Pakistan F-16'ları teslim edildi

TUSAŞ'ın modernizasyonunu yaptığı Pakistan F-16'larının tamamı teslim edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ), "Pakistan F-16 Modernizasyon Programı" çerçevesinde modernize ettiği son 4 uçak, törenle teslim edildi. 

Şirketin Kazan'daki tesislerinde düzenlenen törene, ABD, Türk ve Pakistan askeri yetkililerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.  Modernizasyon programına ilişkin yapılan sinevizyon gösterisinin ardından konuşan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, programı başarıyla tamamladıkları için gurur duyduklarını söyledi. 

Programa ABD'nin dev savunma şirketi Lockeed Martin'in de teknik konularda destek sağladığını belirten Kaya, modernize edilen uçakların Pakistan Hava Kuvvetleri'ne güç katacağını ifade etti. Kaya, programın Pakistan ve Türkiye arasındaki kardeşliğin bir belirtisi olduğunu kaydetti. 

TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem de programı tamamlamalarından dolayı mutluluk duyduklarını ancak Pakistanlı dostlarına veda edecekleri için üzüldüklerini belirtti. Katılımcılara program hakkında bilgi veren Ertem, uçakların teslim edilmeden önce birçok testlerden geçtiğini ve bunların başarıyla sonuçlandığını söyledi. 

Pakistan Hava Kuvvetleri Kurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Sohail Aman da savunma sanayisinde küresel boyutta bir değişim yaşandığına dikkati çekerek, hava kuvvetlerinin de bu değişim içinde önemli yeri olduğuna işaret etti.  

Türkiye'nin her konuda Pakistan'ın yanında olduğunu bildiklerini söyleyen Aman, bu gibi programların ileride de devam etmesini istediklerini dile getirdi. Konuşmaların ardından, modernizasyon programında görev alan test pilotları, uçakların sembolik anahtarlarını Pakistanlı yetkililere teslim etti. Türk ve Pakistanlı heyetlerin birbirlerine hediye vermelerinin ardından, günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi. 

Pakistan Hava Kuvvetlerinin envanterindeki 41 adet F-16 uçağı modernizasyonu için açtığı ve sayılı yeterlilikte firmanın davet edildiği ihaleyi TUSAŞ kazanmıştı. TUSAŞ mühendisleri ve teknisyenleri tarafından aviyonik ve yapısal modernizasyon uygulanan uçakların testleri, yine TUSAŞ F-16 test pilotları tarafından gerçekleştirildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir