"Türkiye'deki ilk TÜV-NORD sertifikalı GES'ini devreye aldık"

Turkuaz Seramik, bölge firmalarından biri olan Ezinç AŞ. ile birlikte Türkiye'de ilk TÜV-NORD sertifikalı güneş enerjisi santrali projesini faaliyete geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Seramik  alanında üretim yapan ve  Kayseri'nin önde gelen firmalarından biri olan Turkuaz Seramik,yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Turkuaz Seramik, bölgenin firmalarından olan Ezinç AŞ. tarafından Türkiye'de ilk TÜV-NORD Sertifikalı Güneş Enerji Santrali (GES) projesini faaliyete geçirdi. Firma, İncesu OSB'deki 3 MW'lık GES  kurulumu ile sanayi kuruluşlarına da örnek teşkil ediyor. Turkuaz, bu güneş enerji santral kurulumu ile enerji alanında yurt dışına bağlımlılığı azaltmayı planlıyor.    

Şirket olarak global anlamda başlattıkları büyüme sürecine  enerji sektörünü de  eklediklerini söyleyen Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya,"İncesu OSB' de  yaklaşık 50 dönüm arazi üzerinde 3MW'lık Güneş Enerji Santralimizi  kurduk. Güneş enerji santralimiz   ürettiği enerjiden hem tesislerimizin  ihtiyacını karşılayacak  hem de   ihtiyaç fazlası olan  enerjiyi  İncesu OSB'nin  iç ihtiyaçları için satışa sunulabilecek" dedi. 

Özkaya,"Kayseri OSB'deki 6 MW' lık kurulu Güneş Enerji Santralinden sonra kurmuş olduğumuz enerji santrali  Kayseri'de  en büyük 2'inci santral olarak yer alıyor. Ayrıca  Türkiye'de de kurulu en büyük 5'inci güneş enerjisi santrali   ile diğer sanayicilere de örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz" diye söyledi. Özkaya,"Firma olarak diğer enerji üretim yöntemlerinde açığa çıkan karbon ve kükürt gibi zararlı maddeleri üretmiyoruz. Çevreci ve yeşil bir enerji üretim tekniği ile insana ve doğaya dost bir yatırım gerçekleştirdik"diye ifade etti. 

'Enerji'de yurt dışına bağımlılığı azaltacak bir proje'

Türkiye'de enerji talebinin her geçen gün arttığını belirten Özkaya şunları söyledi:

"Türkiye maalesef ki alışılagelmiş enerji kaynakları bakımından fakir bir ülke. Cari açığımızın en büyük kalemini enerji ithalatı oluşturuyor. Bu nedenle güneş enerjisi ve diğer yeşil enerji kaynaklarını daha etkin kullanmamız gerek. Firma olarak yaklaşık olarak yıllık 1,5 milyon dolarlık bir varlığın yurt dışına gitmesini engelleyecek olan yatırım yaptık. Bu enerji santralini yurt içinde tutarak yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlayacağız. Güneş enerji potansiyeli Avrupa ve  İspanya dan sonra en yüksek ülke olan Türkiye'nin, özellikle güneş enerjisini daha etkin ve aktif kullanarak enerji ithalatımızı önemli ölçüde azaltacağız diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir