Paşabahçe, mağazalarını 5 yılda 5 ülkeye taşıyacak

Türk cam geleneği ve cam ustalığı mesleğini yaşatan Paşabahçe Mağazaları, yurtdışında mağaza yatırımlarını genişletecek. Hedef, her yıl bir ülkeye giderek 5 yılda 5 ülkeye ulaşmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

DENİZLİ - Şişecam Topluluğu bünyesindeki Paşabahçe Cam’ın perakende mağazacılığı iş alanını oluşturan şirketi Paşabahçe Mağazaları, yurtdışı mağaza yatırımlarını genişletme kararı aldı. Denizli Cam Fabrikası’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel, şirketin gelecek hedefl erini ve yeni koleksiyonlarının bilgisini paylaştı. Uluslararası pazarlarda büyüme hedefiyle bu yıl nisan ayında İtalya’nın Milano kentinde ilk yurt dışı mağazasını açtıklarının hatırlatan Tokel, Milano yatırımından sonra yurtdışını da önemli bir büyüme fırsatı olarak gördüklerini belirtti. 

Yurtdışında büyüme stratejileri kapsamında Avrupa, Rusya ve Ortadoğu’nun öncelikli hedef pazarları arasında olduğunu söyleyen Tokel, şunları anlattı: “Hedefimiz her yıl bir ülkeye giderek 5 yılda 5 ülkeye ulaşmak. Girdiğimiz yurt dışı pazarlarda franchise’ı da bir büyüme modeli olarak seçeneklerimiz arasına alıyoruz. Ancak, Türkiye’deki büyümemizi kendi mağazalarımızla sürdüreceğiz.Bir sonraki ülkeyi bilemiyoruz ancak Katar’dan çok talep var.” 

Paşabahçe Mağazaları’nın 2015 yılını yüzde 20 büyüme ile kapatacağını belirten Tokel, “51’inci mağazamızı İzmir’de açacağız. Yeni mağaza ile İzmir’deki mağaza sayımızı dörde çıkarıyoruz. Yılsonunda 52 mağazaya ulaşacağız. 2016'da yurtiçinde 3, yurtdışında 1 mağaza açmak istiyoruz” dedi.

esra-tokel-o.jpg

Yeni koleksiyonda 3 cam ustasının tasarımı var

Paşabahçe Mağazaları’nın satışa sunduğu tüm el imalatı ürünlerin üretimini gerçekleştiren Denizli Cam Fabrikası’nın da şirketin küresel hedefl erinde önemli bir işlevi var. Türkiye’nin tek el imalatı cam fabrikası Denizli Cam, Şişecam Topluluğu bünyesindeki Paşabahçe Cam ve Paşabahçe Mağazaları’na el imalatı üretim yapıyor. Paşabahçe Mağazaları’nda satılan ürünlerin yaklaşık yüzde 45’i Denizli Cam Fabrikası’nda üretiliyor. Kristal camdan yapılan Çeşm-i Bülbül, Beykoz serisi, nazarlıklar gibi geleneksel ürünlerin üretimi Denizli Cam Fabrikası’nda, cam ustalarının el imalatıyla gerçekleştiriliyor. Fabrikada yılda yaklaşık 2 binden fazla yeni tasarım cam ustalarını tarafından üretiliyor. Fabrikanın yıllık el imalatı üretim kapasitesi ise 5 bin 590 tonu buluyor. Fabrikada toplam 55 tezgahta çıraklarla birlikte 662 kişi üç vardiya halinde günde 24 saat üretim yapıyor. 5 bin yıllık geçmişe sahip camı ve Anadolu’nun kültürel mirasını modern tasarım anlayışıyla yeniden yorumladıkları yeni bir koleksiyon daha çıkartmaya hazırlandıklarını belirten Tokel, şunları anlattı: “Koleksiyonda, Çeşm-i Bülbül, Beykoz, kristal-kesme, nazarlık gibi geleneksel camları modern bir çizgide yorumlandı. Koleksiyona Latince her şey anlamına gelen Omnia adını verdik. Tasarım sürecinde tasarımcı ve cam ustaları birlikte çalıştı. Yabancı ve Türk toplamda 18 tasarımcı ve Denizli’deki üç cam ustasının çalışmaları sonucunda ortaya 100’ün üzerinde özgün tasarım çıktı. Koleksiyonda el işçiliği ile endüstriyel üretim tekniklerini harmanladık.”

'Limited Edition' ürünlere ilgi çok

Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonlarının büyük ilgi gördüğünü belirten Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel, şunları söyledi: “Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları, kamu kurumlarından özel şirketlere, yurt içi ve yurt dışındaki koleksiyonerlere kadar çok geniş bir takipçi kitlesi var. Özel olarak tasarlanan koleksiyonlarımızda sınırlı sayıda ürün üretiliyor ve numaralandırılıyor. Her bir ürünümüzün sertifi kası var. Her bir ürün ‘sınırlı üretim’ olarak azami 2 bin adet üretiliyor. Limiti dolan ürünler yerine yeni tasarımlar geliştiriliyor. Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonlarımızda yer alan ‘Limited Edition’ ürünlerimizin fi yatları 350-400 TL ila 4 bin TL arasında değişiyor. İlginin yoğun olduğu koleksiyonları yeni eserler ekleyerek büyütüyoruz. Osmanlı Koleksiyonu’muzda eser sayısı 200’ü aştı. Bu yıl Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonlarını Folklor serisi ile genişleteceklerini kaydeden Tokel, “Paşabahçe Mağazaları, Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’nın ilki Osmanlı Koleksiyonu’nu ise Saray Mutfağı serisi ile genişleteceğiz” dedi.

Domenico Dolce Milano’da 3 bin kadeh aldı

Milano mağazasında 6 aydan az bir sürede çok iyi dönüş aldıklarını vurgulayan Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel, “Mağazanın açılışının üzerinden henüz 6 ay bile geçmeden sadık müşteriler edindi. Hatta bunlar arasında ünlü isimler var. Domenico Dolce, her hafta alışveriş yapıyor. Bir alışverişinde 3 bin adet kadeh satın aldı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir