"Yurtdışı büyüme stratejilerinde esneğiz"

İş Bankası Genel Müdürü Bali, yurtdışı büyüme stratejilerinde esneğiz. HSBC Pakistan şube satışında müzakerenin olgun olduğu bir fazdayız dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yurtdışı büyüme faaliyetleri kapsamında esnek çalıştıklarını ve önlerine çıkan fırsatları değerlendirdiklerini belirterek, bu kapsamda gündeme aldıkları HSBC'nin Pakistan'daki şubelerinin satış süreci ile ilgili müzakerelerde olgun bir fazda olduklarını söyledi. İş Bankası'nın dün akşam "yabancı sermayeli şirketlere özel şube" açılışında soruları yanıtlayan Bali, Pakistan Karaçi'de şubeler açmak niyetiyle yola çıktıklarını, ancak HSBC'nin kendi stratejileri çerçevesinde belirli pazarlardan çekilme süreci kapsamında Pakistan'daki şubelerinin satışı fırsatına dahil olduklarını hatırlatarak, "Due dilligence dahil bütün busüreçlere katılarak göreceğiz. Pakistan ilgi duyduğumuzpazarlardan biri. Önümüze gelen koşulların bizim için ne kadaruygun olup olmadığına bakarız" dedi.    

İş Bankası Pakistan'da şube açmak için Aralık ayında genel müdürlüğü yetkilendirmişti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral ise Haziran ayında yaptığı açıklamada, Pakistan Merkez Bankası'nın HSBC'nin Pakistan'daki şubelerinin İş Bankası tarafından alınabilmesi için İş Bankası'nı yetkilendirdiğini söylemişti.

Makul olmayan bir rakam çıkması durumunda şube açma seçeneğine dönebileceklerini ifade eden Bali, "Esnek olmak durumundayız ama müzakerenin iyi olgun olduğu bir fazdayız. Ama henüz net değil" diye konuştu.    

Yurtdışı büyüme faaliyetleri kapsamında esnek olduklarını belirten Bali şunları söyledi: "Bu esneklik, bir yerde şube gerekiyorsa şube, temsilcilik gerekiyorsa temsilcilik, uygun şartlarda banka yatırımı yapmak gerekiyorsa banka yatırımı şeklinde olabilir. Buna yatırım bankacılığı ve sigorta gibi diğer finansal hizmetler de dahildir. Bu esneklikle bakıyoruz.Satın alma gerekiyorsa onu yapıyoruz. Başka fırsatlar çıkarsa,onu da değerlendiriyoruz."    

İş Bankası üst düzey yetkilileri tarafından daha önce yapılan açıklamada, yurtdışında büyüme stratejleri kapsamında Batum, Bağdat, Kosova'da şube açılışları, Azerbaycan'da ise banka alımı konusunun Temmuz-Ağustos aylarında netleşmesinin beklendiği ifade edilmişti. Bali ayrıca, Pakistan'da HSBC'nin satışı ile ilgili olarak, bu pazara hakim bazı bankaların söz konusu satış sürecinin içinde tutulmaması yönünde bir prensip olduğuna dair bilgilerinde kendilerine geldiğini kaydetti.  Bali yabancı sermayeli şirketlere özel açtıkları şube ile ilgili olarak da, bu alanda çok hızlı büyüyeceklerini ve bu kapsamda Türkiye pazarına girmeye karar vermiş şirketlerle de görüşmeler yürüttüklerini ifade etti.  Bali, sadece İstanbul'da 13,000 adet yabancı sermayeli şirket olduğunu, bu rakamın da potansiyeli gösterdiğine dikkat çekti.   

Bu konularda ilginizi çekebilir