Rönesans Holding, Afrika seferine IFC ile çıkıyor

Dünyanın önde gelen müteahhitlik gruplarından Rönesans Holding, hisse ortağı IFC’nin desteği ile Afrika pazarına yöneldi. Grup, yeni ortaklığın ardından Ruanda’da bir otoyol projesine hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

Rönesans Holding, Dünya Bankası bünyesindeki ortağı Uluslararası Finans Kuruluşu’nun (IFC) desteğiyle Afrika pazarında büyümeye odaklandı.

Rönesans’la ilişkilerinin evlilikle sonuçlandığını vurgulayan IFC Başkanvekili Dimitris Tsitsiragos, “Bu ortaklıkla zor pazarlarda Rönesans’ın önünü açacağız. Afrika stratejik olarak odaklandığımız bir bölge. Rönesans’ın kendi birikimi ve IFC’nin desteği ile bölgede iyi işler yapabileceğimize inanıyoruz” dedi.

IFC’nin ortaklığı sonrasında gelişen gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ile IFC Başkanvekili Dimitris Tsitsiragos, ortaklığın güç pazarlara erişimde grup için önemli bir sinerji yaratacağı mesajını verdiler.

Rönesans Holding’le ilişkilerinin geçen yıl Adana’da kamu-özel işbirliği ile gerçekleştirilen Rönesans Medikal projesi ve Orta Asya’da bir yatırımın finansman desteği ile başladığını anlatan Tsitsiragos, “Temmuz ayında da 215 milyon dolarlık hisse alımı ile gruba ortak olduklarını hatırlattı. Tsitsiragos, Rönesans’ın başarılı bir marka olarak inşaat, proje ve mühendislik alanlarında halen 21 ülkede faaliyeti bulunduğuna işaret ederek, “Rönesans ile ortaklığımız, IFC’nin Türkiye’deki en büyük hisse yatırımı. Yeni ortaklıkla birlikte Rönesans Holding’e özellikle Afrika gibi zor pazarlarda destek sağlayacağız. Enerji ve altyapı projeleri için büyük bir potansiyel taşıyan Afrika, stratejik olarak odaklandığımız bir bölge” değerlendirmesini yaptı. IFC olarak yıllık programlarının yüzde 22’sinin, toplam portföylerinin ise yüzde 18’inin Afrika’da bulunduğunu ifade eden Dimitris Tsitsiragos, bölgede 19 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve bunun 11 milyar dolarlık bölümünü IFC’nin kendi kaynaklarının oluşturduğunu söyledi.

“Rönesans Holding ile ortaklığımız uzun vadeli”

IFC Başkanvekili Dimitris Tsitsiragos, Rönesans’la kurumsal Dünyanın önde gelen müteahhitlik gruplarından Rönesans Holding, hisse ortağı IFC’nin desteği ile Afrika pazarına yöneldi. Grup, yeni ortaklığın ardından Ruanda’da bir otoyol projesine hazırlanıyor. Rönesans Holding, Afrika seferine IFC ile çıkıyor yönetim alanında da birlikte çalışmak istediklerini belirtti ve işbirliğine ilişkin yaklaşımlarını şu sözlerle dile getirdi: “Hedefimiz Rönesans Holding’in uluslararası alanda büyümesine destek vermek. Bu işbirliği ve ortaklık, IFC’nin özel sektörün desteklenmesi, yerel şirketlerin uluslararası alandaki rekabetçiliğine katkı vermek misyonu ve vizyonu ile de örtüşüyor. Bu çerçevede Türkiye’de hisse alımı olarak ilk kez böylesi bir ortaklığa gittik. Önce söz, ardından nişan ve sonra da evlilik şeklinde gelişen işbirliğine uzun vadeli olarak bakıyoruz. Biz genel olarak 5-7 süresince hisse ortaklığı yapıyoruz. Rönesans’la ortaklığımıza da uzun vadeli bakıyoruz.”

IFC adı, daha ucuz finansman demek

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak da konuşmasında, IFC ortaklığının kendilerine yeni pazarlarda önemli kapılar açacağını söyledi.

Kurumun Afrika’da büyük ve önemli deneyimleri bulunduğuna dikkat çeken Ilıcak, “Bu ortaklıkla, kıtadaki iş geliştirme operasyonlarına teknik anlamda bizim de büyük katkılarımız olacak. IFC bizimle iş potansiyeline ilişkin bilgileri paylaşıyor. Biz de projeyi hazırlıyoruz” diye konuştu. Ilıcak bir soru üzerine, ortaklık sonrasında çeşitli projelere odaklandıklarını belirtti ve “Ruanda’da halihazırda büyük bir yol projesi var, şu anda bu projeye çalışıyoruz” dedi. Halen 4.3 milyar dolarlık yatırım programları bulunduğunu ifade eden Ilıcak, “IFC’nin bulunduğu projelerde kendi finansmanının yanı sıra, diğer bankalardan da rahatlıkla uzun vadeli ve düşük faizle finansman bulunabiliyor. Adana Entegre Sağlık Kampüsü projesinde bunu yaşadık. IFC’nin burada bizimle olması, ayrıca Rönesans’ın dünyada bilinirliğinin daha da artmasına katkı sağlıyor” diye konuştu.

"Tump'ın seçilmesi iş için umut yarattı" 

Erman Ilıcak, bir soru üzerine Donald Trmup’ın ABD başkanlığını kazanmasının Rusya ve bölgedeki iş potansiyeline olumlu yansımasını beklediklerini söyledi. Ilıcak bu beklentiyi, “Trump’ın Rusya ve bölge ülkeleriyle diyaloğa önem vereceğini açıklaması önemseniyor. Diyalog söylemi Rusya’da pozitif algılandı. Bu yönde beklentiler de oluşmaya başladı. Diyalog esasen bütün bölgenin ihtiyacı ve işlere yansıyacak” sözleriyle dile getirdi. Ilıcak, Rönesans’ın Rusya’daki faaliyetlerine ilişkin bir soruya da “Yasakların kalkmasını bekliyoruz. Ardından Rusya’daki işlerimizi hızlandıracağız. Halen devam eden projelerimiz var. Burada 30 bin olan çalışan sayımız 20 bine düştü. Yeniden bir büyüme dönemine gireceğimizi düşünüyorum” yanıtını verdi.

Türkiye dışarıdan nasıl görünüyor? 

IFC Başkanvekili Dimitris Tsitsiragos, bu soruyu “Güçlü bölgesel konuma ve yüksek büyüme potansiyeline sahip büyük bir pazar… Genç nüfus, dinamik ve küresel ekonomiye iyi entegre olmuş güçlü bir özel sektör, makro göstergeleri ve sağlıklı bankacılık sistemi ile çekici bir pazar” sözleriyle yanıtladı. Tsitsiragos, hükümetin geçen aralık ayında açıkladığı büyümeye yönelik reform paketinin yıl içindeki gelişmelere bağlı olarak önceliğini kaybettiğini ancak, güçlü bir büyüme için reform programlarının devam etmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Yabancı yatırımcının, istikrar, güven ve hukuk düzenine önem verdiğine işaret eden Tsitsiragos, katma değerli üretim, eğitim reformu, işgücünü niteliğinin artırılması ve istihdam piyasalarının önünün açılması gibi konuların Türkiye için öncelikli başlıklar olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir