Sabancı Holding Çimento Grubu satın alma yapacak

Sabancı Holding Çimento Grubu, 1.5 milyar doları yeni satın almalar için ayırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Hakan Gürdal, grup olarak büyüme ve satın alma fırsatlarına bakmaya devam ettiklerini belirterek, olası satın almalar için 1.5 milyar dolara kadar borçlanma kabiliyetlerinin olduğunu söyledi.

Sabancı Çimento Grubu'nun geçen yıl değerlendirmesi ve bu yıl hedefleri ile ilgili dün akşam düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürdal, "Yurtdışında büyüme planlarımız kapsamında fırsatları kovalıyoruz. Akçansa ve Çimsa'nın finansal yapıları giderek güçleniyor. Yarattığı değer ve ihtiyaç duyduğu finansman anlamında büyük potansiyel içinde. Fırsatları değerlendirmek adına kullanabileceğimiz ciddi bir potansiyelimiz var. 1.5 milyar dolara kadar borçlanma kabiliyetimiz var" dedi.

Henüz netleşmiş ya da sona yaklaşılan bir satın alma aşamasında olmadıklarını kaydeden Gürdal, ancak üzerinde çalışılan projeler olduğunu ifade etti.

Sabancı Çimento Grubu, dünyanın en büyük çimento şirketleri olan İsviçreli Holcim ve Fransız Lafarge'ın  birleşmesinin ardından Avrupa'da satışa çıkardığı bazı varlıklar için bir konsorsiyumla teklif vermişti

Ancak sürecin sonunda İrlandalı yapı malzemeleri üreticisi CRH, rakibi Lafarge ve Holcim'in birleşmelerine onay almak için satışa çıkardığı varlıkları 6.5 milyar euroya almak için anlaştı.

Grubun satın almalar konusunda uzun zamandır çalışmasına karşın sürecin uzaması konusunda ise Gürdal, "Özellikle yakın coğrafyadaki siyasi ve politik gelişmelere bakarsanız, çok büyük değişimler var. En önemli etkilerin başında da bu geliyor" dedi.

Sabancı Holding Çimento Grubu bünyesinde halka açık olan, holdingin Alman Heidelberg Cement ile ortak şirketi Akçansa ve holdingin bağlı ortaklığı;Çimsa CIMSA.IS> yer alıyor. Çimsa ayrıca Afyon Çimento'nun da yüzde 51 ortağı konumunda bulunuyor.

Ciroda yüzde 10-15 büyüme hedefi

Geçen yıl Akçansa ve Çimsa’nın toplam cirosunun yüzde 16 artışla 2.5 milyar lira olduğunu belirten Gürdal, bu yıl ciroda yüzde 10-15 arası büyüme beklediklerini; üretimdeki artışın da buna paralel olmasını öngördüklerini ifade etti.

Sabancı Holding Çimento Grubu'nun Türkiye'de yüzde 17'lik payıyla en büyük kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Gürdal, 2014'te Akçansa ve Çimsa’nın toplam kârının ise 450 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Gürdal, Çimento Grubu'nun verimlilik ve sürdürülebilir yaşam odaklı projeler geliştirdiğini belirterek, 2015 yılında 300-330 milyon TL yatırım hedeflediğini, bunun büyük kısmının da Afyon fabrikasına yapacakları yatırımdan oluştuğunu kaydetti.

Grup, 165 milyon dolarlık yatırımla Afyon'da kuracağı fabrikanın 2015 son çeyrekte temel atma törenini planlıyor. Afyon Çimento’nun yıllık üretim kapasitesini ilk etapta 3 katına çıkarmayı ve yılda 1.5 milyon ton kapasiteye ulaşmasını hedefleyen grup; fabrikanın 2016 Mayıs ayında açılmasını planlıyor.

Türkiye'nin ise 65 milyon ton çimento tüketimi ve 10.7 milyon ton çimento ve klinker ihracatı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük çimento üreticisi olduğunu belirten Gürdal, 2015 yılında tüketim artışını da GSYH büyümesine paralel yüzde 3-3.5 aralığında beklediklerini söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir