kârda yüzde 115 artış kaydetti.

KAP'a yapılan açıklamaya göre grup, Ramazan Bayramı ve seçim nedeniyle talepte gözlenen düşüş ve yurtdışı kaynaklı sorunların ikinci yarıda sektördeki büyümeyi baskılayacağını öngörüyor.

Yurtiçinde ortaya çıkan satın alma ihtimallerinin ciddi şekilde incelendiğini belirten grup, Lafarge - Holcim birleşmesi sonrası ortaya çıkacak satın alma fırsatlarını da takip edecek.

İlk altı aylık ciro 744.4 milyon lira

Adana, Aslan, Bolu, Mardin ve Ünye Çimento'yu bünyesinde bulunduran Oyak Çimento Grubu'nun KAP'a gönderdiği yatırımcı bültenine göre, grubun yılın ilk altı aylık cirosu yüzde 24 artışla 744.4 milyon lira, FAVÖK'ü yüzde 57 artışla 255.7 milyon lira, net kârı ise yüzde 115 artışla 219.8 milyon lira oldu.

İlk çeyrekte satışlarda görülen olumlu havanın ikinci çeyrekte de devam edip, yurtiçi satışlardaki yükselişin sürdüğü belirtilen değerlendirmede, "Kömür, petrokok ve elektrik başta
olmak üzere temel maliyetlerin geçen sene ile aynı seviyede veya geçen senenin altında gerçekleşmesi kâra ve kârlılığa olumlu katkıda bulunmakta" denildi.Değerlendirmede, ihracatın ise gerilediği ifade edildi.

İç pazardaki büyümenin yavaşlaması bekleniyor

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) açıkladığı son rakamlara göre, Mayıs sonu itibariyle iç pazardaki büyüme ise yüzde 14 olarak gerçekleşirken; Oyak Çimento Grubu yılın
tamamında pazardaki büyümenin yüzde 6'ya gerileyeceğini öngörüyor.

İç pazardaki büyümeye karşın, büyüme oranında gerileme gözlendiğini belirten Oyak Çimento Grubu'nun değerlendirmesinde, "İkinci yarıyılın başlangıcından itibaren Ramazan ayı, Ramazan Bayramı ve seçimin yaklaşması nedeniyle çimento talebinde gözle görülür gerilemeler yaşanmıştır" denildi.

Ortadoğu başta olmak üzere yurtdışı kaynaklı sorunların da ihracatın önemli bir yerinin bulunduğu çimento sektörünü etkilediği belirtilerek, "Çimento sektörünün yıllık büyümesini,
ağustos ve devamında oluşacak ortam belirleyecektir. Oyak Çimento Grubu yıllık büyüme beklentisini yüzde 6 olarak korumaya devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Oyak Çimento Grubu, yıllık 8.5 milyon ton klinker kapasitesi ve yüzde 14 cari pazar payı ile Türkiye'nin en büyük çimento grubu konumunda bulunuyor.

Birleşme ve satın alma fırsatlarının yakından izlendiğini belirten Oyak Çimento Grubu, yurtiçinde  ortaya çıkan her satın alma ihtimalinin ciddi şekilde incelendiğini söyledi.

Lafarge- Holcim birleşmesi sonrası ortaya çıkacak fırsatların da şekillenmeye başladığı ifade edilen değerlendirmede, "Oyak Çimento Grubu tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, paydaşlarına en büyük değeri yaratacak varlıklar üzerinde yoğunlaşmaktadır" denildi.

Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, nisan ayında yaptığı açıklamada Lafarge-Holcim birleşmesinden oluşacak fırsatlar ve olası satın almalarla ilgilendiklerini ve
konu ile ilgili uluslararası yatırım bankaları ile görüşmelere başladıklarını belirtmiş; Oyak'ın yatırıma yönlendirmeye hazır nakdinin ise 3 milyar doların üzerinde olduğunu söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir