"Ford Otosan eleman çıkarmayacak"

Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün, Ford Otosan'ın ürettiğinin yüzde 80'ini yurt dışına sattığını belirterek, Türkiye'deki iç pazarla üretim ve kapasaite kullanımı açısından çok etkilenecek bir noktaları bulunmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan ve Vehbi Koç Vakfı'nın (VKV), Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) bünyesinde inşa ettiği KOÜ VKV Ford Otosan Gölcük İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu'nun açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

Okulun yaklaşık 10 milyon lira yatırımla inşa edildiğini belirten Yenigün, bunun sektördeki eleman altyapısını kuvvetlendirecek bir organizasyon olduğunu söyledi. 

Meslek yüksekokulunda pratik eğitim vermenin önemine değinen Yenigün, "Okul bünyesindeki atölyede bir tarafından doğru parçaları yükleyin, öbür tarafından prototip bir araba çıkar. Bu, Türkiye'de bir ilktir. Birçok fabrikada prototip atölyesi var ama bir okulda prototip atölyesi yoktu" diye konuştu.  

Okulun öğrenci kapasitesinin 400 olduğunu ancak ilk etapta 40 öğrencisinin bulunduğunu ve bunun zaman içinde artacağını aktaran Yenigün, "Şu anda öyle bir açlık var ki ilk etapta buradan mezun olanların hepsini işe alırız ama sonra ne kadar devam eder bilmiyorum" dedi.  

Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasını kurarken çok sayıda elemana ihtiyaçları olduğunu ancak o dönemde eğitim veren kurum bulamadıklarını anlatan Yenigün, "Meslek lisesi ya da meslek yüksekokulu olarak sanayiden kopuk bir şekilde eleman yetiştirip 'Benim bu kadar elemanım var, var mı isteyen?' diye ortaya çıkacağınıza, 'Sanayi ne istiyor?' diye yaklaşıp eğitimin içine sanayiyi katarak eleman yetiştirirseniz o zaman o 400 kişinin 400'ü de daha okuldan çıkmadan işini bulur" ifadelerini kullandı.  

"Ford Otosan eleman çıkarmayacak" 

Haydar Yenigün, ÖTV zamlarıyla otomotiv pazarının ve üretiminin daralacağı, dolayısıyla sektörde işten çıkarmaların gündeme gelebileceğine ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:  

"Ford Otosan olarak bizim planlarımız uzun vadeli planlardır. 2008 yılının son çeyreğinde ABD'deki krizin Avrupa'ya gelmesiyle 2009 yılı fabrikaların kapasitelerinin yüzde 25'e düşmesine neden olmuştu. Normal şartlarda üretimin kapasitenin yüzde 25'ine düşmesi, o tarihte bazı fabrikaların da yaptığı gibi ciddi miktarda adam çıkarmayı gerektirir. Çünkü bizim sektörümüz bıçak sırtı bir sektördür. Sürekli üretmek ve çok üretmek zorundasınız ki yaşayabilesiniz. Ford Otosan o tarihte bile bir tek elemanına bile 'Benim işim artık azaldı, senin gönderiyorum' demedi. Çok net bir şekilde söylüyorum ki şu anda yaşadıklarımızdan dolayı da o dönemde işten çıkarma yapmayan Ford Otosan bu dönemde hiç yapmaz." 

Mevcut gelişmelerin küçük dalgalanmalar olduğunu belirten Yenigün, "Bunlar gelişmekte olan ülkelerin çizdiği sinüslerdir, şirketleri etkilememesi lazım. Bütün çabamız şirketimizi yönetirken veya geleceği planlarken hep bu sinüslerin altından ve üstünden etkilenmememizi sağlamaktır ki şu anda kurduğumuz model de doğru işliyor; onlardan etkilenmiyoruz. Bu dönemler geçecek. Fabrikadaki yeni yatırımlarımız tamamlanacak. Artık kapasite rakamlarına çıkacağız. O zaman daha önce telaffuz edilen eleman sayılarının çok üstünü teleffuz edeceğiz. Ford Otosan eleman çıkarmayacak. Çünkü bizim uzun vadeli planlarımız var. Bu dönemi kompanse edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Yenigün, "Ne zaman ilave istihdam alacaksınız?" sorusunu ise "Onu da bu ekonomik dönemde rakamlar nereye gidecek o gösterecek. Sonuçta fazla üretmediğiniz takdirde eleman almanızın bir mantığı yok. Daha çok üretmeniz lazım ki eleman alabilesiniz" şeklinde yanıtladı.  

"İç pazarla üretim ve kapasaite kullanımı açısından çok etkilenecek bir noktamız yok" 

Yenigün, 2014 yılının ilk yarısında Kocaeli'ndeki ilave tesiste üretimin başlayacağını ve buradan çıkacak araçların 60 ülkeye satılacağını belirterek, Eskişehir İnönü Fabrikası ile beraber şu anda 330 bin olan kapasitelerinin yeni dönemde 415 bin olacağını söyledi.  

Ford Otosan'ın ürettiğinin yüzde 80'ini yurt dışına sattığına işaret eden Yenigün, şunları kaydetti:  

"Daralan Avrupa rakamında bile biz bu yıl ihracatta en yüksek sayıyı satıyoruz. Dolayısıyla işin temelinde kendini garanti etme var; yüzde 20 Türkiye, yüzde 80 Avrupa. Düşen Avrupa'ya rağmen yine de çok yükseğiz. 2014'ten sonra biraz kımıldaması bekleniyor Avrupa'nın. Dolayısıyla bizim esasında Türkiye'deki iç pazarla üretim ve kapasaite kullanımı açısından çok etkilenecek bir noktamız yok. Avrupa ve diğer pazarlarımız var. Yeni projelerimiz devreye girdikten sonra 100'ün üstünde ülkeye ihracat yapacağız. Birinde kriz olsa öbüründe olmaz. Bu şekilde dengeyi sağlayacağız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir